Teismas baigė buvusių Seimo narių apklausą A. Sacharuko byloje

  • Teksto dydis:

Buvęs televizijos laidų vedėjas Jonas Stanevičius, kuris buvo išrinktas į Seimą ir kurį laiką ėjo Krikščionių partijos frakcijos, vėliau Tautos prisikėlimo frakcijos seniūno pavaduotojo pareigas, trečiadienį apklaustas buvusio kolegos Aleksandro Sacharuko baudžiamojoje byloje.

Vilniaus apygardos teismas nagrinėja eksparlamentaro A.Sacharuko bylą dėl balsavimo vietoj Lino Karaliaus. A.Sacharukas kaltinamas dokumentų klastojimu ir piktnaudžiavimu.

„Skaičiau laikraščiuose ir žiniose mačiau, žinau dėl ko čia pakviestas“, - teismui sakė J.Stanevičius.

Pasak liudytojo, frakcijoje buvo aptariama, kaip Seime bus balsuojama dėl įvairių projektų.

„Frakcija tam, kad būtų vieningas balsas. Frakcija - ne vaikų darželis, frakcija balsuodavo, kaip balsuodavo frakcijos dauguma. Iki tol - ginčai diskusijos. Tokia drausmė visose frakcijose, protokolai būtinai buvo, visi protokolo atiduoti saugoti Seimo kanceliarijai“, - sakė eksparlamentaras.

Jis pripažino, kad L.Karalius yra pašęs jo balsuoti už jį, tačiau J.Stanevičius nesutiko to daryti.

J.Stanevičius mano, kad kiti Seimo nariai tiesiog vykdė L.Karaliaus užgaidas, kad nesubyrėtų frakcija, nes jeigu jis būtų ją palikęs, nebūtų likę ir frakcijos.

Liudytojas prokurorui negalėjo patvirtinti, kad matė, kaip 2010 metais balsuota už L.Karalių, nes sėdėjo kitoje eilėje, tik patvirtino, kad jis pats vietoj L.Karaliaus nebalsavo.

„Kai buvo mažinamos pensijos, pilietis Linas Karalius sugebėjo itin plačiai keliauti po pasaulį. Jis prašė manęs „atsižymėjimo“, tai greičiausiai buvo prieš kelionę į Indiją, jis visų nuolat prašė „atsižymėti“, - sakė J.Stanevičius.

Teismui jis patvirtino niekada nevykdęs L.Karaliaus prašymo.

Kaltinamąjį A.Sacharuką buvęs kolega įvertino kaip teigiamą asmenybę, pakankamai vyriškai prisiėmusį kaltę ant savęs.

J.Stanevičius aiškino, kad balsuoti vietoj L.Karaliaus neskatino ir kitų politikų patirtis. Skuode gyvenantis politikas pasakojo, kad toje vietovėje išrinkta Seimo narė buvo nubausta balsuojanti už kitą kolegą. Ši žinia vėliau atėjo iki rinkėjų, kurie savo atstovės elgesį įvertino neigiamai.

„Vieninteliai teisėjai yra žmonės“, - sakė J.Stanevičius.

Kiti teisme apklausti buvę parlamentarai aiškino, kad balsuoti Seime už kitą asmenį buvo kasdienybė, taip elgėsi ir Seimo senbuviai. Jie nemano, kad buvęs jų kolega turi sulaukti baudžiamosios atsakomybės.

Teismas neseniai apklausė tuomet parlamentarų pareigas ėjusius Ligitą Kernagį, Donaldą Meiželytę, Liną Karalių.

Teismas ketina apklausti ir tuomet frakcijoje dirbusią Eugeniją  Markovsakąją, anksčiau turėjusią Rybakovos pavardę. Moteris liudyti negali atvykti dėl kūdikio ligos. Ji kviečiama į posėdį, kuris vyks gruodžio 11 dieną. Teismas šioje byloje taip pat paskyrė kelis posėdžius ir kitų metų sausio mėnesį.

A.Sacharukas teismui yra sakęs, kad balsuodamas už kitą Seimo narį padarė tik procedūrinį nusižengimą, o ne nusikaltimą.

„Balsuodavome vieni už kitą, jeigu paliekama kortelė, normalus paprotinis dalykas pabalsuoti. (...) Kartais pabardavo pirmininkaujantis, kad balsuojama, o salėje mažai žmonių. (...). Galima Seime pastatyti patrulį ir vis sulaikyti“, - teismui yra sakęs A.Sacharukas.

Pasak kaltinamojo akto, A.Sacharukas neteisėtai įgijo ir laikė bei 22 kartus panaudojo L.Karaliaus Seimo nario pažymėjimą, užsiregistravo Seimo narių registracijos protokole, balsavo už įvairų įstatymų projektų pakeitimus L.Karaliaus vardu. L.Karalius tuo metu buvo išvykęs į Aziją.

Už šį nusižengimą A.Sacharukui ir L.Karaliui Seime surengta apkalta. Po balsavimo L.Karalius prarado parlamentaro mandatą, o A.Sacharukui kelių balsų persvara pavyko jį išsaugoti.

Teismui liudiję buvę Seimo nariai sakė, kad jie pasitardavo prieš balsavimą Seime ir dažniausiai balsuodavo vienodai. Todėl A.Sacharuko balsavimą už L.Karalių jie vertina kaip frakcijos valios išreiškimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NUOMONĖ

NUOMONĖ portretas
BŪTŲ JUOKINGA JEI NEBŪTŲ LIŪDNA ,NA TIESIOG CIRKAS BE PINIGŲ ,NESUPRANTU KAM ŠVAISTOMI PINIGAI TOKIEMS TEISMAMS JUK UŽSIIMINĖJA VAIKŲ ŽAIDIMAIS.....TIK JUOKAS IŠ TOKIŲ TIPO ,,BYLŲ"
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių