Kredito unijos „Amber“ iždo vadovas įtariamas pasisavinęs 2,9 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Vilniuje veikusios kredito unijos „Amber“ tuometinis iždo vadovas įtariamas pasisavinęs beveik 3 mln. eurų.

Tai atskleidė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) kartu su Vilniaus apygardos prokuratūra baigtame ikiteisminiame tyrime dėl didelės vertės svetimo turto pasisavinimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo, teigiama FNTT pranešime spaudai.

FNTT neatskleidžia kredito unijos pavadinimo, tačiau nurodo, kad Lietuvos banko sprendimu ši kredito unija 2016 metais buvo pripažinta nemokia, jai atšaukta veiklos licencija ir iškelta bankroto byla. Iš Vilniuje įsteigtų kredito unijų pernai bankroto byla iškelta tik „Amber“ kredito unijai.

BNS žiniomis, įtariamasis 3mln.eurų pasisavinimu - Adomas Kanopka.

Tyrimą dėl kredito unijos lėšų pasisavinimo FNTT tyrėjai pradėjo po Lietuvos banko atlikto inspektavimo. Jo metu nustatyti kredito unijos teisės aktų pažeidimai ir veiklos trūkumai dėl kasos tvarkymo, grynųjų pinigų operacijų ir kiti. Inspektavimo metu užfiksuota, kad kredito unijoje buvo vykdomos abejotinos finansinės operacijos.

FNTT išaiškino, kad tuometinis kredito unijos iždo vadovas, kuris tuo pačiu buvo ir kredito unijos kasininkas, 2015–2016 metais galėjo pasisavinti 2,9 mln. eurų. Siekdamas nuslėpti pinigų trūkumą unijos iždininkas apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą, finansiniuose dokumentuose įrašinėjo klaidingą informaciją.

Baigta baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui. Šioje baudžiamojoje byloje kredito unijos „Amber“ bankroto administratorius yra pateikęs civilinį ieškinį dėl padarytos žalos atlyginimo. Byloje įtariamojo turtui yra paskirtas laikinas nuosavybės teisės apribojimas, taip pat tarp įtariamojo ir kredito unijos yra sudarytas susitarimas dėl žalos atlyginimo.

Buvusiam atsakingam kredito unijos darbuotojui gresia maksimali laisvės atėmimo bausmė iki 10 metų.

Tai – jau ne pirma baudžiamoji byla baigta, susijusi su kredito unijomis ir jų veikla. Per pastaruosius metus FNTT Klaipėdos apygardos valdyboje buvo baigti 3 ikiteisminiai tyrimai, o Vilniuje ir Šiauliuose tęsiami tyrimai dėl dar 5 kredito unijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių