Buvęs policijos skyriaus viršininkas nuteistas už piktnaudžiavimą tarnyba

Buvęs Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Ekologijos ir teisės pažeidimų prevencijos skyriaus viršininkas Vladimiras Jankoitas teismo nuosprendžiu pripažintas neteisėtai naudojęsis policijos duomenų bazėmis.

Teismas V.Jankoitui skyrė 11 tūkst. 900 eurų baudą.

„Vladimiras Jankoitas pripažintas kaltu pagal visas jam inkriminuotus straipsnius, keturias veikas“, – penktadienį sakė nuosprendį paskelbusi Vilniaus apygardos teismo teisėja Daiva Kazlauskienė.

V.Jankoitas kaltintas, kad piktnaudžiaudamas tarnyba rinko duomenis apie privatų asmens gyvenimą, taip pat jis įtartas dokumentų klastojimu. Pareigūnai nesurinko duomenų, kad policijos skyriaus viršininkas gavo atlygį už šias paslaugas.

V.Jankoitą policijos Imuniteto valdybos pareigūnai sulaikė darbo kabinete 2012 metų birželį. 20 parų policininkas buvo suimtas ir laikytas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, vėliau paleistas į laisvę.

Ištyrus bylą dėl neteisėto informacijos rinkimo apie privačių asmenų gyvenimą, ji perduota teismui.

Teismas konstatavo, kad V.Jankoitas neteisėtai naudojosi policijos duomenų bazėmis, piktnaudžiaudamas tarnyba.

Ankstesni teismų sprendimai buvo palankūs buvusiam policijos pareigūnui – jie konstatavo, kad priimti apkaltinamąjį nuosprendį nėra pagrindo, nes nepadaryta didelė žala. Tačiau Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija nusprendė, kad vis dėlto žala buvo padaryta tiek policijai, tiek valstybei ir prokuratūros skundas iš dalies buvo patenkintas.

„Žala pasireiškė, kad kiekvienas pilietis turi pagrįstą tikėjimą, kad policija laikysis įstatymų ir savo įgaliojimų nepanaudos priešingai tarnybos interesams“, – sakė teisėja D.Kazlauskienė.

Policijai veikiant neteisėtai, iškraipoma tarnybos esmė, turinys, sumenkinamas piliečių pasitikėjimas policija ir valstybe.

Teismas atkreipė dėmesį, kad V.Jankoitas 15 metų dirbo VRM sistemoje, buvo skyriaus viršininkas, žinojo įstatymus, todėl turėjo suprasti, kad veikia neteisėtai, žinoti savo veiksmų ribas.

Kartu su V.Jankoitu kaltu pripažintas ir Sergejus Kotusevas, jam skirta 5570 eurų bauda.

Tuo metu V.Jankoito brolis Jurijus Jankoitas nuo atsakomybės atleistas dėl mažareikšmiškumo. Pasak teismo, J.Jankoitas informavo nukentėjusįjį, kad buvo renkama informacija, o šis asmuo priekaištų nereiškia.

Dar vienas asmuo, banko tarnautojas, šioje byloje liko išteisintas.

Įtariama, kad kiti byloje figūruojantys asmenys prašė Ekologinės policijos viršininko paslaugos, kad jis surinktų duomenis apie vieną ar kitą asmenį.

Byloje buvo ir daugiau įtariamųjų, tačiau jie nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti pagal laidavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių