Teismas aiškinasi, kas kompozitoriui sudavė mirtiną smūgį skėčiu

Kaltinamasis nužudymu kompozitoriaus Tomo Dobrovolskio byloje Audrius Šalna sako, kad netrukus po įvykio jam paskambinęs kitas kaltinamasis nužudymu Karolis Pociūnas pasakė, kad kažkokį senį sumušė skėčiu.

„Aš vakar senį „išjungiau“ su skėčiu“, – K.Pociūno jam sakytus žodžius Vilniaus apygardos teisme trečiadienį prisiminė A.Šalna. Jis pats nematęs, kas dūrė nukentėjusiajam skėčiu į akį.

A.Šalna teismui pareiškė neprisipažįstantis kaltu dėl nužudymo, tačiau sutiko duoti parodymus.

Kaip yra nustatę ekspertai, kompozitoriui skėčiu buvo išdurta akis, prakirsta kraujagyslė ir sužalotos smegenys. Nustatyta, kad šis smūgis jam ir buvo mirtinas.

Tuo metu K.Pociūnas esą A.Šalnai sakytus žodžius neigia.

Duodamas parodymus nužudymo bylą nagrinėjančiam teismui A.Šalna sakė, kad 2014 metų gruodžio 23-ąją jis buvo įmonės, kurioje dirbo, vakarėlyje.

„Apie 2 val. sulaukiau Vytenio Matulevičiaus skambučio. Jis paaiškino, kad jam būnant su Skirmantu Jankausku iškilo kažkokia konfliktinė situacija, kad įžeidinėja juos, jie jaučia pavojų. Iš pradžių aš atsisakiau padėti, nes įmonės vakarėlis vyko“, – pasakojo A.Šalna. Įmonės vakarėlyje taip pat dalyvavo kitas bylos kaltinamasis Edgaras Petraševičius.

Eidami į barą „Vingrių 17“ vaikinai pasikvietė kitus savo draugus ir pažįstamus.

Pasak A.Šalnos, prie baro jis pamatė stovinčią grupę, ten taip pat buvo Vytenis Matulevičius ir Skirmantas Jankauskas.

„Sveiki, vyrai, kodėl nemylite Lietuvos, kodėl labiau mylite Putiną?“, – paklausė A.Šalna. Netrukus prasidėjo masinės muštynės.

Ikiteisminio tyrimo metu A.Šalna buvo tiriamas poligrafu. Tyrėjai konstatavo, kad kaltinamasis buvo nesąžiningas jam užduodant tikrinamuosius klausimus. Užfiksuota fiziologinė reakcija, kai buvo klausiama apie K.Pociūną.

A.Šalna per ikiteisminį tyrimą pripažino, kad priklausė „skinhedų“ judėjimui, nes esą tai pripažinti spaudė tyrėja. Pareigūnai esą grasino, kad jei to nepripažins, parašys, kad jis priklausė „baisesnėms organizacijoms“.

Kaltinimai dėl 48 metų vyro nužudymo pateikti trims jaunuoliams, kiti trys kaltinami lengvesniais nusikaltimais.

Anksčiau apklaustas K.Pociūnas sakė, kad kaltės nepripažįsta ir negali nurodyti, kas mirtinai sužalojo kompozitorių skėčiu į akį. Pasak jo, prie T.Dobrovolskio stovėjo S.Janaukauskas ir A.Šalna, tačiau jis negalėjo pasakyti, kas padarė sužalojimą. Be to, buvo tamsu.

Bylos duomenimis, 2014-ųjų gruodžio 24-ąją, Šv.Kūčių išvakarėse, apie 3 val., šeši jauni girti vyrai netikėtai užpuolė žmogų baro Vingrių gatvėje koridoriuje. Jie taip pat užpuolė kelis kitus netoli įėjimo į barą buvusius žmones.

Kaip anksčiau teisme sakė kiti kaltinamieji, skėčio metaliniu galu į akį sužalotas kompozitorius T.Dobrovolskis  buvo paliktas gulėti ant šaligatvio. Po muštynių gulėti ant šaligatvio buvo paliktas ir dar vienas nukentėjusysis.

Patyręs itin sunkią traumą, 48 metų T.Dobrovolskis  mirė ligoninėje sausio 6-osios rytą, taip ir neatgavęs sąmonės.

Kaltinamajame akte rašoma, jog kaltinamųjų asmenų atsakomybę sunkina tai, kad įtariamos nusikalstamos veikos padarytos bendrininkų grupėje bei būnant apsvaigus nuo alkoholio. Nė vienas iš šešių kaltinamųjų, kurie įvykio metu buvo 20–25 metų, anksčiau teisti nebuvo.

Kitame posėdyje numatomos kitų kaltinamųjų nužudymu apklausos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių