Sugriežtinta bausmė vienam ištikimiausių Asilo bendražygių

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas sugriežtino bausmę Domeikavos gyventojui Ramūnui Pakutkai, kaltintam ypač didelio kiekio hašišo kontrabandos organizavimu. Paleidus jį minėtoje byloje iš suėmimo, jis kartu su savo skandalinguoju vaikystės draugu Mindaugu Mažeika, teisiamu dėl su agurkiniais sieto Igorio Laškevičiaus nužudymo, pažeidė jam skirtą naktinį namų areštą. 

Prisipažino tik po poros metų

Tai paaiškėjo, per pastarąjį minėtos Asilo bylos posėdį Kauno apygardos teisme, kuriame R.Pakutka buvo apklaustas kaip vienas svarbiausių liudytojų, nes ne tik praleido su M.Mažeika naktį po I.Laškevičiaus nužudymo, bet ir buvo jo, kaip teigė, atvykusio jau gerokai įkaušusio, nuodėmklausiu svečiui jo namuose Domeikavoje toliau vartojant alkoholį.

Kaip jau rašyta, R.Pakutka po I.Laškevičiaus nužudymo 2016-ųjų kovą taip pat buvo sulaikytas. Tačiau vėliau ikiteisminis tyrimas jo atžvilgiu buvo nutrauktas, nepavykus surinkti įrodymų, kad jis galėjo būti M.Mažeikos bendrininkas, tiek nušaunant I.Laškevičių, tiek pervežant šio palaikus į Lapių apylinkes ar sudeginant vienoje iš Domeikavos sankryžų tam naudotą automobilį.

R.Pakutkos parodymai M.Mažeikos byloje buvo labai svarbūs, nes ikiteisminio tyrimo metu jis šiuos duoti atsisakė. Kodėl, paaiškėjo tik per jo apklausą teisme. R.Pakutka prisipažino anksčiau tylėjęs, nes pažeidė tąnakt jam skirtas namų arešto sąlygas byloje, kurioje jis buvo kaltinamas minėtos rekordinės narkotikų kontrabandos organizavimu, vežiodamas M.Mažeiką, šio prašymu, įvairiais Kauno adresais. 

Pražūtingas užsispyrimas

Vilniaus apygardos teismas pernai  liepą nuteisė R. Pakutką už tai, kad jis 2012 ir 2013 metais organizavo ypač didelio kiekio hašišo (kanapių dervos) kontrabandą, viena iš kurių buvo rekordinė, bei neteisėtą disponavimą dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, turint tikslą jas platinti, trylikos metų laisvės atėmimu. 

Pirmąją R.Pakutkos organizuotą hašišo kontrabandą Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai sulaikė 2012-ųjų spalį Medininkų kelio poste, sustabdę iš Lietuvos į Baltarusiją važiuojantį krovininį automobilį. Patikrinus jį mobiliąja rentgeno kontrolės sistema, puspriekabėje, po legaliai gabentu persikų kroviniu, aptiktos slėptuvės su įtartinomis pakuotėmis. Ugniagesiams gelbėtojams jas atidarius, rasti beveik 400 kilogramų į briketus supakuoto hašišo.  

Bylos duomenimis, po šios kontrabandos sulaikymo R.Pakutka subūrė naują organizuotą grupę. Tačiau jo organizuota nauja, jau rekordinė, hašišo kontrabanda iš Ispanijos per Lenkiją ir Lietuvą į Rusiją buvo sulaikyta 2013-ųjų gegužę Lavoriškių kelio poste. Tada ji aptikta vilkiko, oficialiai gabenusio iš Lietuvos į Baltarusiją greitai gendančius vaisius ir daržoves, slėptuvėje. Joje rasta jau 725 kilogramai hašišo. 

Kontrabandą gabenusių vilkikų vairuotojai, sutikę bendradarbiauti su teisėsauga, nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleisti. 

Iškalbingas įrašas

Minėtą Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuriuo be R.Pakutkos dvylikai metų nelaisvės buvo nuteisti ir keturi jo bendrininkai - Darius Bironas, Žilvinas Nakrošius, Donaldas Petronis ir Rimantas Taraškevičius, visi jie apskundė. Kaip ir prokuroras, prašęs įkalinti R.Pakutką septyniolikai metų. 

Tačiau Apeliacinis teismas sugriežtino vieneriais metais - iki keturiolikos metų laisvės atėmimo bausmę tik R.Pakutkai. Kitiems nuteistiesiems paliktos galioti Vilniaus apygardos teismo skirtos bausmės.

Į savo skundo dėl minėto nuosprendžio nagrinėjimą R.Pakutka atvykdavo iš Švedijos, kurioje įsikūrė, paleistas iš sulaikymo I.Laškevičiaus nužudymo, kuriuo kaltinamas M.Mažeika, byloje.

Pastarojoje byloje yra vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip R.Pakutka, atvežęs M.Mažeiką į vieną Maironio gatvės butą, įeina į šio namo tarpuvartę kažkuo nešinas. Įtariama, kad galimai - ginklu, kuriuo buvo nušautas I.Laškevičius. Šis nusikaltimo įrankis iki šiol nerastas. Tačiau R.Pakutka, atvykęs į M.Mažeikos teismą taip pat iš Švedijos, tikino, kad esą tada nešėsi su savimi daiktus, kuriuos bijojo palikti automobilyje, nes šis neva buvo pasistatytas vagių pamėgtoje vietoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių