Iš Nacionalinio vėžio instituto pavogta įrangos už 300 tūkst. eurų

Vilniuje iš Nacionalinio vėžio instituto pavogta medicininės įrangos už 300 tūkst. eurų.

Kaip skelbia policija, manoma, kad vagystė įvykdyta trečiadienio naktį tarp vidurnakčio ir 4.30 val.

Vagystei ruoštasi iš anksto

Instituto Infrastruktūros ir ūkio skyriaus vedėjas Česlovas Selemonas BNS sakė, jog vagystei tikriausiai buvo ruoštasi iš anksto.

„Buvo užklijuoti davikliai koridoriuje ir signalizacija tiesiog nesuveikė. Apsaugos darbuotojai budi, tačiau manytina, kad vagystei buvo ruoštasi iš anksto. Labai apmaudu“, – BNS sakė Č.Selemonas.

Pavogta įranga nėra labai didelė ir sunki, Č.Selemono teigimu, ją galėtų išnešti ir vienas vyras.

Buvo įsibrauta į Santariškių gatvėje instituto antrą aukštą. Išlaužtos 21-o kabineto durys ir pavogta vaizdo endoskopinė sistema EXERA III, vaizdo gastroskopai GIPH 190 (2013 m.) ir GIPH 190 (2017 m.), vaizdo konoloskopas CF-Q165L (2009), vaizdo endoskopinė sistema EXERA III (kolonoskopas).

Bendras nuostolis – apie 300 tūkst. eurų. Žala tikslinama. Pasak Č.Selemono, pagal buhalterinius dokumentus pavogta įranga gali kainuoti apie 200 tūkst. eurų.

Dalis įrangos, kuri buvo įgyta už Europos Sąjungos paramos lėšas, buvo apdrausta nuo vagysčių ir stichinių nelaimių. Kitomis lėšomis įgyta įranga nebuvo drausta.

„Ši įranga gali būti naudojama tik medicininiais tikslais, daugiau niekam“, – BNS teigė Č.Selemonas. Jis mano, kad pavogta įranga gali būti išvežta į užsienį – vagys atsirinko įrangą, paėmė, kas reikalinga tyrimams.

Įvykio vietoje visą dieną dirbo policijos pareigūnai. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl stambaus masto vagystės.

Tyrimai bus atliekami

Konsultacinės poliklinikos vedėja Daiva Kanopienė BNS sakė, kad dingo pora komplektų endoskopinės įrangos, ši įranga naudojama skrandžio, žarnyno tyrimams.

„Kažkiek laiko, gal pora valandų, kabineto darbas buvo sutrikęs. Turėjom dar kitų komplektų šitos įrangos, todėl gydytojų ir personalo pastangų dėka vėl buvo atstatyta įranga, pradėti daryti tyrimai. Norime užtikrinti kad tyrimai bus daromi, gal tik mažesnėmis pajėgomis. Sprendžiame, kaip juos atlikti, gal gydytojai dirbs dviem pamainomis“, – BNS pasakojo D.Kanopienė. Ji sakė poliklinikai vadovaujanti jau 10 metų ir iki tol nieko panašaus nebuvo nutikę.

Medikė ragina vagis grąžinti įrangą.

„Visiems mums buvo labai skaudu ir šokas. Jeigu dar turi sąžinės, labai prašytume grąžinti. Mūsų pacientai labai sudėtingi“, – sako D.Kanopienė.

Brangios medicininės įrangos vagysčių Lietuvoje yra buvę ir anksčiau.

2008 metų sausį tuometinėje Sapiegos ligoninėje Vilniuje buvo pavogta apie ketvirtį milijono litų kainavusi medicininė įranga ir kompiuteriai, skirti miego sutrikimų diagnostikai ir gydymui. Policija netrukus sulaikė 25 metų įtariamąjį ir surado įrangą. Į miego laboratoriją Antakalnio gatvėje buvo įsibrauta išlaužus skylę sienoje.

Nusikaltimą išaiškinusiems Vilniaus kriminalinės policijos tyrėjams buvo įteiktos padėkos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onute

Onute portretas
Nebijokit,netrukus atsidarys privati vezi gydanti klinika,tik reikes moketi.

virginija

virginija portretas
Pavogė tikrai ne eilinis pacientas, o tas kuris turėjo visą informaciją ir kuris galės panaudoti privačioje įstaigoje

opa

opa portretas
O ta iranga buvo?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių