Išteisintas papirkimu per savivaldos rinkimus kaltintas trakiškis

Vilniaus apygardos teismas išteisino Trakų rajono gyventoją Andrejų Sapigą, kaltintą rinkėjų papirkimu per savivaldos rinkimus.

Tačiau jis gali sulaukti administracinės atsakomybės – teismas nusprendė bylą perduoti Vilniaus apylinkės prokuratūrai spręsti dėl asmens patraukimo administracinėn atsakomybėn. Administracinių nusižengimų kodeksas numato atsakomybę už rinkimų tvarkos pažeidimą.

Rinkėjo balsavimas už atlygį, siūlymasis balsuoti už atlygį ar kurstymas balsuoti už atlygį rinkimuose ar referendume užtraukia baudą nuo 300 iki 560 eurų.

Trakų rajono apylinkės teismas A.Sapigą buvo pripažinęs kaltu dėl rinkėjų papirkimo 30 eurų per 2015-aisiais vykusius Trakų savivaldybės tarybos ir mero rinkimus. Vyrui buvo skirta daugiau nei 1,2 tūkst. eurų bauda.

Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija penktadienį konstatavo, kad A.Sapigos veiksmai nesutrukdė rinkėjams realizuoti savo teisės rinkti, neturėjo lemiamo įtakos jų apsisprendimui už ką balsuoti. Išteisinamajame nuosprendyje remiamasi Aukščiausiojo Teismo praktika tokio pobūdžio bylose. Teismas sako, kad pripažįstant asmenį kaltu dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise, būtina nustatyti, kad dėl trukdymo realizuoti turimą teisę rinkti jis visiškai negalėjo šia teise pasinaudoti arba šios teisės įgyvendinimas buvo apsunkintas.

Bylos duomenimis, A.Sapiga 2015 metų birželio 7 dieną trims Lentvario gyventojams pažadėjo atlygį už tai, kad jie balsuotų už jo nurodytą Lietuvos socialdemokratų partiją ir jos kandidatą į merus Vytautą Zaliecką. Dviem vyrams ir moteriai buvo paduoti lankstinukai su Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatų sąrašu, į kiekvieną lankstinuką buvo įdėta po 10 eurų. A.Sapiga rinkėjus vežė į Lauko rinkimų apylinkę, tačiau mašiną sustabdė policija.

Trakų policijos pareigūnai teisme liudijo, kad sustabdę mašiną, keleivių paklausė, ką jie čia daro. Raimondas G. pasakė, kad ketina balsuoti. Jo rankose policija pastebėjo sulankstytą reklaminį Socialdemokratų partijos lankstinuką. Paėmęs iš Raimondo G. lankstinuką ir jį išlankstęs, policininkas jame rado dvi kupiūras po 5 eurus. Paklausus, iš kur lankstinuke pinigai, Raimondas G. pirštu parodė į vairuotoją. Jis taip pat pasakė, kad pinigai už tai, jog balsuotų už konkretų kandidatą ir pirštu parodė į V.Zaliecko nuotrauką. A.Sapigos salone policija rado nemažai reklaminių lankstinukų „Balsuokite už socialdemokratų sąrašą Nr. 2“.

Raimondas G. teisme pasakojo, kad tą dieną jis nebalsavo, tačiau už ką balsuoti, jis turi savo nuomonę, jokia agitacija jam įtakos neturi. Žana B. teismui nurodė, kad ji nėra deklaravusi gyvenamosios vietos, todėl nebūtų ten balsavusi. Tuo metu Rimas S. nurodė, kad tą dieną nebalsavo, nes jį sulaikė policija. Tačiau ikiteisminio tyrimo metu jis nurodė, kad balsavo ryte.

Vyriausioji rinkimų komisija teisėsaugą informavo, kad Žana B. gyvenamąją vietą yra deklaravusi Vilniuje ir įtraukta į Vilniaus miesto apygardos Ukmergės rinkimų apylinkės rinkėjų sąrašus, todėl balsuoti Lentvaryje neturėjo galimybės. Rimas S. balsavo Lauko rinkimų apylinkėje.

Teismas konstatavo, kad nors šių asmenų ir prašyta balsuoti už konkrečius kandidatus, tačiau A.Sapigos prašymas neprivertė jų balsuoti prieš savo valią, jie galėjo laisvai balsuoti. Teismas pripažino, kad A.Sapigos veiksmai nebuvo tiek pavojingi, kad užtrauktų baudžiamąją atsakomybę.

Vyriausioji rinkimų komisija dėl šiurkščių rinkimų tvarkos pažeidimų šioje savivaldybėje tuomet panaikino balsavimo rezultatus ir surengė naujus mero rinkimus.

2015-siais Trakų rajono mere buvo išrinkta liberalsąjūdietė Edita Rudelienė. Socialdemokratas V.Zalieckas liko antras.


Šiame straipsnyje: rinkimaipapirkimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių