Buvusiam Seimo nariui G. Mikolaičiui – vėl didelės bėdos dėl taurelės

Prokuroras prašo dėl vairavimo išgėrus buvusį Seimo narį Gintautą Mikolaitį nubausti 3,5 tūkst. eurų bauda ir uždrausti dvejus metus vairuoti automobilį.

G. Mikolaitis vairavo nuomotą automobilį, todėl iš jo prašoma konfiskuoti jo vertę atitinkančią sumą – 5413 eurų.

Tuo metu buvusio Seimo nario advokatas mano, kad anksčiau neteisto ir kaltę pripažinusio buvusio politiko byla turi būti nutraukta, o jis perduotas laiduotojo, žinomo vaikų rašytojo ir leidėjo Jeronimo Lauciaus atsakomybei.

Vilniaus miesto apylinkės teismas nuosprendį skelbs sausio 22 dieną.

„Labai gailiuosi, tikiuosi, kiek manoma, teismo švelnesnio sprendimo,“ – antradienį per teismo posėdį pasakė G. Mikolaitis.

Prokuroras Egidijus Motiejūnas savo kalboje pabrėžė, kad valstybė griežtina neblaivių vairuotojų atsakomybę, tačiau G. Mikolaitis nesilaikė elementarių saugumo taisyklių kelyje, jo girtumas artimas sunkiam, jis turi galiojančią nuobaudą už greičio viršijimą, neblaivus vairavo Vilniuje, kur intensyvus eismas.

„Tik laimingo atsitiktinumo dėka išvengta sunkių pasekmių“, – sakė prokuroras.

2006 metais G. Mikolaitis padarė avariją Raseinių rajone, pabėgo iš įvykio vietos ir pas teisėsaugininkus pasirodė tik rytojaus dieną. Teisėsaugai nepavyko įrodyti, kad Seimo narys avariją padarė neblaivus, nors būta tokių įtarimų. Ši avarija taip pat buvo prisiminta ir aptariama antradienį Vilniuje bylą dėl vairavimo išgėrus.

Prokuroras E. Motiejūnas, priminęs šią bylą, kėlė klausimą, ar galima pasitikėti ir perduoti laiduotojui G. Mikolaitį, be pagalbos palikusį keleivį.

„Ar jis laikysis įstatymų ir nedarys naujų nusikaltimų?“ – abejojo prokuroras.

G. Mikolaičio gynėjas advokatas Linas Kuprusevičius neginčijo, kad jo klientas vairavo neblaivus, padaryta nusikalstama veika, tačiau tikino, kad asmenį dar galima pataisyti netaikant jam kriminalinės bausmės.

„Nereikia hiperbolizuoti aplinkybių, jis teisiamas pirmą kartą, pirmą kartą per apklausą kaltės nepripažino, bet jis buvo neblaivus“, – sakė advokatas. Jis stebėjosi, kad buvo apklausiamas asmuo, kai jam nustatytas daugiau nei 2 promilių girtumas ir nelaukta, kol jis išsiblaivys.

Teisme – žinomo vaikų rašytojo pasirodymas

Advokatui prakalbus apie G. Mikolaičio atleidimą nuo atsakomybės ir perdavimą laiduotojui, buvo pranešta, kad jis atvykęs į teismą ir sutinka būti apklausiamas. Paaiškėjo, kad laiduotojas – žinomas vaikų rašytojas ir leidėjas 73 metų Jeronimas Laucius.

Advokatas sakė, kad per visą savo gyvenimą laiduotojas nebuvo nė karto teisiamas, nebaustas administracine tvarka, rašo knygas ir propaguoja sveiką gyvenimo būdą.

„Teismo pasitikėjimo vertas asmuo“, – teigė L. Kuprusevičius.

J. Laucius pasakojo, kad anksčiau dirbo G. Mikolaičio padėjėju, kai jis ėjo Seimo nario pareigas. Tačiau jie liko draugais G. Mikolaičiui palikus Seimą.

„Nuo 2000-ųjų pažįstami. Jis labai geras žmogus, mažai gerų žmonių Lietuvoje. Jis mane gerbia, aš už jį garantuoju, jis geras žmogus“, – teismui sakė rašytojas. Jis tikino, kad G. Mikolaičio laiduotoju gal būti iki gyvenimo pabaigos.

Laidavimui asmuo paprastai gali būti perduotas metų ir ilgesniam laikotarpiui. Asmeniui nusikaltus, laiduotojas nesulaukia jokios atsakomybės.

G. Mikolaitis teismui sakė, kad dabar dirba bedrovės „Raseinių vandenys“ direktoriaus pavaduotoju, taip pat priklauso medžiotojų būreliui, užsiima labdaringa veikla.

Lapkričio 3 dienos rytą policijos pareigūnai gavo pranešimą, kad sostinės Ozo gatvėje esančioje prekybos centro „Akropolis“ automobilių stovėjimo aikštelėje „Volvo“ automobilio vairuotojas galbūt apgadino kitą automobilį ir pasišalino iš įvykio vietos.

Netrukus policijos pareigūnai automobilį „Volvo“ pastebėjo toje pačioje Ozo gatvėje esančio sporto klubo „Impuls“ stovėjimo aikštelėje.

Prie automobilio vairo sėdėjo nuo alkoholio apsvaigęs vyras. Paaiškėjo, kad tai G. Mikolaitis. Jo kraujyje nustatyta 2,14 promilės alkoholio koncentracija.

Už vairavimą apsvaigus nuo alkoholio, kai jo koncentracija kraujyje viršija 1,5 promilės – numatyta bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Vairuotojui surašytas ir administracinio nusižengimo protokolas dėl eismo įvykio sukėlimo ir pasišalinimo iš įvykio vietos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAIMYNAS

KAIMYNAS portretas
gaila zmogaus bet galejo but ir blogiau pvz.avarija suzeisti ar uzmusti zmones

juokas

juokas portretas
veryga tai juk tavo kovos su alkogoliu likutis kuriam i tavo draudimus nusispiaut tikiuosi toks ne vienas ir ne du

R

R portretas
Tai kodėl kolega Veryga negelbsti? Nedrausmina, nebaudžia, neauklėja.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių