Vilnius nutraukė keturis paskolų konkursus

  • Teksto dydis:

Pasikeitus Europos Sąjungos (ES) direktyvai, pagal kurią skolintis galima be viešojo pirkimo procedūrų, Vilniaus valdžia nutraukė 4 paskolų konkursus ir iš komercinių bankų skolinsis neskelbiamų derybų būdu. Miesto valdžia iš viso ketina pasiskolinti iki 86,5 mln. eurų.

Viešųjų pirkimų ataskaitose nurodoma, kad lapkričio mėnesį nutraukti trys vasarį skelbti konkursai, o vienas - pernai vasarį, bet kelis kartus koreguotas.

Savivaldybės Ekonominės analizės ir strateginio planavimo skyriaus vedėjas Gintaras Kaminskas BNS teigė, kad konkursai nutraukti, nes pasikeitus Viešųjų pirkimų įstatymui, paskolų konkursai turi vykti neskelbiamų derybų būdu.

„Nebėra prasmės tęsti konkursus, kadangi pagal įstatymą dabar konkursų nebereikia paskoloms. (...) Dabar tiesiog reikia daryti apklausas, parinkti atitinkamas sąlygas, kad jos būtų logiškos, dalyviai pateikia pasiūlymus, jie fiksuojami ir pasirenkamas nugalėtojas“, - BNS aiškino G.Kaminskas.

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė BNS teigė, kad šių metų vasarą dėl pasikeitusios ES direktyvos pakeistas įstatymas numato, kad paskolos nuo šiol nėra viešųjų pirkimų objektas, ir jos gali būti imamos neskelbiamų derybų būdu.

Vilniaus valdžia vasarį paskelbė tris iki 72,186 mln. eurų paskolų konkursus ir ketino refinansuoti anksčiau paimtas paskolas: iki 20,973 mln. eurų paskola planuojama padengti SEB ir „Nordea“ sindikato suteiktas kreditas investicijų projektams, iki 31,923 mln. eurų paskola - keturias DNB banko 2011 metais suteiktas paskolas, o dar iki 19,289 mln. eurų paskola - SEB banko, bankų sindikato, kurio agentas buvo SEB, ir banko „UniCredit“ suteiktas paskolas.

Sostinės savivaldybė 2014 metų vasarį buvo paskelbusi 14,303 mln. eurų paskolą skoloms grąžinti. Šio konkurso sąlygos buvo kelis kartus pildomos, o vokai su pasiūlymais atplėšti antradienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių