Lietuvos žydų gretose – abipusiai kaltinimai ir ginčai teisme

  • Teksto dydis:

Šį pavasarį keliose šalies žydų bendruomenės įstaigose vykę vadovų rinkimai baigėsi abipusiais kaltinimais ir bylomis teismuose.

Gegužę Vilniaus žydų bendruomenės pirmininku išrinktas Simonas Gurevičius siekia, kad neteisėtais būtų pripažinti tą patį mėnesį vykę Lietuvos žydų bendruomenės vadovo rinkimai, kurių metu Faina Kukliansky buvo perrinkta antrai ketverių metų kadencijai.

Savo ruožtu F.Kukliansky protestuoja prieš S.Gurevičiaus išrinkimą Vilniaus žydų atstovu.

Siekia naujų rinkimų

F.Kukliansky Lietuvos žydų bendruomenės pirmininke buvo išrinkta gegužės 28 dieną. Jos konkurentas šiuose rinkimuose S.Gurevičius sako, kad likus mėnesiui patvirtinta nauja rinkimų tvarka yra neteisėta, nes prieštarauja Lietuvos žydų bendruomenės įstatams, šiuose rinkimuose numatantiems regioninį atstovavimą.

Pasak S.Gurevičiaus, įvedus naują tvarką rinkimuose buvo sumažinta regioninių žydų organizacijų galia, o tai padidino F.Kukliansky galimybes būti perrinktai.

Vilniaus miesto apylinkės teismas gegužės 29 dieną nusprendė laikinai sustabdyti balandį patvirtintą Lietuvos žydų bendruomenės rinkimų tvarką. Liepos 21 dieną teismas neleido Lietuvos žydų bendruomenei keisti organizacijos įstatų, kad nebūtų pakeistas ginčijamas straipsnis.

S.Gurevičius teisme siekia, kad Lietuvos žydų bendruomenėje būtų organizuojami nauji rinkimai.

„Mes gi siekiame, kad naujas pirmininkas ir taryba būtų išrinkti taip, kaip tai buvo daroma daugiau nei dešimt metų ir taip, kaip tai numato bendruomenės įstatai, o jau tuomet naujai išrinkti valdymo organai spręs visus tolimesnius klausimus“, - BNS sakė jis.

„Keisti rinkimų taisykles prieš pat rinkimų pradžią yra neteisinga, neetiška ir visiškai neatitinka bendruomenės vertybių“, - pridūrė S.Gurevičius.

Jis Vilniaus žydų bendruomenės vadovu buvo išrinktas gegužės 24 dieną. S.Gurevičius teigia, kad po rinkimų jam taip ir nebuvo perduoti Vilniaus žydų bendruomenės dokumentai ir turtas.

„(Tai) prasilenkia ne tik su teisingumo, bet ir teisėtumo principais“, - sakė žydas.

Turto neperduoda dėl teisminių ginčų

F.Kukliansky BNS sakė, kad S.Gurevičiui Vilniaus žydų bendruomenės dokumentai ir turtas neperduodami, nes Vilniaus žydų bendruomenės organų rinkimų teisėtumas šiuo metu yra nagrinėjamas teisme.

„Todėl dokumentacijos ir turto perdavimas galimai padarytų žalą, už kurią man tektų atsakyti asmeniškai“, - teigė Lietuvos žydų bendruomenės vadovė.

Kai kurie Vilniaus žydų bendruomenės nariai, įskaitant F.Kukliansky, teismui yra apskundę S.Gurevičiaus išrinkimą Vilniaus žydų bendruomenės pirmininku. Jie laiko S.Gurevičiaus išrinkimą neteisėtu dėl procesinių pažeidimų.

Šioje byloje žydai prašė pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones, tačiau teismas tokį prašymą atmetė.

„Skundas dėl Vilniaus žydų bendruomenės valdymo organų neteisėtumo yra paduotas bendruomenės narių, teigiančių, kad jų tiek aktyvi, tiek pasyvi rinkimų teisės buvo pažeistos neteisėtos rinkiminės konferencijos metu“, - sakė F.Kukliansky.

Pagal 2011 metų surašymo duomenis, Lietuvoje gyvena apie 3 tūkst. žydų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PJK

PJK portretas
Konfiskuoti ju turta ir perduoti zydu seneliu prieglaudai ar mokyklai... bent bus naudos

...

... portretas
... it žiurkės, maistu nepasidalijo?.. :s

Tautietis

Tautietis portretas
Tautiečiai, ar nė gėda?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių