Protestuotojai ragino Baltarusiją paleisti politinius kalinius

  • Teksto dydis:

Antradienį Vilniuje, Rotušės aikštėje, apie 20 žmonių ragino Baltarusiją paleisti politinius kalinius ir šioje šalyje užtikrinti pilietines teises.

Pasak ketvirtus metus rengiamos akcijos iniciatoriaus, politologo Vyčio Jurkonio, ji yra skirta tiek Baltarusijai, tiek Lietuvos visuomenei.

„Visų pirma, mes turime kalbėti apie Lietuvos visuomenės jautrumą žmogaus teisių darbotvarkėje, - BNS sakė V.Jurkonis. - Yra daug tokių mitų, kad baltarusiai neblogai gyvena, jie čia atvažiuoja pas mus apsipirkti, bet kažkaip vis praleidžiama pro akis, kad Baltarusijoje dar yra šeši politiniai kaliniai. Jų (baltarusių) pilietinė visuomenė iš principo veikia pogrindinėmis sąlygomis, jų žiniasklaidoje apribojimai yra milžiniški.“

Akcijos dalyviai ir renginiu susidomėję praeiviai galėjo parašyti atvirutes, kurias Baltarusijos žmogaus teisių gynėjai žadėjo perduoti politiniams kaliniams.

„Jiems (kaliniams) tai iš tikrųjų labai svarbu“, - teigė V.Jurkonis.

Kuo labiau bus varžomos žmogaus teisės kaimyninėse valstybėse, tuo blogiau bus pačiai Lietuvai, sakė politologas, pridurdamas, kad su atvira visuomene Lietuva galėtų lengviau vystyti prekybinius ryšius, vykdyti istorinius, kultūrinius mainus.

Palaikyti dėl politinių priežasčių kalinčius baltarusius antradienį atėjo Seimo narys Linas Balsys, jis globoja vieną Baltarusijos politinį kalinį - Nikolajų Dziadoką.

„Tai yra jaunas vaikinas, dar, ko gero, net trisdešimties neturintis, kuris yra vienas iš politinių kalinių Baltarusijoje, įkalintas už esamai anarchistinius pasisakymus, bet iš tikrųjų tai žmogus, nepabūgęs pasakyti kritikos prezidento Aleksandro Lukašenkos režimui“, - BNS sakė L.Balsys.

Akcijos metu jis vilkėjo marškinėlius su N.Dziadoko nuotrauka.

„Politinės globos idėja turi prasmę, nes, viena vertus, Baltarusija yra mūsų kaimynė ir mes turime su ja palaikyti dalykiškus santykius, bet, kita vertus, mes negalime taikstytis su žmogaus teisių, žmogaus laisvių pažeidimais“, - pridūrė parlamentaras.

Akcijoje dalyvavęs šiuo metu Baltarusijos Žmogaus teisių namuose besimokantis 19-metis baltarusis Igoris, nenorėjęs atskleisti savo pavardės, teigė, jog iniciatyva palaikyti Baltarusijos politinius kalinius antradienį vyksta ne tik Lietuvoje - juos palaiko visos užsienio baltarusių bendruomenės.

„Baltarusija yra vienintelė šalis Europoje, kurioje egzistuoja politinių kalinių problema. Į ją reikia atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį visomis įmanomomis priemonėmis“, - BNS sakė aktyvistas.

Kita akcijos dalyvė, Baltarusijos žmogaus teisių namuose dirbanti 42 metų Ana Gerasimova tvirtino, jog Lietuvoje gana plačiai veikia Baltarusijos visuomeninės organizacijos. Jos negali veikti pačioje Baltarusijoje, nes ten už neleistinų visuomeninių organizacijų veiklą nariai gali būti baudžiami laisvės atėmimo bausmėmis, pasakojo baltarusė.

„Mums labai svarbu, kad Lietuvos pilietinė visuomenė solidarizuotųsi su mūsų pilietine visuomene, atkreiptų dėmesį į mūsų problemas, nes Lietuva vystosi demokratijos keliu ir mums būtų svarbu, kad Lietuvos kolegos ir visuomenė padėtų savo veiksmais, savo solidarumu judėti ta pačia linkme“, - BNS sakė A.Gerasimova.

Artėjant šių metų spalio 11 dieną numatytiems prezidento rinkimams Baltarusijoje žmogaus teisių gynėjai baiminasi, kad vėl gali padaugėti preventyvių suėmimų, nepriklausomos žiniasklaidos ribojimo ir kitų žmogaus teisių suvaržymų.

Baltarusijos politinių kalinių palaikymo iniciatyvos organizatorių teigimu, šiuo metu Baltarusijoje kali šeši politiniai kaliniai, dar keturi buvę Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos oponentai prieš penkiolika metų dingo be žinios, jų bylos iki šios dienos neištirtos.

Rugpjūčio 4-oji protesto akcijai pasirinkta, nes tą dieną prieš ketverius metus Minske buvo sulaikytas vienas žinomiausių šalies žmogaus teisių gynėjų Alesis Beliackis. Į laisvę jis išėjo pernai birželį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių