Narkotikus platinęs buvęs policininkas kalės pustrečių metų

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas penktadienį paskelbė, kad narkotines medžiagas su pagalbininkais Naujojoje Vilnioje platinęs buvęs Vilniaus miesto 4-ojo policijos komisariato pareigūnas Nerijus Šereika kalės pustrečių metų.

Jo pagalbininkui Pavelui Jurevičiui teismas skyrė 11 metų laisvės atėmimo bausmę, o Viktorui Butrimui – 1 metų laisvės atėmimo bausmę, bausmės vykdymą atidedant tam pačiam laikui.

N.Šereikos sutuoktinei Ksenijai Šereikienei teismas skyrė švelnesnę bausmę, nei numatyta sankcijoje, nes ji kaltę visiškai pripažino ir ikiteisminio tyrimo metu padėjo išaiškinti nusikaltimų aplinkybes.

K.Šereikienei paskirta 2 metų laisvės apribojimo bausmė, įpareigojant ją per visą bausmės laiką be bausmę vykdančios institucijos žinios nekeisti gyvenamosios vietos ir būti namuose nuo 23 val. iki 6 val. Be to, nuteistoji valstybei turės sumokėti 936 eurų baudą, pranešė teismas.

Bylos duomenimis, šeši asmenys buvo kaltinami dalyvavus nusikalstamo susivienijimo veikloje bei neteisėtu narkotinių medžiagų disponavimu ir platinimu, savavaldžiavimu, neteisėtu laisvės atėmimu, vagyste, neteisėtu disponavimu elektronine mokėjimo priemone, dokumento pagrobimu, poveikiu liudytojui.

Šioje baudžiamojoje byloje šių nusikalstamų veikų organizatoriumi buvo įvardintas anksčiau neteistas įvairių sambo čempionatų prizininkas 37 metų Konstantinas Mokšinas. Teismas jį išteisino dėl visų pateiktų kaltinimų, nes nusprendė, kad neįrodyta, jog vilnietis buvo nusikalstamo susivienijimo organizatorius ir vadovas. Neįrodyta ir tai, kad jis dalyvavo darant ir kokius nors kitus nusikaltimus, pranešė teismas.

K.Mokšinas dveju metus buvo laikomas suimtas, jo suėmimas truko nuo 2011 metų vasario 15 iki 2013 metų gegužės 14 dienos.

„Kaip matyti iš byloje nustatytų faktinių aplinkybių, kaltinamieji, disponuodami narkotinėmis medžiagomis, veikė pagal iš anksto numatytus vaidmenis, kiekvienas atlikdavo konkrečias užduotis ir darbus. Tačiau byloje nėra surinkta pakankamai duomenų, kuriais remiantis būtų galima konstatuoti, jog šie asmenys turėjo konkrečius vaidmenis ar užduotis pačioje jų neteisėtoje grupėje“, - rašoma teismo pranešime.

Nuosprendyje pažymima, kad organizuota grupė nebuvo sukūrusi geros vidinės struktūros ir neturėjo bendros kasos.

Teismas taip pat nenustatė, kad kaltinamieji, kaip nusikalstamo susivienijimo grupės nariai, susitikdavo aptarti vykdomos veiklos. Tą paliudija apklausti kaltinamieji, liudytojai, perklausyti telefoniniai pokalbiai.

K.Mokšinui buvo pateikti kaltinimai disponavus narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, tačiau teisme nenustatyta, iš kur jis šias medžiagas įgijo, kur laikė ir kaip gabeno. Atlikus kratą, pas K.Mokšiną nebuvo rasta šių medžiagų, nenustatyta ir tai, kaip jos buvo įgytos ir gabenamos.

Teismui taip pat pritrūko įrodymų, jog K.Mokšinas vadovavo organizuotai grupei.

Byloje nustatyti narkotinių ir psichotropinių medžiagų laikymo, platinimo ir pasikėsinimo platinti narkotines medžiagas faktai. Pasak teismo, įrodymai rodo, kad kaltinamieji naudojo fizinį smurtą prieš įsiskolinusius narkotinių medžiagų platintojus.

Kaltinamieji, kuriems buvo inkriminuoti narkotinių medžiagų įgijimo, laikymo ir gabenimo faktai, tačiau narkotinės medžiagos nebuvo surastos, atskiruose epizoduose išteisinti.

Šis nuosprendis nėra galutinis ir per 20 dienų gali būti apskųstas Lietuvos apeliaciniams teismui.

Kaip skelbė policija, narkotikai buvo platinami 2007- 2011 metais Naujosios Vilnios rajone ir Vilniaus mieste. Nusikalstama veikla nutraukta 2011 metų vasarį, sulaikius įtariamuosius. Tada Vilniaus apskrities policija skelbė, kad išardytas narkotikų prekeivių tinklas kurį laiką narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis aprūpindavęs Naujosios Vilnios gyventojus. Per kratas rasta ir paimta daugybė kvaišalų svėrimo ir fasavimo įrangos.

Kaip nustatė policija, nuo narkotikų platintojų kliuvo narkotines medžiagas atsisakusiam platinti J.M. Įtariama, kad N.Šereika apgaule išviliojo J.M. iš buto, jį pasitiko su medine lazda rankoje ir liepė lipti į automobilio bagažinę. Vyras nuvežtas į bendrabutį, kur medine lazda, metaliniu plaktuku ir gumine žarna gavo apie dešimt smūgių, paskui nukentėjusysis buvo užrakintas sandėliuke.

K.Šereikienė per ikiteisminį tyrimą pasakojo, kad K.Mokšinas esą jai narkotikus duodavo maždaug 2-3 kartus per savaitę, su juo atsiskaitydavo kiekvieną dieną. Jis vakare pats ateidavo pasiimti pinigų. Kasdien atiduodavo kartais po 300 (beveik 87 eurus), kartais po 500 litų ( beveik 145 eurus).

N.Šereikienė pareigūnams pasakojo, jog jai susidarė įspūdis, kad Naujojoje Vilnioje viskas priklauso narkotikų platintojams, visi jų bijo - „jie iš karto, jei ką, veža į mišką, muša“.

Moteris pasakojo, kad anksčiau buvo sumuštas ir jos sutuoktinis. Įtariamoji teigė, kad labai gailisi dėl padaryto nusikaltimo, labai bijo K. Mokšino, jaudinasi dėl savo mažo vaiko.

Ekspolicininkas N.Šereika per ikiteisminį tyrimą pasakojo labai prieštaravęs, kad žmona užsiima dalykais, susijusiais su narkotikais. Apie tai jis sužinojo 2007-2008 metais, kai dar dirbo policijoje. Vyras teigė į nusikaltimus įsipainiojęs, nes žmona buvo skolinga nemažą sumą, jai grasinta, N.Šereika pasakojo, kad kai tik bandydavo sutrukdyti neteisėtai veiklai, visada būdavo sumušamas.

Buvęs policininkas tikino, kad jis tik vežiodavo žmoną, matydavo, kad žmona kartais susitikdavo su K. Mokšinu, P.Jurevičiumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

savu

savu portretas
neskriaudzia....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių