Lietuvoje saugomą valstybės liudytoją prašo išduoti Lenkijai

Lietuvoje sunkius nusikaltimus padėjusį atskleisti valstybės saugomą liudytoją Latvijos pilietį Romaną Šnipkį prokuratūra prašo išduoti Lenkijai.

Vilniaus apygardos teismas antradienį išnagrinėjo Lietuvos generalinės prokuratūros pareiškimą dėl Latvijos piliečio perdavimo pagal Europos arešto orderį Lenkijai baudžiamajam persekiojimui.

Nors Latvijos pilietis Lietuvos pareigūnams yra padėjęs atskleisti su narkotikais susijusius nusikaltimus, Lietuvoje jam buvo iškeltos trys bylos – dvi Vilniuje ir viena Klaipėdoje. Lietuvoje nuosprendžiu jam yra paskirta laisvės atėmimo bausmė. Prokuratūra prašo perduoti R. Šnipkį Lenkijai, kai jis baigs Lietuvoje atlikti jam skirtą bausmę.

Antrankiai surakintą R. Šnipkį į teismo posėdį atlydėjo kaukėti policijos pareigūnai.

Europos arešto orderį dėl R. Šnipkio dar 2011 metais išdavė Lenkijos Suvalkų apygardos teismas.

R.Šnipkis teismo posėdyje pasakojo, kad jį vykstantį iš Austrijos į Lietuvą su vogta mašina sulaikė Lenkijos pareigūnai.

„Aš jiems pasakiau, kas davė mašiną, kam aš ją turėjau nuvaryti“, – teismui sakė R.Šnipkis. Jis vėliau buvo paleistas į laisvę skiriant 10 tūkst. zlotų (2,3 tūkst. eurų) užstatą, pareigūnai paėmė pas jį rastus 1,5 tūkst. eurų.

„Jokių pagrindų, kurie neleistų perduoti Lenkijai, nenustatyta“, – teismui sakė Generalinės prokuratūros prokurorė Rozita Požarskienė.

R. Šnipkis ir jo advokatas teismo prašo netenkinti prokuratūros pareiškimo. Latvijos pilietis teismą tikino, kad jis jau yra sumokėjęs Lenkijoje jam skirtą baudą.

„Aš nesutinku, kad mane išduotų. Nebaisūs nusikaltimai – juk ne žmogžudystė, prievarta ar kas kita. Suvalkų teisme buvau mėnesį, 10 tūkst. eurų bauda. 1,5 tūkst. eurų iš manęs paėmė. Šie pinigai eis baudos apmokėjimui“, – dėstė R. Šnipkis.

Tačiau prokurorė R. Požarskienė replikavo, kad jokio galutinio sprendimo Lenkijos teismas dėl R. Šnipkio nėra priėmęs.

„Tie zlotai galėjo būti perėję valstybės naudai, nes R. Šnipkis nedalyvavo procese“, – mano prokurorė. Paprastai jei užstatą sumokėję įtariamieji pažeidžia sąlygas, kaip užstatas sumokėti pinigai pereina valstybės nuosavybėn.

Lenkijoje už neteisėtai įgytą svetimą turtą ir bandymą jį realizuoti R. Šnipkiui gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 10 metų. Bauda už tokį nusikaltimą nėra numatyta.

Lietuvoje R. Šnipkis padėjo atskleisti su cigarečių kontrabanda ir narkotikų gabenimu susijusios grupuotės nusikaltimus, taip pat tuometinio teisėjo Ryšardo Skirtuno ir advokato Sigito Juodelio neteisėtus veiksmus. Pats R. Šnipkis sulaukė nuosprendžio už sukčiavimą..

Nutartį dėl Latvijos piliečio išdavimo teismas paskelbs trečiadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tegul

tegul portretas
pasiema lenkai nereikes mums islaikyti o beto ne musu pilietis kokios dar /problemos/....?....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių