Vyriausybė vėl atvėrė savo erdves „Open House Vilnius“ lankytojams

  • Teksto dydis:

Vyriausybės kanceliarija prisijungė prie balandžio 28-29 d. vykusio atviros architektūros savaitgalio „Open House Vilnius“.

Vyriausybės pastatą aplankė ir išskirtinė jo architektūra sudomino beveik 300 lankytojų.

Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis džiaugiasi šiuo jau tradiciniu tapusiu renginiu, ne pirmus metus sulaukiančiu nemažėjančio miestiečių susidomėjimo. Vyriausybės rūmų pastatas išlieka  tarp populiariausių festivalio pastatų, o lankytojai turi unikalią galimybę patekti į erdves, kuriose priimami valstybei reikšmingi sprendimai ir posėdžiauja svarbiausi politikos asmenys.

„Džiugina, o kartu ir maloniai stebina, kad daugiau kaip prieš tris dešimtmečius statytas pastatas sulaukė tokio didelio susidomėjimo. Mes palaikome tokias iniciatyvas, esame atviri panašiems pasiūlymams ir ateityje, skatiname visuomenę dar aktyviau įsitraukti. Ne kartą pabrėžėme, kad esame atvira Vyriausybė, o šis renginys – dar vienas puikus to pavyzdys“, - sako Vyriausybės kancleris A. Stončaitis.

A.Stončaitis taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad, nors Vyriausybės rūmų pastatą numatoma renovuoti, tačiau užtikrina, jog dėl to jo autentiškumas nenukentės. Bendradarbiaujant su Vilniaus Gedimino technikos universiteto ekspertais bus panaudotos šiuo metu Lietuvoje esančios pačios pažangiausios ir inovatyviausios technologijos bei sprendimai.

Pasak vienos iš „Open House Vilnius“ organizatorių, turinio kuratorės Agnės Motiejauskaitės, jau ketvirtus metus organizuojamu renginiu sukuriama galimybė kiekvienam domėtis architektūra ir ją pažinti iš arčiau.

„Labai džiaugiamės, kad šiais metais Vyriausybės kanceliarija suteikė galimybę Didžiojoje salėje surengti ,,Open House Vilnius“ atidarymo renginį. Puošni salė suteikė renginiui ypatingą atmosferą“, - sako A. Motiejauskaitė.

Savaitgalio metu duris atveria Vilniaus pastatai, pasižymintys architektūros kokybe, svarba miestui ir bendruomenėms. Pastatuose programoje nurodytu laiku vyksta ekskursijos, jas veda gidai-savanoriai, pastatų architektai bei jų „gyventojai”.

Dabartinis Vyriausybės rūmų pastatas - vėlyvojo modernizmo architektūros pavyzdys, turintis postmodernistinio stiliaus apraiškų,  iškilo 1982 metais. Vyriausybė čia dirba nuo 1992 m. sausio.

Keturių korpusų kompleksas su vidiniu stačiakampio formos kiemu organiškai įsilieja į aplinką. Šis pastatas – vienas iš svarbiausių ir įdomiausių garsaus Lietuvos architekto Vytauto Edmundo Čekanausko kūrinių, kurį to meto išraiškos priemonėmis autorius siekė priderinti prie buvusių aplinkinių statinių. Daugiau nei prieš tris dešimtmečius pastatyto komplekso interjerai – autentiški, išlikę, atspindintys tuo metu vyravusią stilistiką su jiems pritaikytais unikaliais meno kūriniais.

„Open House“, kuris šiuo metu kasmet organizuojamas daugiau nei trisdešimtyje pasaulio miestų, ištakos siekia 1992 m. Londone. Kol kas toks renginys – vienintelis Baltijos šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių