Lygtinai nuteistą advokatą prokuroras prašo siųsti į kalėjimą

  • Teksto dydis:

Generalinė prokuratūra antradienį apskundė pirmosios instancijos teismo nuosprendį advokatui Vytautui Vinikui, pripažintam kaltu dėl prekybos poveikiu.

Kaip pranešė prokuratūra, prokuroro Dariaus Stankevičiaus nuomone, nuteistajam turėtų būti skirta reali penkerių metų laisvės atėmimo bausmė, o ne lygtinė.

Spalio 4 dieną Vilniaus apygardos teismas advokatą V. Viniką pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu – už gautą 55 tūkst. eurų kyšį jis žadėjo paveikti Lietuvos apeliacinio teismo teisėją, nagrinėjusį vieną baudžiamąją bylą. Pirmos instancijos teismas advokatą pripažino kaltu ir skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams.

Teismas taip pat ketveriems metams atėmė teisę V. Vinikui verstis advokato praktika ir nurodė sumokėti 570 eurų įmoką į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų fondą, taip pat konfiskavo 20 tūkst. eurų vertės turto.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras D. Stankevičius šį nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui.

Apeliaciniame skunde prokuroras nurodė, kad V. Vinikas, būdamas advokatu, padarė sunkų korupcinio pobūdžio nusikaltimą itin jautrioje, su teisingumo vykdymu susijusioje sferoje – įgyvendindamas jam, kaip advokatui, tenkančias teises bei pareigas.

Pasak prokuroro D. Stankevičiaus, savo veiksmais nuteistasis sumenkino visuomenės pasitikėjimą Lietuvos advokatūra ir pažeidė jos reputaciją, pažemino advokato profesijos vardą, iškraipė Advokatūros įstatyme įtvirtintų advokato funkcijų esmę ir veiklos principus, sukeldamas abejones dėl advokato, kaip piliečių, o neretai ir valstybės interesų gynėjo, profesinės veiklos skaidrumo.

Be to, pasak prokuroro, V. Viniko veiksmais buvo pakirstas pasitikėjimas nepriklausomu ir nešališku teismu bei teismų sistema, kadangi nuteistasis bandė daryti poveikį Lietuvos apeliacinio teismo teisėjui, nagrinėjusiam baudžiamąją bylą. Prokuratūros apeliaciniame skunde konstatuojama, kad nuteistasis diskreditavo ne tik advokato vardą, bet ir Konstitucijoje, įstatymuose įtvirtintą nepriklausomą teismų sistemą. Nuteistasis sudarė sąlygas susiformuoti nuomonei, kad jam tarpininkaujant teismuose, suinteresuoti asmenys už kyšius gali tikėtis švelnesnės bausmės ar išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Bylos duomenimis, advokatas iš buvusio policijos pareigūno Edmundo Olisevičiaus priėmė pinigus, žadėdamas paveikti Apeliacinio teismo teisėją Liną Žukauską. Duomenų apie tai, kad advokatas būtų įvykdęs duotą pažadą ir papirkęs teisėją, nenustatyta. Apeliacinio teismo teisėjas apklaustas liudytoju. Jokie kaltinimai jam nebuvo pateikti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Cha: "Apeliacinio teismo teisėjas apklaustas liudytoju. Jokie kaltinimai jam nebuvo pateikti" - bet kompromatas tai LIKO!

arunas

arunas portretas
suo suns neikas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių