„Žalgirio“ stadiono sklypo nuomos sutartis kol kas nestabdoma

Sutarus, kad bus keičiamas buvusio „Žalgirio“ stadiono Vilniuje detalusis planas ir jame bus numatyta erdvė stadionui, kol kas nebus nutraukiama valstybinės žemės nuomos sutartis su teritorijos vystytoja bendrove „Hanner“, sako žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas.

Tačiau „Hanner“ savininkas Arvydas Avulis teigia, kad bendrovė stadiono nestatys, nes tikimasi, kad iki šių metų pabaigos miesto valdžia pakeis bendrąjį planą, kuriame stadiono jau nebebus.

„Sprendimas yra toks, kad atsiradus naujoms aplinkybėms, įspėjimas apie nuomos sutarties nutraukimą kol kas bus nevykdomas. Kitaip sakant, mes nestabdysime šiai dienai statybų. Laukiame naujo detaliojo plano korektūros, ji turi būti pateikta šiandien (penktadienį - BNS), gal pirmadienį. Vertinsime situaciją ir šiandien neplanuojame nieko stabdyti“, - penktadienį po susitikimo Žemės ūkio ministerijoje žurnalistams teigė A.Bogdanovas.

Anot jo, ministerija ir valstybinę žemę administruojanti Nacionalinės žemės tarnyba prašo, kad pakoreguotame teritorijos detaliajame plane būtų numatyta erdvė stadionui.

„Mūsų pagrindinis prašymas būtų detaliajame plane išskirti teritoriją ar galimybę statyti stadioną. Tai reiškia, kad savininkas pasiryžęs numatyti galimybę statyti stadioną. Toks būtų reikalavimas. Kadangi stadiono statyba bus galima, tai mums nebeteikia prielaidų to detaliojo plano nederinti. Anksčiau detaliajame plane savininkas nebuvo numatęs atstatyti stadioną, kurį dabar yra dalinai nugriovęs. Dabar jie („Hanner“ - BNS) numatys tą galimybę ir tokiu būdu NŽT tai bus tinkama“, - aiškino žemės ūkio viceministras.

Detalųjį planą pakeis, bet stadiono nestatys

Verslininkas Arvydas Avulis teigia, kad pakeitus sklypo detalųjį planą, bus numatyta vieta ir stadionui, tačiau bendrovė jo nestatys.

„Aš galiu tiek pasakyti, kad stadionas bus ant Šeškinės kalno. (...) Jeigu kas nori ką nors statyti toje teritorijoje (buvusio „Žalgirio“ stadiono - BNS), ten galima statyti verslo centrus, galima statyti gyvenamuosius namus, galima statyti ir stadioną. Ar bus ten stadionas, aš nežinau. Aš asmeniškai jo nestatysiu“, - žurnalistams sakė verslininkas.

A.Avulis pripažino, kad detaliojo plano keitimas yra apsidraudimas, kol Vilniaus valdžia pakeis miesto bendrąjį planą taip, kad teritorijoje nebūtų numatytas stadionas. Tą savivaldybė žada padaryti iki šių metų pabaigos.

„Šiai dienai yra tam tikras prieštaravimas tarp bendrojo plano ir detaliojo plano sprendinių. Kad tų prieštaravimų neliktų ir kad neliktų spekuliacijų (...), mes šiandien esame priversti daryti detaliojo plano korektūrą, esame priversti rodyti ten stadioną, kad baigtųsi spekuliacijos“, - aiškino „Hanner“ valdybos pirmininkas.

Šiuo metu „Hanner“ 8 ha teritorijoje stato 20 mln. eurų vertės „Marriott“ viešbutį, dar šiemet planuoja pradėti statyti verslo centrą, o vėliau - ir daugiabučius.

A.Avulis teigė įtikinėjęs „Marriott“ atstovus, kad bus dedamos visos pastangos išsaugoti projektą ir žemės nuomos sutartį.

„Stabdyti sutartį buvo labai rizikingas sprendimas su labai skaudžiomis pasekmėmis Lietuvai. Aš dvi savaites įtikinėjau ir prašiau to nedaryti, aš tikrai nenoriu kovoti prieš Lietuvą. Šita šalis yra mano gimtoji žemė, aš noriu, kad čia viskas būtų gerai ir gražu. Nereikėtų daryti tokių sprendimų, kurie mus supriešintų ir kad aš, kaip Lietuvos pilietis, kovočiau prieš Lietuvą“, - kalbėjo A.Avulis.

NŽT vadovas: situacija dėl „Pilies apartamentų“ yra švelnesnė

Prokurorai NŽT vasario pradžioje taip pat nurodė ištaisyti klaidas dėl kitos valstybinės žemės nuomos sutarties su „Hanner“ antrine įmone „Promola“. Įmonė šalia „Žalgirio“ stadiono esančiame sklype baigia vystyti 20 mln. eurų vertės daugiabučių projektą „Pilies apartamentai“.

NŽT vadovas Danielius Kuprys teigia, kad padėtis dėl šio sklypo yra „švelnesnė“ nei „Žalgirio“ stadiono atveju.

„Situacija nagrinėjama, bet kiek žinau, ten statiniai stovi, tiems statiniams atsirasti buvo suteikti visi leidimai. (...) Tačiau situacija, mano žiniomis, ten („Pilies apartamentų“ sklype - BNS) yra švelnesnė nei su „Žalgirio“ stadionu. (...) „Žalgirio“ stadionas apėmė stadioną ir sprendimus, kurie buvo priimti savivaldybės - tiek atitinkami teritorijų planavimo dokumentai, tiek pats užstatymas. Taigi, šitie klausimai turėjo būti išspręsti pirmiausiai. Su kitu sklypu buvo sprendiniai priimti dėl sutarties sudarymo, dėl teritorijų užstatymo ir panašiai, taigi dėl to situacija pati yra švelnesnė“, - kalbėjo D.Kuprys.

NŽT vadovas sakė tikintis, kad „Žalgirio“ sklypo planavimo dokumentai bus tinkamai sutvarkyti ir šis ginčas išspręstas.

NŽT praėjusią savaitę pranešė ketinanti nutraukti dvi valstybinės žemės sklypo nuomos sutartis su „Hanner“, kuri teritorijoje ketino investuoti apie 200 mln. eurų. Vilniaus apygardos prokuratūra nurodė tarnybai svarstyti dėl nuomos sutarčių nutraukimo, nes sklypai buvo išnuomoti ne aukcione, todėl ši žemė gali būti naudojama tik pagal įteisintą jos paskirtį - stadiono veiklai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių