Nuostolius deklaravusi įmonė pirko pusės milijono litų vertės rašiklius ir laikrodį

  • Teksto dydis:

Tarpininkavimo, mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veikla užsiimanti įmonė oficialiai kelerius metus deklaravo, kad jos veikla nuostolinga. Tačiau po mokesčių inspektorių atlikto patikrinimo paaiškėjo, kad du darbuotojus teturinti įmonė buvusi įsigijusi itin brangų laikrodį ir rašiklių. Šių pirkinių suma - beveik pusė milijono litų.

Po Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atlikto patikrinimo buvo nustatyta, kad bendrovė, įsigijusi itin brangius daiktus, nepagrįstai iš pajamų išskaičiavo ilgalaikio turto nusidėvėjimo sąnaudas ir taip beveik 0,5 mln. litų padidino įmonės nuostolius.

Pasak VMI pranešimo, atlikus mokestinį tyrimą nuostolingai dirbančioje bendrovėje, kuri kaip tarpininkas aprūpindavo kuro vežėjus elektroninėmis kortelėmis, mokesčių administratoriui įtarimus sukėlė netradiciniai pirkiniai - veiklai buvo nupirktas rankinis laikrodis (be apyrankės) už daugiau nei 260 tūkst. litų bei 14 prabangių rašiklių už 200 tūkst. litų. Visus šiuos pirkinius bendrovė apskaitė ilgalaikio turto sąskaitoje, šio turto nusidėvėjimą priskirdama leidžiamiems atskaitymams. Nustatyta ir kitų neatitikimų deklaruojant neapmokestinamąsias pajamas, reprezentacines išlaidas.

„Pagal Pelno mokesčio įstatymo nuostatas turtas, kurio nusidėvėjimas priskiriamas leidžiamiems atskaitymams, turi būti naudojamas įmonės pajamoms uždirbti. Bendrovės įsigytų prabangių daiktų ekonominė nauda yra abejotina ir kelia rimtų įtarimų, ar tokiu būdu  nebuvo siekta išvengti pelno mokesčio. Be to, logiškai sunku paaiškinti situaciją, kai bendrovė reprezentacinėms sąnaudoms priskiria, pavyzdžiui, išlaidas už prekybos centruose įsigytas tirpias sriubas, makaronus, bulves ir kitas verslo partnerių vaišinimui netinkamas prekes, kurios pagal savo paskirtį skirtos privačių poreikių tenkinimui. Akivaizdu, kad mokesčių administratorius įžvelgia mokesčių slėpimo riziką, - sako projekto vadovas, VMI prie FM Atrankos ir paramos auditui departamento direktorius Valdas Buginskis.

Minėta bendrovė suskubo tikslinti klaidingai užpildytas deklaracijas už 2011-2013 metų. mokestinius laikotarpius ir sumažino nuostolį beveik 120 tūkst. litų.

Pasak VMI, vykdant projektą „Nuostolinga įmonė“ atliekami ne tik kontrolės, bet ir stebėsenos veiksmai. Mokesčių administratorius, stebėdamas mokesčių mokėtojų duomenų neatitikimus (pavyzdžiui, metai iš metų bendrovių deklaruojamos pajamos mažesnės už išlaidas, sumokėti mokesčiai mažesni nei prašomos grąžintinos sumos, darbuotojų vidutinis mėnesinis darbo užmokestis nesiekia 1000 litų), mokesčių mokėtojus įspėjo laiškais, kvietė pokalbiui.

„Pasiaiškinti kviečiami vadovai tų nuostolingų įmonių, kurių savininkai nuostolius dengė įnešdami asmenines lėšas, kurios teikė paramą, leido sau dideles reklamos ir reprezentacines išlaidas. Negavus logiškų paaiškinimų ar paaiškėjus, jog savininkams nepakanka deklaruotų pajamų įnašams padengti, pradedamos kontrolės procedūros ar inicijuojami tolimesni veiksmai dėl pajamų šaltinių pagrindimo“, - sako Valdas Buginskis.

Projekto įgyvendinimo laikotarpiu atlikus  stebėsenos ir kontrolės veiksmus, mokesčių mokėtojai už 2009 - 2013 m. mokestinius laikotarpius pateikė patikslintas pelno mokesčio deklaracijas, kuriose sumažino deklaruotą mokestinį nuostolį beveik 10 mln. litų, pelno mokesčio bazę padidino 1 mln. Lt, papildomai sumokėjo 155 tūkst. litų pelno mokesčio. Nemaža dalis įmonių nemokėjo pelno mokesčio, kadangi nustatytu pelnu dengė ankstesnių metų nuostolius.

VMI primena, kad gyventojai apie neapskaitomas pajamas, „vokeliuose“ mokamus atlyginimus ar kitus mokestinius pažeidimus gali pranešti paskambinę pasitikėjimo telefonu 1882, pasinaudodami išmaniųjų telefonų programėle „Pranešk“, užpildę anketą interneto svetainėje http://www.vmi.lt/cms/stop-seseliui  arba apsilankę Mokesčių inspekcijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių