Vilniuje nyksta Jonai

Šiemet pasaulį išvydo daug daugiau mažųjų vilniečių nei pernai. Tačiau vardų mados nuo praėjusių metų mažai tepasikeitė.

Iki vakar Vilniaus civilinės metrikacijos skyriuje buvo užregistruoti 7545 naujagimiai. Tai beveik septyniais šimtais daugiau nei pernai. Iki metų pabaigos šis skaičius dar padidės.

Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojos „Vilniaus dienai“ pasidžiaugė ne tik dėl išaugusio gimstamumo, bet ir tėvelių pasiryžimo pirmenybę teikti lietuviškiems vardams. Populiariausi nuo pernai lieka tie patys. Dažniausi berniukų vardai: Dominykas, Danielius, Dovydas, Deividas, Nojus, Lukas, Pijus, Edvinas, Karolis, Laurynas, Mantas. Mergaičių – Gabija, Gabrielė, Emilija, Kamilė, Ugnė, Kotryna, Austėja, Augustė, Evelina, Deimantė, Dominyka.
„Šiemet itin mažai tėvų, kurie savo sūnų norėjo pavadinti Jonu. Paprastai tokių pageidavimų padaugėdavo per Jonines, bet šią vasarą to nebuvo. Dabar šis vardas vėl populiarėja. Pastaruoju metu užregistruojam maždaug po vieną Joną kas savaitę“, – sakė Vilniaus civilinės metrikacijos skyriaus gimimo registravimo vyriausioji inspektorė Agnė Lukauskaitė.
Ji prisiminė ir kelis itin retus atvejus, kai berniukai buvo pavadinti Naurio ar Priegliaus, o mergaitė – Vėtros vardais. „Buvo viena dvynukų pora, kurių vardai labai gražiai derėjo – Nojus ir Trojus. Vietoj senų lietuviškų vardų dabar dažnai pasitaiko sulietuvintų užsienietiškų, tokių, kaip Klaidas, Patrikas, Stefanas, Megė ar Evita. Tokių vaikų tėvai dažniausiai Lietuvoje negyvena, tad stengiasi, kad vaikas pritaptų tiek čia, tiek kitoje šalyje“, – teigė A.Lukauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių