Žinomų vilniečių atostogos

Vasarai įpusėjus žinomų vilniečių "Vilniaus diena" pasiteiravo, kaip šiais metais jie praleido ar ruošiasi praleisti atostogas ir koks poilsis jiems atrodo pats geriausias.

Poetas Justinas Marcinkevičius.

– Kokie šiemet jūsų atostogų planai? Gal ruošiatės į užsienį ar kurį nors Lietuvos kurortą?

– Aš seniai tik atostogauju. Į pajūrį neišeis, bet į Druskininkus išvažiuosime porai savaičių. Man tai arčiau širdies, važiuojame beveik kiekvienais metais. Po sanatorijas nevaikštome, džiaugiamės gamta. Miškai ten labai gražūs, Nemunas čia pat. Jeigu jau nebus mašalų – brisime.

– Ar būtinai atostogauti reikia kur nors išvažiuoti, ar galima pailsėti ir likus Vilniuje?

– Man atrodo, poilsis daugiausia priklauso nuo žmogaus vidinės ramybės, susitelkimo, išsivadavimo iš to išorinio ne visada palankaus ir gero pasaulio. Išsivadavimas čia ir yra: pakeitus save kartu keičiasi ir aplinka. Jeigu tu pakilios nuotaikos, pasižiūri pro langą ir lietus nebaisus.

– Su kuo leidžiate atostogas, kokia kompanija pati geriausia?

– Žmona. Tai pats geriausias atostogų kompanijos variantas.

– Ar per atostogas telefoną paliekate namie?

– Mobilųjį telefoną vis tiek vežiojuosi. Juk Vilniuje lieka artimi žmonės – vaikai, anūkai. Nesinori nuo jų labai atsiplėšti.

– O literatūra? Ar pasiimate knygų?

– Dabar knyga – ne naujiena. Pasiimu tas, kurias atidėjau išvykai, kurias galėsiu niekieno netrukdomas galbūt atidžiau perskaityti. Jau daugiau nei mėnuo ant mano stalo guli šių metų poezijos almanachas. Mane domina šiuolaikinės poezijos būklė, jos judėjimas, gyvenimas ir aš savotiškai lyg ir pastudijuoju tai, ką rašo jaunimas, vaikai.

– O pats per atostogas rašote?

– Jei pavyksta, atsiranda koks nors dvasios krestelėjimas, sujudinimas, tada rašau.

– Kokia būna savijauta grįžus po atostogų, jaučiatės atsigavęs ir pasiryžęs imtis naujų darbų?

– Žinoma, kitaip net nesėstum prie stalo.

Aktorius Andrius Kaniava.

– Kokie jūsų šios vasaros atostogų planai?

– Ko gero, šiais metais su atostogomis jau baigta. Šią vasarą su šeima važinėjomės po Prancūziją. Per dešimt dienų apsukome nemažą ratą, gal net per didelį sakyčiau, nes per greitai. Visko norisi daug, bet to laiko nėra tiek, kiek norėtum. Negaliu sakyti, kad nebeturėsiu kada pailsėti, bet atskirų dienų neskaičiuoju kaip atostogų. Būna dvi trys dienos, nežinau, kaip jas pavadinti: ar jos tuščios, ar laisvos. Tai per tas dienas kartais tiesiog ilsiesi, kartais ką nors sugalvoji.

– Per atostogas visada važiuojate į užsienį, nepakanka Lietuvos pajūrio ar kurortų?

– Lietuvoje į kurortus nelabai mėgstu važiuoti. Esu tas vaikas, kuris nuo vaikystės buvo tąsomas į Palangą ir dėl to turiu alergiją visiems tiems dalykams. Nejaučiu jokios nostalgijos lietuviškam pajūriui, gal aš išlepintas. Seneliai gyveno Palangoje, dabar ten gyvena mama, todėl nėra tos atrakcijos, dėl kurios reikėtų važiuoti. Šiaip, kalbant apie atostogas, nesu originalus. Daugelis taip dabar daro, per atostogas stengiasi pamatyti tai, ko nėra matę. Dabar tokie laikai, kai žmonės gali sau tai leisti.

– Ar svarbu kompanija, gal labiau mėgstate ilsėtis vienas, susidėlioti savo mintis?

– Geriausia atostogas leisti su šeima. Aišku, vienam pabūti kartais reikia, net būtina kiekvienam, bet gyveni žmogus ir ieškai tokių progų.

– Ar išvažiuodamas atostogauti pasiimate mobilųjį telefoną?

– Pasiimu, nesu toks jau baisiai darbo nustekentas žmogus, kuris pasislėptų kur nors miške, nuo visko atsijungtų. Aš, atvirai kalbant, tokiomis pasakomis nelabai tikiu, galbūt tas atsiribojimas yra tokia įvaizdžio forma.

– O kaip knygos, ar ir jas imate į kelionę?

– Knyga toks dalykas, ji visada turi būti šalia, bent jau man. Kokia – priklauso nuo nuotaikos, akimirkos, žmogus nesi sau kažkokių taisyklių nusistatęs.

– Kokia savijauta būna grįžus po atostogų: jaučiatės kupinas jėgų ar kaip tik nenorite grįžti prie darbų?

– Kaip kada. Dabar, kai grįžome iš Prancūzijos, jaučiausi truputį išsekęs, nes buvo per daug nuvažiuota per trumpą laiką. Bet tai praeina – pora dienų ir viskas.

"Tele bim-bam" vadovė Neringa Čereškevičienė.

– Kokie šiemet jūsų atostogų planai? Gal ruošiatės į užsienį ar kurį nors Lietuvos kurortą?

– Mano atostogos šiemet tokios darbinės. Kaip tik su vaikais grįžome iš "Tele bim-bam" stovyklos, buvo labai smagu. Per Jonines su vaikais buvome paplaukioti baidarėmis. Daugiau turbūt šiemet neatostogausiu, nors norėčiau. Tačiau taip atsitinka, kad visi darbai sukrenta vienu metu ir negali sau to leisti.

– Ar būtinai atostogauti reikia kur nors išvažiuoti, ar galima pailsėti ir likus Vilniuje?

– Tikrai įmanoma ir Vilniuje. Turime kiemą, kuriame visada yra ką veikti. Ryte gryname ore išgeri kavos, paklausai paukščių čiulbėjimo ir jau atsigauni.

– Su kokia kompanija labiausiai mėgstate atostogauti?

– Dažniausiai mūsų šeima atostogauja su draugų šeimomis. Mūsų vaikai, nors ir paaugliai, kol kas dar nesispyrioja būti kartu. O jei pradės, atsargai turime mažiuką.

– Ar išvažiuodama atostogauti pasiimate mobilųjį telefoną?

– Taip, pasiimu, yra reikalų, nuo kurių negaliu atitrūkti, svarbių skambučių, nebūtinai susijusių su darbu.

– O kaip knygos, ar ir jas imate į kelionę?

– Mano kelionės dažniausiai būna aktyvios, todėl knygoms neatsiranda laiko. Juk plaukdamas baidare knygos nepasiimsi. O tiesiog gulėti paplūdimyje mes su vyru nemokame, nors šalia būtų pats žydriausias vandenynas. Bandėme, bet supratome, kad ne mums. Knygų labai daug perskaičiau šią žiemą, turbūt tiek, kiek per pastaruosius penkerius metus.

– Kaip jaučiatės grįžusi po atostogų?

– Kaip minėjau, mūsų atostogos dažniausiai būna fiziškai aktyvios, todėl po jų jaučiuosi pavargusi ir reikia dar kelių dienų atsigauti. O paskui jau galima grįžti prie darbų.

– Gal buvo atostogos, kurios labiausiai įsiminė?

– Smagiausia visuomet būna, kai keliaujame su visa šeima. Danijoje Legolande buvo labai smagu. Prieš porą metų su brolio šeima labai smagiai atostogavome Norvegijoje – kalnai, baltosios naktys, tikrai buvo įspūdinga.

Dainininkas, aktorius Andrius Mamontovas

– Kur ketinate atostogauti?

– Ir mano atostogos, ir veikla dažnai būna viename, todėl atostogomis vadinu laiką, kurį praleidžiu su šeima. Kasmet vis kur nors važiuojame. Šiemet po kelias dienas atostogausime Islandijoje ir Škotijoje.

– Kokios buvo geriausios jūsų atostogos?

– Visos atostogos, kurias turėjau, buvo geros. Negaliu kurių nors išskirti, nes visada būna smagu. Kaskart vykstame kur nors kitur: man norisi parodyti vaikams kiek įmanoma daugiau pasaulio, nes pats esu jo matęs labai nemažai.

– Su kuo paprastai atostogaujate?

– Labiausiai mėgstame pabūti patys sau – atskirai nuo visų, todėl atostogaujame be draugų ar bičiulių.

– Ideali atostogų kompanija?

– Žmona ir vaikai.

– Ar pasiimate mobilųjį telefoną?

– Visiškai nuo telekomunikacijų atsijungti neįmanoma, bet bent jau internetu tikrai nesinaudoju.

– Galbūt skaitote?

– Kokia nors knyga visada yra po ranka. Kita vertus, vietos, kurias aplankai, suteikia gana daug įspūdžių.

– Kaip keliaujate?

– Priklauso nuo aplinkybių ir kelionės specifikos. Iš šalies į šalį dažniausiai skrendame lėktuvu, o šalies viduje blaškomės automobiliais ar traukiniais. Tenka pasinaudoti ir keltais, tarkime, viešnagė Venecijoje neįsivaizduojama be pasiplaukiojimo laiveliais.

– Kaip jaučiatės grįžęs po atostogų?

– Jaučiuosi pasiilgęs veiklos. Matote, savo gyvenimo neskirstai į darbą ir atostogas. Tenka keliauti ir su gastrolėmis. Šiemet jau kelis kartus lankiausi tolimuose ir egzotiškuose kraštuose. Dėl to ilgos atostogos man taptų kančia. Jei su teatru kažkur nukeliauji, turi vieną kitą dieną apžiūrėti miestą. Pavyzdžiui, šiandien išvykstu su spektakliais į Izraelį. Žinau, kad bus laisvo laiko pasivaikščioti po Tel Avivą. Vėlgi suderės ir veikla, ir poilsis, įspūdžiai.

Aktorė, romansų atlikėja Larisa Kalpokaitė

– Kur ketinate atostogauti?

– Labai norėčiau paatostogauti, bet bijau, kad nelabai pavyks. Na, gal kokią vieną kitą savaitėlę ištaikysiu – darbų daug: ir nauji projektai, ir mūsų sezonas baigiasi tik liepos 21 d. Kaip tik esu teatre, repetuojame. Darbas vyksta visu tempu. O paskui gal ištrūksiu į Druskininkus, gal į sodybą Molėtų rajone.

– Kokios buvo geriausios jūsų atostogos?

– Dažniausiai atostogas praleisdavome toje pačioje sodyboje Molėtų rajone. Ten – vyro tėviškė, vasaromis auginau savo vaiką. Tačiau bene įsimintiniausios atostogos buvo Papėje. Anuomet ten sutikti žmogų buvo retenybė. Papėje praleidome dvylika labai gražių dienų.

– Su kuo paprastai atostogaujate?

– Su artimaisiais arba skirtingų žmonių kompanija: tai ir gydytojai, ir teisininkai, ir kompiuterių specialistai. Aktorių – tik mes du.

– Ar pasiimate mobilųjį telefoną?

– Mano telefonas visada įjungtas.

– Galbūt skaitote?

– Žurnalus į rankas paimu retkarčiais, kai reikia važiuoti autobusu iki Kauno, Šiaulių ar Panevėžio. Važiuodama atostogauti pasiimu įvairių knygų. Skaitau ir gerą literatūrą, ir meilės romanus. Poilsio dienomis jie labai gerai išvalo smegeninę. Tik užverčiu knygą ir užmirštu, apie ką joje rašoma, bet jie man reikalingi, kad apie nieką negalvočiau.

– Kaip keliaujate?

– Dažniausiai automobiliu. Po Lietuvą taip keliauti patogiausia.

– Kaip jaučiatės grįžusi po atostogų?

– Atostogų kartais pritrūksta, tačiau dėl to manęs slogutis nekamuoja. Darbą aš myliu. Depresija prasidėtų, jei jo nebūtų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

julė

julė portretas
tik aktyvios atostogos yra TIKROS ATOSTOGOS

bulius

bulius portretas
Jule, nepabandzius, nesakyk - tik pasyvios atostogos yra tikros ATOSTOGOS!

juliabulis

juliabulis portretas
geriausia yra pasyvios atostogos prie jūros kai tave užpuola grupė pacaniuku ir tu juos dubasini pliaže senjorų akivaizdoje...
VISI KOMENTARAI 4

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių