Dvigubi standartai: advokatams – antrankiai, kontrabandininkui – pagarba

Lietuvos advokatūra kreipėsi į vidaus reikalų ministrą Eimutį Misiūną bei policijos generalinį komisarą Liną Pernavą prašydami paaiškinti, kodėl ketvirtadienį į teismą dėl kardomųjų priemonių nustatymo atvestiems įtariamiems advokatams bei teisėjams buvo uždėti antrankiai. Pasak advokatūros, prievartos priemonės – antrankiai, taikytini be būtinojo pagrindo ir yra perteklinės.

„Nekaltumo prezumpcijos principas yra visa apimantis. Advokatūra šiandien oficialiai kreipėsi į generalinį policijos komisarą ir vidaus reikalų ministrą prašydama paaiškinti, kuo remiantis į teismą pristatytiems advokatams buvo taikytos prievartos priemonės – antrankiai. Konvojavimo taisyklės nustato tik keletą atvejų, kuomet konvojuojamiems asmenims gali būti taikoma ši prievartos priemonė“, – rašoma Advokatūros pranešime feisbuke.

Pasak Advokatūros, konvojavimo metu (pa)naudojamų specialiųjų priemonių, tarp jų ir antrankių, naudojimą detalizuoja Konvojavimo taisyklės. Konvojavimo taisyklėse numatyta, kad antrankiai ir surišimo priemonės gali būti panaudoti ypatingo konvojaus metu; asmenims, kurie linkę pabėgti ar užpulti; transporto priemonėse, kuriose nėra specialiųjų kamerų.

„Norime aiškaus ir argumentuoto atsakymo, kokiu teisiniu pagrindu remiantis ir kokiomis faktinėmis aplinkybėmis, laikantis Konstitucijos 31 straipsnio 1 dalyje įtvirtinto principo, advokatus, juos konvojuojant į teismą, buvo panaudota prievartos priemonė – antrankiai. Šią prievartą iliustruojantys vaizdai paplito visoje žiniasklaidoje. Tuo pačiu norime jūsų papildomai paklausti, kuo buvo pagrįstas (motyvuotas) ginkluotų ir veidą dengiančiomis kaukėmis lydinčių policijos pareigūnų dalyvavimas, kuomet kitus asmenis lydėjo arba civiliai apsirengę bei veidų neslepiantys pareigūnai“, – rašoma kreipimesi.

Vakar Vilniaus miesto apylinkės teismas teisėjų korupcijos byloje dviem mėnesiams leido suimti itin didelio masto cigarečių kontrabandos byloje teisiamą Vilių Karalių. Tačiau kontrabandos karaliumi tituluojamas vyras teisme pasirodė be antrankių.

Vilius Karalius

ELTA primena, kad Vilniaus miesto apylinkės teisme ketvirtadienį buvo teikiami prokuratūros prašymai suimti teisėjų korupcijos bylos įtariamuosius. Teisme buvo rengiami posėdžiai, kuriuose sprendžiama dėl griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo. Vienas po kito įtariamieji į teismą buvo vedami su antrankiais.

Teismas leido suimti visus 18 įtariamųjų, dėl kurių suėmimo trečiadienį ir ketvirtadienį kreipėsi prokurorai Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamame ikiteisminiame tyrime dėl stambaus masto korupcinių veikų.

Pasak Generalinės prokuratūros, teisėjus Egidijų Laužiką, Viktorą Kažį, Valdimarą Bavėjaną, Henrichą Jaglinskį, Konstantiną Guriną, advokatus Giedrę Cimbolienę bei Marių Navicką leista suimti 10 dienų, advokatą Aivarą Surblį – 14 dienų, advokatą Drąsutį Zagrecką bei dar tris asmenis – vienam mėnesiui, kitus šešis įtariamuosius - dviem mėnesiams.

Dar aštuoniems trečiadienį sulaikytiems įtariamiesiems skirtos kitos kardomosios priemonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintaras Jonas.Surblys Gumianovas

Gintaras Jonas.Surblys Gumianovas portretas
O kodel prokuroru neuzdare?TYREJU,?Valdybos Komisaru?Seimo nariu? Ministru?Ka cia tik tiek Lietuvoje kysininku?Nejuokinkit cia tik atpirkimo oziai!Kam tas cirkas ? Lietuvoje moka ir mokes mokesciu moketojei.Dabar teisinesis 10metu.Poto nekalti, kaip visada nes per tokia praktika pririnke apie savo bendrininkus kurie sulaikineje sendien.O paskui Strazburas priteis milijonines konpensacijas,nes jie zmones, su teisine baze kuria maiausei 24m.praktika.Todel vel zmones mokesciu moketojei susimokes uz cirka.Gerai zinauka rasau nes turiu praktykos su teisesauga Lietuvos kaip nebeliko ka sodinti savus pradejo!

Anonimas

Anonimas portretas
GAL pajudės teisingumas Lietuvoje.

Anonimas

Anonimas portretas
Vaje, vaje, kaip nuskriaudė teisėjus. Jeigu jie teisūs, kam slepia veidus? vagie, kepurė dega - todėl slepia veidus.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių