Nelegaliuose cechuose rado 5 tonas antisanitarinėmis sąlygomis apdorotos mėsos

  • Teksto dydis:

Per kratas Vilniuje ir Vilniaus rajone kriminalinė policija, mokesčių inspekcija ir veterinarai aptiko nelegalius mėsos perdirbimo cechus, neoficialios buhalterijos dokumentus bei daugiau nei 5 tonas antisantarinėmis sąlygomis pagamintų mėsos gaminių.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai (LKPB), bendradarbiaudami su Vilniaus apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojais, nelegaliuose mėsos perdirbimo cechuose, įsikūrusiuose juridinio ir fizinių asmenų patalpose, atliko daugiau nei 10 kratų. Jų metu rasti mėsos gaminiai, neapskaitytos produkcijos „juodosios buhalterijos" dokumentai, kompiuterinės laikmenos, nusikalstamu būdu įgyti (neapskaityti) daugiau nei 100 tūkst. litų grynųjų pinigų įvairia valiuta bei kiti suklastoti ir svarbūs, neteisėtą veiklą įrodantys, dokumentai.

„Kriminogeninių šešėlinio verslo procesų stebėsena ir analizė Lietuvoje yra viena iš prioritetinių LKPB pareigūnų veiklos sričių“, - rašoma Lietuvos kriminalinės policijos biuro pranešime.

Praėjusią savaitę atliktos kratos yra tęstiniai procesiniai veiksmai, kurių pradžia siejama su 2013 metų gruodį Vilniuje ir Vilniaus rajone prekyvietėse realizuojančiose mėsą, jos gaminius ir kitus produktus, atliktomis 60-čia kratų, kurių metu buvo paimti „juodosios buhalterijos" dokumentai ir sulaikyti atsakingi 25 asmenys, kurie įtarti nesumokėję mokesčių ir padarę apie 8 mln. litų žalą valstybės biudžetui.

Policijos teigimu, praeitos savaitės pabaigoje atlikus kratas aptikta produkcija, kurios platinimas pavojingas žmonių sveikatai. Mėsos produktai bei jų gaminiai buvo tvarkomi nesilaikant nustatytų tvarkos taisyklių  t. y. antisanitarinėmis sąlygomis, nepatvirtintoje gyvūninio maisto tvarkymo vietoje, į rinką produkcija buvo tiekiama su gedimo požymiais, be tinkamumo vartoti terminų, be ženklinimo etikečių, neaiškios kilmės bei be galimybės atsekti tiekėją.

Prekyba mėsa, jos gaminiais ir kitais maisto produktais buvo vykdoma apgaulingai tvarkant buhalterinę apskaitą, klastojant dokumentus, versliškai, stambiu mastu ir neturint licencijos (leidimo) veiklai, nesumokant privalomųjų valstybei mokesčių, t. y. pridėtinės vertės, pelno ir kitų mokesčių.

Turimais duomenis, toks neteisėtas verslas vyko jau kelerius metus, todėl bus tikrinama 5 metų laikotarpiio juridinio ir fizinių asmenų veikla.

Neapskaitytos produkcijos ir nesumokėtų mokesčių mastas bus tikslinamas atlikus ikiteisminį tyrimą bei paimtų dokumentų specialistų tyrimus, tačiau jau dabar policija įtaria, kad neapskaitytos produkcijos ir nesumokėtų mokesčių gali viršyti 1,5 milijoną litų.

Apribota įtariamųjų teisė į 300 tūkst. litų vertės nuosavybę, o kai kuriems įtariamiesiems reikės pasiaiškinti dėl rastų piniginių lėšų kilmės.

Tyrimui vadovauja ir jį organizuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kodėl

o kodėl portretas
nepaskelbė gaminių pavadinimus,mini gamyklų pavadinimus ir nepareikalavo tuos gaminius išimti iš prekybos?

Kaunietis

Kaunietis portretas
Turbūt Vilniaus rajono kriminalistai nematė antisanitarinių sąlygų.Tegul pasižiūri registruotų įmonių ,užsiimančių panašia veikla,gamybos cechus.Sąlygos,puse bėdos,bet kaip laikomasi sanitarinių reikalavimų ir kokie neatsakingi žmonės dirba,tai šitas nelegalus fabrikėlis atrodys idealiai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių