Vilnius miestiečiams dovanoja beveik 100 mln. eurų kiemams atnaujinti

  • Teksto dydis:

Sostinės savivaldybė rado būdą, kaip paskatinti vilniečius atnaujinti senųjų daugiabučių kvartalus – miesto taryba patvirtino grandiozinę Kaimynijų teritorijų atnaujinimo programą, pagal kurią sumokės 1288 naujai suformuotoms kaimynijoms už jų kvartalų atnaujinimą.

Savivaldybė skirs net po 10 eurų už 1 kv. m atnaujinamos teritorijos tiems, kurie atsinaujins senesnius kaip 15 metų daugiabučių namų kvartalus, o tai yra net 934 hektarai neužstatytų bendrų plotų, kuriuos galima paversti jaukiomis, patogiomis ir savitomis erdvėmis. Skaičiuojama, kad panorėjus atsinaujinti visoms Vilniaus kaimynijoms bus skirta apie 95 mln. eurų savivaldybės paramos.

„Net du trečdaliai vilniečių gyvena „miegamuosiuose“ rajonuose, kuriems stinga jaukumo ir patogumo. Mano pareiga ir atsakomybė yra padaryti šiuos rajonus patraukliais vilniečių šeimoms. Dėl to inicijavome pirmą tokios apimties projektą Lietuvoje, kai savivaldybė norintiems susitvarkyti savo kiemą skirs finansavimą po 10 eurų už 1 kv. m atnaujinamos teritorijos“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Į kaimynijas susijungę vilniečiai patys spręs, kaip atsinaujinti savo kiemą ir į ką investuoti: į kiemo apsaugą (tvorą, vaizdo kameras), į sporto ir pramogų įrenginius, ar atsinaujinti kiemo infrastruktūrą, apželdinimą. Kaimynijos turės pasirengti kvartalo atnaujinimo projektus.

Pagal šią programą vilniečiai gali atsinaujinti kiemo pėsčiųjų takus ir šaligatvius, įsirengti įvažiavimo užtvarą, vaizdo stebėjimo kameras ant pastatų ar suoliukus, šiukšliadėžes, pavėsinės, pasisodinti naujus želdinius. Taip pat finansuojamas  ir automobilių  stovėjimo vietų kieme įrengimas, vaikų žaidimų ar sporto aikšteles su įrenginiais. Finansavimas skiriamas ir kaimynijos teritorijoje suformuotų sklypų įteisinimui. Visas išlaidas, kurios viršys savivaldybės teikiamą finansavimą, apmokės patys kaimynijos nariai.

Štai Žirmūnuose yra trijų daugiabučių kaimynija (316 butų), turinti 5394 kv. m teritoriją. Ši kaimynija gali pretenduoti į 53 940 eurų savivaldybės paramos. Susitarę, ji galėtų įsirengti 15 papildomų stovėjimo vietų (iki 24 tūkst. Eur ), vaikų žaidimų aikštelę (~22 tūkst. Eur), šešis suoliukus (apie 2 100 Eur), pasisodinti penkis medžius (1750 Eur), atnaujinti 300 kv. m vejos (450 Eur), pasistatyti kieme užtvarą (apie 1000 Eur).  Kartu su administravimo išlaidomis, kaimynijai visa tai kainuotų apie 53 900 eurų ir pakaktų savivaldybės skiriamos paramos sumos – 53 940 eurų.

Pirmajame programos etape startuos penki pilotiniai kaimynijų projektai. S. Konarskio g. – 10 renovuotų daugiabučių (449 butai) namų kaimynija jau turi parengtus kiemų sutvarkymo projektinius pasiūlymus. Apie 16 tūkst. kv. m ploto bendrame sklype suplanuota daug atnaujinimų: apsitverti sklypą tvora, įsirengti  sporto ir žaidimų  aikšteles su naujais įrenginiais, dviračių  stovus, atsinaujinti želdynus, pravažiavimų ir automobilių statymo aikštelių dangą, įsirengti šiukšliadėžes, suoliukus, rekonstruoti priėjimus prie pastatų, atnaujinti šviestuvus ir kt. Paskaičiuota, kad 1 kv. m teritorijos sutvarkymo kainuos 35 Eur. Savivaldybei pridėjus po 10 eurų, gyventojams liks apmokėti po 25 Eur. Atnaujinimo darbai turės būti atlikti ne vėliau kaip per dvejus metus.

Rekomenduojamų kaimynijų ribų schemos artimiausiu metu bus pristatytos miesto interaktyviajame žemėlapyje adresu maps.vilnius.lt.

Kaimynija – tai  erdviškai susijusių daugiabučių namų gyventojų  bendruomenė, susibūrusi kartu spręsti kaimynijos teritorijos atnaujinimo ir tvarkymo klausimus. Į kaimyniją gali įsijungti ir šių namų teritorijoje įsikūrusios įstaigos, kurios suinteresuotos drauge su aplinkui gyvenančiais  atsinaujinti aplinką, pavyzdžiui, įsirengti bendrą automobilių statymo aikštelę, skverą ar sporto erdvę. Atnaujintos teritorijos tvarkymu ir priežiūra ne mažiau kaip 10 metų toliau rūpinsis patys kaimynijos nariai.

Paraiškas gauti finansavimą savivaldybė vertins pagal labai aiškiai apibrėžtus kriterijus, atsižvelgdama į jau modernizuotų namų kaimynijoje skaičių, kaimynijos dydį (gyventojų  skaičių, sklypų plotą) ir kt. kriterijus.

Šiemet paklausus vilniečių, kaip jie įsivaizduotų savo kiemo erdvės pagerinimą, 28 proc. gyventojų atsakė norintys plėsti žaliąsias erdves, 18 proc. – įsirengtų naujus takus ir suoliukus, 15 proc. – plėstų žaidimų ir sporto aikšteles, 12 proc. – didintų automobilių stovėjimo vietų skaičių, 9 proc. įsirengtų dviračių taką ir stovus. Dalinis finansavimas pagal Kaimynijų programą bus greičiausias būdas atnaujinti ištisus kvartalus, kurie statyti prieš dešimtmečius.

Programos administratoriumi bus paskirta viešoji įstaiga „Atnaujinkime miestą“, skelbia savivaldybė. Daugiau informacijos apie Kaimynijų programą – tel. (8 5) 250 3408 arba el. paštu  info@amiestas.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elektra nemokamai arba šildymas

Elektra nemokamai arba šildymas portretas
Kas nustatė suoliukų ir kitko kainas ? Taip gaunas kad jau suplanuota kam atiduoti pinigus už darbus ir kitka. O kodėl neatidavus pinigų saulės elementams ir vėjo jėgainėms . O iš sutaupytos elektros remontuoti kiemus , namus ir t.t.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių