„MG Baltic“ byla: vaizdo įraše – G. Steponavičiaus ir R. Kurlianskio pietūs

Trečiadienį Vilniaus apygardos teismo teisėjai toliau nagrinėja rezonansą sukėlusią bylą, kurioje kaltinamieji yra dviejų partijų - Lietuvos liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos - nariai bei koncernas „MG Baltic“.

Teismo posėdyje tęsiama garso ir vaizdo įrašų peržiūra. Vaizdo įraše matomi restorane sėdintys Gintaras Steponavičius bei Raimundas Kurlianskis.

R. Kurlianskio ir G. Steponavičiaus pokalbis užfiksuotas 2016 m. sausį. Garso ir vaizdo įrašai ir vėl blogos kokybės. Įtariama, kad G. Steponavičius iš R. Kurlianskio gavo 15 tūkst. eurų kyšį.

Protokolo medžiaga neatitinka vaizdo įrašo. Pasak advokatų, vaizdo įrašai nėra aiškūs. Vietomis kamera STT pareigūnų yra uždengiama. Pasak advokato Lino Belevičiaus, pareigūnai sąmoningai uždengė kamerą. Advokatas Simonas Slapšinskas sako, kad protokole pažymėta, jog filmuojant dalyvavo tik vienas pareigūnas, bet vaizdo įraše matoma, kad prie kameros atėjo ir antrasis STT pareigūnas.

„Apgailėtina“, - po vaizdo įrašo peržiūros sakė R. Kurlianskis.

Tiek G. Steponavičius, tiek R. Kurlianskis atsisakė komentuoti vaizdo įrašą prokurorui Justui Lauciui.

Tuo tarpu G.Steponavičius, žurnalistų paklaustas, apie ką buvo kalbėta su R.Kurlianskiu, sakė neturįs ko slėpti.

„Prašiau teisėtos paramos teisėtoms veikloms. Tai yra užfiksuota ir mano parodymuose, neturiu dėl ko jaustis nepatogiai, nes iš tiesų pokalbis buvo ne apie jokius grynus pinigus, o apie organizacijų vykdomą veiklą ir joms skirtą finansavimą. Tokių prašymų buvo įvairiems žmonėms, kurie galėjo prie to prisidėti. Rėmėjų yra įvairių ir dar kartą noriu akcentuoti: teisėtai veiklai - teisėta parama“, - sakė G. Steponavičius žurnalistams.

Prašiau teisėtos paramos teisėtoms veikloms. Tai yra užfiksuota ir mano parodymuose, neturiu dėl ko jaustis nepatogiai.

Į klausimą, kiek jis prašęs pinigų G.Steponavičius pabrėžė, kad tai yra užfiksuota. „Jau ne kartą linksniuotos sumos Laisvės studijų centro pilietiškumo pamokų vykdymui mokyklose, ką ir VRK konstatavo, kad nėra jokio paslėpto partijos finansavimo tame - 10 tūkst. eurų. Mano vardo paramos fondas - 5 tūkst. eurų, vėlgi nėra nė vieno euro išleista mano asmeninei naudai ar neteisėtoms veikloms. Taip pat prašiau teisėtos paramos per fizinius asmenis savo rinkimų kampanijai, tačiau ta parama nebuvo realizuota dėl asmeninių priežasčių“, - pabrėžė G.Steponavičius.

Paklaustas, ar tie 15 tūkst. suteikti jam, G.Steponavičius dar kartą pabrėžė, kad jo prašymu tos lėšos buvo pervestos ir buvo naudojamos teisėtai veiklai.

G.Steponavičius užtikrino, kad R. Kurlianskis iš jo nieko neprašė. „Jūs girdėjote pokalbius. Apie jokius įstatymus nėra nė vieno žodžio. Jokiais atvejais nebuvo nė vienos užuominos, jokio kalbėjimosi ir jokio tarimosi. Akcentuoju, kad mano atžvilgiu nėra pareikšti jokie įtarimai dėl veiklos, kuri būtų susijusi su korupcine veikla “, - žurnalistams sakė G.Steponavičius.

Teisėsauga įtaria, kad politikai, imdami kyšius iš „MG Baltic“, palaikė ar inicijavo koncernui palankius sprendimus Seime bei kitose valstybės institucijose, taip pat darė poveikį nulemiant viešųjų pirkimų laimėtojus, primena ELTA.

Ikiteisminio tyrimo metu apklausta daugiau nei 150 asmenų, iš kurių daugiau kaip 50 - praėjusios ir šios kadencijos Seimo nariai, keletas buvusių ministrų, Europos Parlamento narių. Atlikta daugiau nei 200 apklausų ir daugiau nei 30 kratų.

Įtariama, kad Š. Gustainis gavo daugiau nei 8 tūkst. eurų kyšį, Gintaras Steponavičius - 15 tūkst. eurų, V. Gapšys - daugiau nei 27 tūkst. E. Masiulis įtariamas paėmęs daugiau nei 106 tūkst. eurų kyšį.

Darbo partija įtariama kyšininkavimu ir prekyba poveikiu, Liberalų sąjūdis - kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Įtariama, kad politikai dėl kyšių tarėsi su koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau Seime ar kitose institucijose siūlė arba palaikė koncernui palankias iniciatyvas.

R. Kurliankis: prokuratūrai turėtų būti gėda

„MG Baltic“ korupcijos byloje kaltinamasis Raimundas Kurlianskis, teismo posėdyje peržiūrėjęs vaizdo įrašų medžiagą, teigia, kad jie netikslūs ir neįmanoma nieko girdėti. Kaltinamasis sako, kad prokuratūrai turėtų būti gėda už tokio lygio įrodymus.

„Apgailėtina, kad prokuratūra tokio lygio įrodymus deda į bylą kaip už tikrą pinigą, jiems turėtų būti gėda. Ekspertai tiek prirašė pro šoną, kad per dešimt minučių man neužtektų pasakyti, ko ekspertai nepataikė. Protokolai ir ekspertizės aktai yra gerokai netikslūs“ , - teigė žurnalistams R. Kurlianskis

R. Kurlianskis sako, kad verslininkai apie pinigus šneka visuomet. Verslininkas pažymėjo, kad jo pinigų sumos buvo skirtos paramai.

„Man neinkriminuojamas G. Steponavičiaus papirkimas. Gal tai yra naujiena. (...) Taip, byloje yra tos sumos. G. Steponavičiaus fondas gerus darbus darė. Tai yra pozityvu, ir aš visiškai to nesigailiu“, - sakė R. Kurlianskis.

„Mano pajamos tiek už 2014 m., tiek 2015 m. pagal Rinkimų įstatymus leido man remti politines kampanijas ar pretendentus nuo 35 iki 40 tūkst. asmeniui. Tai yra deklaruotos pajamos Mokesčių inspekcijai“, - teigė R. Kurlianskis.

Aptarė pinigų perleidimo mechanizmą

Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras valstybės kaltintojas „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje Justas Laucius sako, kad trečiadienį teisme peržiūrėtame įraše yra užfiksuotas kaltinamųjų Raimondo Kurlianskio ir Gintaro Steponavičiaus susitikimas, per jį aptariamas pinigų perleidimo mechanizmas.

Kaip perduodant bylą į teismą skelbė teisėsauga, bylos duomenys patvirtina, jog iš „MG Baltic“ įmonės sąskaitos  G. Steponavičiaus atstovaujamai viešajai įstaigai ir jo vardo paramos fondui buvo pervesti 15 tūkst. eurų. Dalis šių pinigų buvo panaudotos Liberalų sąjūdžio renginiams.

Vyriausioji rinkimų komisija šias išlaidas taip pat pripažino Liberalų sąjūdžio Seimo rinkimų politinės kampanijos išlaidomis – dėl to konstatuotas šiurkštus įstatymų pažeidimas.

„Yra identifikuota apie ką kalbama, su kuo kalbama, ko prašoma, kokios pinigų sumos, aptariamas pinigų perleidimo mechanizmas“, – žurnalistams po posėdžio sakė prokuroras J. Laucius.

Trečiadienį Vilniaus apygardos teismo posėdyje peržiūrimas slapta užfiksuotas kaltinamųjų G. Steponavičiaus ir R. Kurlianskio susitikimo vaizdo įrašas. Jame matyti, kad abu vyrai sėdi prie stalelio kavinėje, vyksta judviejų pokalbis. R. Kurlianskio ir G. Steponavičiaus susitikimas kavinėje truko kelias valandas.

Šio įrašo kokybė, kaip ir garso įrašų, nėra gera, kai kada vaizdas nutrūksta, girdimas tik garsas. Pareigūnai teigia, kad ekspertai, pasitelkę modernią techniką, pilnai ir tiksliai iššifravo pokalbius, frazes, žodžius.

Vaizdo įraše matyti, kad atėjęs asmuo užmeta striukę ant slaptos vaizdo kameros.

R. Kurlianskio advokatas Simonas Slapšinskas posėdyje pareiškė, kad šį veiksmą atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai.

„Dalyvavo mažiausiai du STT pareigūnai, vienas iš jų sąmoningai du kartus uždengė vaizdo ir garso fiksavimo įrenginį, kas protokole nepažymėta, prašau iškviesti ir apklausti STT pareigūną. Ir kodėl du kartus sąmoningai uždengtas vaizdo ir garso įrašymo įrenginys“, – sakė S. Slapšinskas.

Pasak jo, kavinėje be G. Steponavičiaus ir R. Kurlianskio, prie kito stalelio sėdėjo du vyrai, galbūt STT pareigūnai. Advokatas, mano, kad buvo manipuliuojama vaizdo įrašu. Jis piktinosi, kad kriminalinės žvalgybos protokole nurodytas vienas STT pareigūnas, nors, pasak S. Slapšinsko, galėjo dalyvauti mažiausiai du pareigūnai.

„Prokuroras įrodinėja priešingai, bet vaizdo įrašas kalba už save“, – tikino advokatas. Jis žurnalistams sakė, kad tai kelia abejonių dėl ikiteisminio tyrimo proceso sąžiningumo.

Teismas paskelbė, kad dėl STT pareigūno apklausos bus sprendžiama po visų įrašų peržiūros. Taip pasiūlė prokuroras Justas Laucius.

„Apgailėtina“, – teismui pareiškė R. Kurlianskis.

„Tokius įrodymus deda į bylą kaip už tikrą pinigą. Turėtų būti gėda. Ar jūs girdėjot įrašus? Ekspertai tiek parašė pro šoną ir turbūt dešimt minučių man neužtektų pasakyti, kur ekspertai nepataikė. Aš vis tiek žinau vardus, pavadinimus. Aš manau, kad ir protokolai, ir ekspertizės aktai yra gerokai netikslūs“, – po posėdžio žurnalistams sakė R. Kurlianskis.

Tuo metu J. Laucius sako, kas šis procesas pagal kaltinamųjų ir gynybos elgesį nesiskiria iš kitų panašių procesų.

„Gynyba kelia klausimus ir abejones dėl įrodymų, kurie kaltinimo pusei yra svarbūs. Kaltinamieji piktinasi, tai sakyčiau, kad tai yra žanro klasika, elgesys archetipinis“, – teigė J. Laucius.

Jis sakė, kad peržiūrėjęs ir perklausęs garso įrašus rado visas frazes, kuriomis yra grindžiamas kaltinimas.

„Kriminalinės žvalgybos protokolai yra surašyti preciziškai tiksliai, vaizdo ir garso įrašai ir šis, kurį šiandien žiūrėjome, yra tirti Lietuvos teismo ekspertizės centro ekspertų, yra identifikuoti kalbėję asmenys, konkrečios frazės, vieta, laikas, būdas“, – sakė prokuroras.

Jis atkreipė dėmesį, kad R. Kurlianskio ir G. Steponavičiaus susitikime  kalbama apie tam tikras pinigų sumas, jos vėliau buvo išleistos Liberalų sąjūdžio veiklai, o  Vyriausiosios rinkimų komisijos išvadoje konstatuoti pažeidimai.

„Šiandien aš išgirdau, ką norėjau išgirsti, suradau visas frazes, kurias grindžiamas kaltinimas. Gynyba dirba savo darbą, linkiu jai sėkmės“, – sakė prokuroras.

Verslininkas R. Kurlianskis neneigia parėmęs G. Steponavičių, „byloje yra tos sumos“. Jis sakė tuomet galėjęs remti politines partijas.

V. Gapšys teisme nepasirodė

Teismo posėdyje dėl ligos nepasirodė kaltinamasis Vytautas Gapšys. Pastarajame posėdyje kaltinamasis skundėsi bloga savijauta ir paprašė teisėjų kolegijos nedalyvauti kitame teismo posėdyje. Teisėjų kolegija prašymą tenkino.

Teisėsauga įtaria, kad politikai, imdami kyšius iš „MG Baltic“, palaikė ar inicijavo koncernui palankius sprendimus Seime bei kitose valstybės institucijose, taip pat darė poveikį nulemiant viešųjų pirkimų laimėtojus, primena ELTA.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reklama

reklama portretas
masiulis zadejo 'pazabot' korupcija,ir pazabojo,tik i sava vezima, normalioje valstybeje tokie 'zabotojai' senai sedetu,bet tik normalioje,o ne 'durniu laivo',nes visi yra iklimpe korupcijos mesle.

kis

kis portretas
zmogus pasinaudojes savo valdzios svertais yra dvigubai nusikaltes.Tokiems privaloma priimti labai grieztus istatymus,kurie neleistu noro net pagalvuoti,Duos lygtinai ir tuo viskas pasibaigs.

Nu jo

Nu jo portretas
Teiseta parama,teiseti kysiai.:) aiskiai,kad stepas nekaltas.Sitas visiskai teisetas, taip nuvalde svietima,budamas ministru,kad pastatyti ant koju svietimo sistemos greiciausiai jau nepavyks niekam.Tokie imbicilai politikoje metu metais naikino Lietuva,kaip kirminai grauziantys valstybes pamatus is vidaus.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių