Į taborą 20 kg narkotikų vežęs tadžikas malonės nesulaukė

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė kalėti 11 metų nuteisto Rusijos ir Tadžikistano pilietybes turinčio vyro skundą.

Užsienietis į prekyba kvaišalais garsėjantį Vilniaus taborą gabeno labai didelį kiekį narkotinių medžiagų.

Dviejuose automobiliuose bei krūmuose netoli Vilniaus taboro Churšedas Rachimdžanovas buvo paslėpęs beveik 20 kilogramų miltelių. Jų sudėtyje ekspertai aptiko daugiau nei 4 kilogramus heroino.

Teismas bausmės nesušvelnino, tačiau nuteistajam nurodė, kad jis bausmę gali atlikti Rusijoje, nes Lietuva ir Rusija yra pasirašiusios sutartis dėl nuteistųjų perdavimo. Todėl Ch. Rachimdžanovas gali pareikšti prašymą Lietuvos teisingumo ministerijai arba Rusijos generalinei prokuratūrai dėl perdavimo atlikti bausmę Rusijoje arba kreiptis į Lietuvoje esančios Tadžikistano ambasadą. Nuteistasis skundėsi, kad dėl ilgo įkalinimo gali nutrūkti jo ryšiai su šeima.

„Nuteistajam paskirta bausmė nėra aiškiai per griežta, užtikrina teisingumo principo įgyvendinimą, bausmės tikslų pasiekimą, todėl keisti nuosprendį nėra pagrindo“, – spalio pabaigoje paskelbė Apeliacinis teismas.

Ch. Rachimdžanovo byla Apeliaciniame teisme buvo išnagrinėta rašytinio proceso tvarka, šalims nedalyvaujant.

Iš nuteistojo taip pat bus konfiskuoti du lengvieji automobiliai „Mazda 323F“ ir „Opel Astra“. Šiose mašinose buvo laikomi narkotikai.

Už mašinų saugojimą užsienietis turės dar sumokėti po 18,22 eurų už parą nuo 2016 metų birželio 21 iki 2016 m. liepos 6 dienos, o nuo 2016 metų liepos 7 dienos iki nuosprendžio dalies dėl automobilių konfiskavimo įvykdymo – po 36,44 eurų už parą. Ši suma bus išieškoma iš pinigų, kurie buvo paimti po sulaikymo. Iš užsieniečio pareigūnai paėmė 3 000 JAV dolerių ir 20 eurų.

Prokuroras Tomas Uldukis Apeliaciniam teismui nurodė, kad paskirta bausmė galėtų būti vertinama kaip aiškiai prieštaraujanti teisingumo principui ir galėtų būti sumažinta, vyras nuteistas dėl labai sunkaus nusikaltimo padarymo, disponavo narkotinėmis medžiagomis, kurių kiekis žymiai viršijo kiekio ribą, nuo kurios tą kiekį rekomenduojama vertinti kaip labai didelį ir tai didina jo veiksmų pavojingumą. Vilniaus apygardos teismo pernai birželio 26 dienos nuosprendžiu paskirta žemesnė nei sankcijoje numatytos bausmės vidurkis bausmė yra teisinga ir adekvati padarytos nusikalstamos veikos pavojingumui.

Užsienietis iš pradžių teigė nieko apie narkotikus nežinantis, vėliau parodymus pakeitė – ėmė tvirtinti, kad juos atsitiktinai radęs tautiečio paskolintame automobilyje ir susigundęs dalį parduoti nepažįstamai moteriai.

Nagrinėjant bylą Vilniaus apygardos teisme Ch. Rachimdžanovas paaiškino, kad  jis važinėja į Lietuvą 11 metų, užsiima panaudotų automobilių  prekyba. Jo pažįstamas, vardu T., pravarde „Č.“ parvarydavo jo nupirktus automobilius iš Lietuvos į Tadžikistaną. Jis buvo jam skolingas apie 30 000 eurų, nes neatsiskaitė už kai kurias parvarytus į Tadžikistaną automobilius.

Kaune automobilių turguje viena romų tautybės ne kartą prašė, kad jai parduoti „žolės“. T.  buvo palikęs  jo įgytuose  automobiliuose „Opel Astra“, „Mazda“, kuriais jis leisdavo jam naudotis, narkotines medžiagas. T. nesakė, kad tai narkotinės medžiagos, bet Ch. Rachimdžanovas iš specifinio kvapo suprato, kad tai narkotinės medžiagos. 

Automobiliai „Opel Astra“, „Mazda“ stovėjo Kaune  automobilių saugojimo aikštelėse. Ch. Rachimdžanovas sugalvojo tas medžiagas parduoti, taip tokiu būdu atgauti bent dalį skolos. 2016 metų birželio 14 dieną jis paėmė iš automobilio „Mazda“, stovėjusio Kaune automobilių stovėjimo aikštelėje, 1 paketą, kuriame galėjo būti apie 1 kilogramas narkotinių medžiagų ir jas automobiliu „VW Golf“ vežė į Vilnių.

Vilniaus apskrities policija skelbė, kad 2016 metų viduryje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų.

„Kriminalinės žvalgybos pareigūnams po ilgalaikio tyrimo surinkus ir išanalizavus gautus duomenis, pavyko nustatyti, kad Vilniaus čigonų taboro gyventojams narkotikus tiekė asmuo, atvykęs iš Vidurinės Azijos ir dažnai apsistojantis Kaune. Pareigūnų įtarimus, kad asmuo gali būti susijęs su neteisėta narkotinių medžiagų apyvarta, sustiprino tai, kad tadžikas, nurodęs atvykęs pirkti automobilių, šios veiklos nevykdė, automobiliais nesidomėjo“, – skelbė policija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
KOL BUS BAUDŽIAMI TOKIOMIS MAŽOMIS BAUDOMIS NARKO PREKEIVIAI,LIETUVOS ŽMONĖS KENTĖS.JUOS NIEKŠUS VISUS BAUST MAKSIMALIOMIS BAUDOMIS IKI GYVOS GALVOS.JUK JIE ŽMOGŽUDŽIAI ŽUDANTYS VAIKUS,ŽMONES,TAD IR BAUDOS TURI BŪTI TOKIOS,UŽ ŽMOGŽUDYSTĘ.SAUGOKIME SAVO VAIKUS,ANŪKUS.SUJUDA TIK TADA,KADA NUKENČIA KOKIO VALDŽIAGYVIO ATŽALA.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių