Vilnius pateikė 200 mln. eurų pretenziją koncernui „Veolia“

Vilniaus valdžia ir jos kontroliuojama šilumos tiekimo įmonė Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) pateikė maždaug 200 mln. eurų vertės pretenziją Prancūzijos koncernui „Veolia“ ir jo valdomai įmonei „Vilniaus energija“, prašant atlyginti per 15 metų miesto šilumos ūkiui padarytą žalą. „Vilniaus energijos“ atstovas pretenziją vadina „nesąmone“ ir „fantastinių skaičių žongliravimu“.

„Pretenzijos vertė bus tikslinama, kuomet patys apžiūrėsime visus įrenginius bei objektus, susipažinsime su jų vertinimą atlikusio nepriklausomo eksperto galutinėmis išvadomis“, - pranešime spaudai teigė VŠT vadovas Mantas Burokas.

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas BNS sakė, jog jei pretenzija per mėnesį būtų atmesta, savivaldybė ir VŠT galės inicijuoti ginčą Stokholmo arbitraže.

„Tokios yra procedūros, kad pirmiausia turime pateikti kitai sutarties pusei pretenziją. Trečiadienį tas buvo padaryta - įteikta pretenzija, kuri susideda iš daugelio epizodų ir bendras reikalavimo dydis gali siekti iki 200 mln. eurų, nes kai kuriuos skaičius galbūt teks vėliau patikslinti - vyksta turto vertinimas, Kainų komisija dar iki galo nepasakė, kiek bendrovė skolinga vartotojams, bet, mūsų skaičiavimais, gali tokia susidaryti suma“, - kalbėjo V.Benkunskas.

Jo teigimu, „Veolia“ ir „Vilniaus energija“, kuri iki ketvirtadienio 15 metų nuomojo sostinės šilumos ūkį, per šį laiką „nuskriaudė“ miestą, tad turėtų atlyginti padarytą žalą.

„Čia yra turtiniai santykiai po 15 metų. Labai svarbu, kad šalys atgautų, kas joms priklauso. Mūsų nuomone, „Vilniaus energija“ išeina šiek tiek nuskriaudusi miestą ir jo gyventojus. Tuos pinigus, kuriuos jie turi susirinkę arba neturėjo gauti, jie turės atiduoti. Tą numato nuomos ir laidavimo sutartys“, - teigė V.Benkunskas.

Pasak VŠT, pretenzijoje rašoma, jog „Vilniaus energija“ per visą nuomos laiką nepakankamai sumažino gamybos kaštus, nepakankamai modernizavo šilumos trasas, negerino komercinių bei finansinių bendrovės veiklos perspektyvų. Be to, likutinė perimamo turto vertė yra mažesnė nei buvo 2002 metais, o jo techninė būklė prastesnė nei turėtų būti.

„Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas BNS sakė, kad bendrovė kol kas nėra gavusi Vilniaus pretenzijos.

„Akivaizdu, kad tokie teiginiai yra nerimti. Užsiimama fantastinių skaičių žongliravimu. Koks yra tikslas tokių žingsnių, galėtų atsakyti tik skaičiavimų autoriai. Atvirai tariant, tai yra nesąmonė. Jeigu iš tikrųjų gausime tą pretenziją, tai mes ją nagrinėsime ir tada spręsime kaip elgtis. Turbūt kažkas prastai miegojo, nes vakar buvo kalbama apie 100 mln. eurų, o šiandien jau 200 mln. eurų“, - tvirtino N.Mikalajūnas.

VŠT atstovė spaudai Edita Sirutienė BNS sakė, kad pretenzija trečiadienį išsiųsta registruotu paštu „Vilniaus energijai“ ir „Veolia“.

Vilniaus tarybos narys ir Vilniaus šilumos tinklų stebėtojų tarybos pirmininkas Arvydas Sekmokas anksčiau BNS teigė, kad ketinama pateikti mažiausiai 100 mln. eurų vertės pretenziją „Veolia“. Anot jo, bus prašoma atlyginti šilumos ūkio turto vertės skirtumą, nes perduotas turtas, manoma, yra mažesnės vertės nei 2002 metais, bei sugrąžinti vartotojų permokėtus pinigus.

Nepriklausomą šilumos ūkio turto techninės būklės vertinimą atliko Stokholmo arbitražo paskirta Vokietijos konsultacijų bendrovė „Gopa“, tačiau kol kas ji pateikė tik tarpinę ataskaitą.

„Veolia“ kartu su „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ pernai sausį Vašingtono Tarptautiniame investicinių ginčų arbitraže (ICSID) jau inicijavo ginčą prieš Lietuvą. Bendrovės reikalauja atlyginti apie 100 mln. eurų žalos dėl neva nesąžiningo valstybės elgesio ir investicijų Lietuvoje nusavinimo. Neatmetama, kad galutinė ieškinio suma bus didesnė.

VŠT ketvirtadienio vidurnaktį atsiėmė Vilniaus šilumos ūkį iš jį 15 metų valdžiusios „Vilniaus energijos“.


Šiame straipsnyje: VilniusVeoliapretenzijažala

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių