Žydai patys nori ieškoti kapinių

Ekspertai negali pasakyti, kada bus pradėta ieškoti skandalą sukėlusių Šnipiškių žydų kapinių ribų.

Šeštadienį premjerui Gediminui Kirkilui geofizinių tyrimų planą pristatęs Geologijos tarnybos vadovas Juozas Mockevičius „Vilniaus dienai“ tvirtino, kad su žydų geologais vis dar kalbamasi, kokiame plote atlikti tyrimus. Tarptautiniai ekspertai nori, kad žydų kapinių tvoros liekanų būtų ieškoma didesniame plote, tačiau, tarnybos direktoriaus tvirtinimu, tai daug kainuotų ir ilgai užtruktų.

p>Be to, žydai spaudžia lietuvius darbams pasamdyti jų ekspertus, kurie dirbtų su savu prietaisu.

„Jie pageidautų, kad darbams būtų samdoma ir jų kompanija, ir jų žmonės, ir jų prietaisas, bet pas mus galioja tam tikri teisės aktai, yra viešųjų pirkimų nustatyta tvarka. – apie užsienio kolegų norus kalbėjo J.Mockevičius. – Kol tie klausimai nėra iki galo išspręsti, negalima pradėti darbų, nes po to galime būti apkaltinti, lyg mes tyčia vieni atlikome tyrimus ir neleidome jiems dalyvauti. Mes tuoj pat pratęsime diskusijas, bandysime sužinoti užsienio ekspertų pageidavimus ir juos suderinti. Jeigu tai pavyks pakankamai greitai padaryti, tada pereisime prie lauko darbų“.

Stabdo oras

Dabar geologai planuoja tirti 1,1 hektaro plotą, suskirstytą į 5 atskirus plotelius. Taip bus patikrintos visos versijos dėl žydų kapinių ribų. Pasak eksperto, tyrinėjimams šis plotas yra nedėkingas, darbų nebus galima vykdyti užstatytoje vietoje ir ploteliuose, kurie padengti gelžbetoniu.

Anot J.Mockevičiaus, pradėti tyrinėjimų neleidžia ir iškritęs sniegas. Dėl to negalima dirbti su geologų turimu prietaisu. Be to, dėl prasto oro tyrimų duomenys gali būti netikslūs.

„Dėl to ir reikėjo pakalbėti su premjeru, reikia nuspręsti, ar mes vieni atliekame tuos tyrimus, ar apskritai laukiame geresnio oro, kuris gali būti tik pavasarį“, – tvirtino pašnekovas.

Talkins archeologams

J.Mockevičius atkreipė dėmesį, kad po geofizinių tyrimų dar nebus galima duoti tikslaus atsakymo dėl buvusių žydų kapinių ribų. Geologų užduotis – padėti vėliau kasinėjimus atliksiantiems archeologams, kad šiems nereikėtų išrausti viso ploto.

Jo teigimu, jei būtų geras oras, tarnybos specialistams ištyrinėti plotą prireiktų poros savaičių, šiek tiek daugiau laiko užimtų gautų duomenų analizavimas.

Nesibaigiantys ginčai

Ginčai dėl to, kurioje vietoje buvo XIX a. viduryje uždarytos žydų kapinės, tęsiasi nuo 2005 m., kai grupė JAV žydų bendruomenės atstovų pasipiktino, anot jų, buvusių žydų kapinių vietoje Vilniaus centre vykstančiomis Karaliaus Mindaugo apartamentų statybomis.
Šių metų rugsėjo pradžioje premjero Gedimino Kirkilo sudaryta speciali darbo grupė pasiūlė sustabdyti statybas teritorijoje šalia Olimpiečių ir Rinktinės gatvių sankryžos ir nugriauti dalį jau pastatytų apartamentų.
Rugsėjo pabaigoje Kultūros paveldo departamentas išleido įsakymą stabdyti žemės darbus apartamentų statybvietėje, kurioje galimai yra buvusios Vilniaus žydų kapinės. Apartamentus statantys verslininkai pareiškė, kad visi žemės kasimo darbai jau baigti, todėl statybų nenutrauks.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių