Lietuvos sporto klubus maustę 4 užsieniečiai išgirdo nuosprendį

Vilniuje penktadienį nuteisti keturi užsieniečiai, kurie bandė apgauti kelis Lietuvos sporto klubus ir išvilioti 1 mln. eurų.

Į jų akiratį buvo patekęs Klaipėdos krepšinio klubas „Neptūnas“ ir Pakruojo futbolo klubas „Kruoja“. „Kuojos“ savininkas, derėjęsis dėl klubo pardavimo, prarado daugiau nei 250 tūkst. eurų.

Vilniaus miesto apylinkės teismas nuosprendį paskelbė dviem Rumunijos  piliečiams, vienam Rumunijos  ir Prancūzijos pilietybę turinčiam asmeniui bei Italijos piliečiui. Jie pripažinti kaltais dėl pasikėsinimo sukčiauti, netikro dokumento panaudojimo.

Rumunijos ir Prancūzijos pilietybę turinčiam Eudorui Yosifui Mohaci (Eudorui Josifui Mohačiui) teismas skyrė 24 855 euru baudą. Jis ją turės sumokėti per du mėnesius.

Šis kaltinamasis nuosprendžio laukė laisvėje, iš jo paimti dokumentai – Rumunijos ir Prancūzijos piliečio pasai, vyras įpareigotas periodiškai registruotis policijoje, Lietuvoje jam buvo paskirtas ir 40 tūkst. eurų užstatas. Jis ir dokumentai bus grąžinti, kai įsiteisės nuosprendis.

Vyras ir jo bendrai buvo sulaikyti 2015 metų balandį. E. Y. Mohaci buvo suimtas 70 parų. Teismas į tai atsižvelgė ir piniginę baudą nuo 30 128 eurų sumažino iki 24 855 eurų.

Rumunijos piliečiui Marianui Sergiu Vilaroiu (Marianui Serdžu Vilaroju) už sukčiavimą ir dokumentų klastojimą paskirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė pataisos namuose. Šis nuteistasis laikomas suimtas nuo 2015 metų. Laukdamas nuosprendžio, vyras jau atliko dalį bausmės.

Kitam Rumunijos piliečiui Augustinui Kissui (Augustinui Kisui) už sukčiavimą paskirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė pataisos namuose, jis taip pat laikomas suimtas nuo 2015 metų. Iš jo bus konfiskuoti per kratą rasti 50 tūkst. eurų.

Lucai Poltronieri (Lukai Poltronjeriui) skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas atidėtas trejiems metams. Be bausmės vykdymą prižiūrinčios institucijos jis negalės keisti gyvenamosos vietos. Italijos pilietis įpareigotas per pustrečių, metų atlyginti žalą „Kruojos“ savininkui Emilijui Junevičiui. Šiam užsieniečiui Apeliacinis teismas anksčiau yra skyręs 150 tūkst. eurų užtatą, jis bus grąžintas tik nuosprendžiui įsiteisėjus. Iš vyro paimtas Italijos piliečio pasas, vairuotojo pažymėjimas.

E. Junevičiui teismas priteisė atlyginti 250 786 eurų žalą.

„Reikia tikėtis, kad žala bus atlyginta, nuosprendis yra nuosprendis“, – BNS sakė nuosprendžio klausęsis klubo savininkas.

Nuosprendį paskelbusi teisėja Miglė Suchankienė sakė, kad bausmės skirtos skirtingos, jos skirtos atsižvelgus, ar kaltinamieji prisipažino kalti, padėjo teisėsaugai, įvertino klubo vadovo E. Junevičiaus interesą kuo greičiau sulaukti žalos atlyginimo.

Nuosprendis nėra galutinis – per 20 dienų jis gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2015 metais, gavus Pakruojo „Kruojos“ klubo savininko pranešimą. Klubo savininkas elektroniniu paštu gavo viliojantį pasiūlymą parduoti sporto klubą už 1 mln. eurų. Derybos ir susitikimai vyko Vilniuje ir Milane.

Įtariamuosius 2015 metų balandį sulaikė Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai. Jie nustatė, kad užsieniečiai naudojo gana sudėtingas ir gerai parengtas schemas. Vieną klubą jiems pavyko apgauti, tačiau derantis su kitu vyrai buvo sulaikyti.

Įvairių užsienio kompanijų atstovais prisistatinėjantys užsieniečiai darė solidų įspūdį. Aptartus sandorio vykdymą sutarta, kad užsienio pirkėjai, kaip garantą ir patikimumo įrodymą, perduoda 240 tūkst. eurų, po to vykdomos kitos sąlygos, po kurių klubo savininkas gauna 1 mln. eurų. Klubo „Kuoja“ savininkas šių pinigų negavo, o vėliau aptiko, kad jam įbrukti 240 tūkst. eurų yra tik vadinamoji pinigų lėlė, t. y. baltų popieriaus lapelių krūvos, pridengtos viena tikra kupiūra iš viršaus.

Netrukus gauta kita žinia iš vakarų Lietuvos, kad neva solidi užsienio kompanija nori remti krepšinio klubą skirdama daugiau kaip 8 mln. eurų. Norėdamas gauti šią paramą krepšinio klubas turi įvykdyti tam tikras sąlygas: turėjo būti atvežtas 1 mln. eurų grynais kaip tarpininkavimo mokestis. Šis pasiūlymas ir toliau vykęs dialogas klubo vadovams sukėlė įtarimų, todėl jie pagalbos kreipėsi į policiją.

Tiriant gautą informaciją aiškėjo, kad krepšinio klubas sudomino tuos pačius užsieniečius, o „pelningą“ siūlymą pateikę užsieniečiai galbūt yra sukčiai. Buvo pagrįstų įtarimų, kad atvykėliai siekia įbrukti pinigų imitacijas, o patys įgyti klubo pinigus pavedimu per sąskaitas.

Policija priėmė sprendimą sulaikyti atvykėlius, tačiau planuojamą sulaikymą sunkino tai, kad įtariamieji labai maskavosi, vengė nurodyti detales apie save, akcentavo, kad atvyks tik vienas arba dviese, o klubo atstovas privalo būti vienas. Neturėta duomenų apie tai, kada jie atvyksta iš užsienio, kiek jų ir kas jie tokie, nes tiesioginis bendravimas buvo labai ribotas.

Pasak policijos, sukčiai veikė pagal labai profesionaliai parengtą nusikalstamą scenarijų – jie buvo nusprendę pasiūlyti didžiulę sumą pinigų, pelnyti pasitikėjimą, o paskui įbrukti grynų pinigų imitacijas vietoj tikrų pinigų arba iš karto po to vykti į banką ir atlikti pavedimą į sukčių nurodytą sąskaitą.


Šiame straipsnyje: sporto klubaiapgavystėbyla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių