„Tvarkiečiai“ teisiami dėl piketo prie prokuroro namų

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje buvę parlamentarai „tvarkiečiai“ Kęstas Komskis ir Valdas Vasiliauskas teisiami dėl piketo prie Generalinės prokuratūros prokuroro Irmanto Mikelionio namų.

Abiem politikams pareikšti kaltinimai dėl trukdymo prokuroro veiklai. Už tai Baudžiamajame kodekse numatyti viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Kaltės nepripažįsta

Nė vienas kaltinamųjų kaltės nepripažįsta.

„Su pareikštu kaltinimu nesutinku“, – teismui sakė  K.Komskis.

Panašiai kalbėjo ir kitas kaltinamasis.

„Ne, kaltės nepripažįstu, žinau, kad nepadariau nusikalstamos veikos“, – sakė V.Vasiliauskas.

Prieš bylos nagrinėjimą kaltinamųjų advokatai teismui pateikė prašymus nutraukti bylą. Su šiais prašymais susipažino proceso dalyviai.

Teisėjas Audrius Cininas sakė, kad šie prašymai netenkinami – teismas turi priimti vienokį ar kitokį nuosprendį, procesas turi įvykti nuo pradžios iki pabaigos.

Kaip nukentėjusysis teismo posėdžio pradžioje dalyvavo prokuroras I.Mikelionis. Jis prašė ketvirtadienį leisti jam nedalyvauti procese, nes kaip prokuroras tuo pat metu turi dalyvauti bylos nagrinėjime Apeliaciniame teisme. Jo prašymas buvo patenkintas.

Nukentėjusysis I.Mikelionis civilinio ieškinio nepateikė.

„Nemanau, kad civilinis ieškinys yra pagrindinis klausimas. (..).Reikalingas įrodymų tyrimas teisme, teismas privalės priimti sprendimą, kiek tie kaltinimai pagrįsti. Todėl klausimas dėl bylos nutraukimas yra pernelyg ankstyvas“, – žurnalistams per pertrauką sakė I.Mikelionis.

Ketvirtadienį į posėdį bylos liudytojai nebuvo kviesti, teismas ketina peržiūrėti vaizdo medžiagą, paskelbti kaltinamąją aktą ir t.t. Teisme paskelbtas Seimo nario Petro Gražulio spaudos konferencijos įrašas, kuriame pranešama apie prie prokuroro namų organizuojamą piketą.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Vilniaus apylinkės prokuratūra.

Tyrimas šioje byloje buvo baigtas gegužę ir byla perduota nagrinėti teismui.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis buvo kreipęsis dėl dabartinės kadencijos Seimo nario Petro Gražulio neliečiamybės panaikinimo. Tačiau parlamentas nesutiko panaikinti „tvarkiečio“ imuniteto.

„Tvarkiečiai“ P.Gražulis, K.Komskis  ir V.Vasiliauskas 2016 metų kovą piketu reagavo į I.Mikelionio pareiškimą, kad prašys Europos Parlamentą panaikinti tuometinio partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderio europarlamentaro Rolando Pakso neliečiamybę galimos korupcijos byloje.

Kaltinamajame akte rašoma, kad piketu buvo sukeltas nesaugumo jausmas prokuroro šeimai.

Iš šių protesto dalyvių Seimo nariu buvo perrinktas ir teisinę neliečiamybę turi tik P.Gražulis, tad be Seimo leidimo jo negalima traukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti laisvę. Seimo narys šioje byloje jau buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Tik išreiškė kritiką

Dėl piketo prie Generalinės prokuratūros prokuroro I. Mikelionio namų teisiamas buvęs Seimo narys K. Komskis sako, kad dalyvaudamas pikete jis nepadarė nieko nusikalstamo, o tik išreiškė kritiką apie šio prokuroro veiklą.

„Aš manau, kad pagal Konstitucijos 23 straipsnį gali ir piliečiai, ir Seimo nariai kritikuoti ir už tai nebūti persekiojami. Mes tik kritikavome, aš manau, kad ta kritika iš tikrųjų pasiteisino – šiandien I.Mikelionis neužima šių pareigų“, – žurnalistams po teismo posėdžio sakė K.Komskis. Jis yra partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys bei valdybos narys.

K.Komskis mano, kad, būdamas Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiuoju prokuroru, I.Mikelionis neatliko savo pareigų. Buvęs parlamentaras sako siekęs, kad šis pareigūnas nebūtų paskirtas antrai kadencijai.

„Mes savo tikslą pasiekėme“, - džiaugėsi K.Komskis.

Šios baudžiamosios bylos išvakarėse Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas galutinai atmetė I.Mikelionio skundą dėl skyrimo į pavaduotojus Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente.

„Tvarkiečiai“ P.Gražulis, K.Komskis ir V.Vasiliauskas 2016 metų kovą piketu reagavo į I.Mikelionio pareiškimą, kad prašys Europos Parlamentą panaikinti tuometinio partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderio europarlamentaro Rolando Pakso neliečiamybę galimos korupcijos byloje. Kaltinamajame akte rašoma, kad piketu buvo sukeltas nesaugumo jausmas prokuroro šeimai.

I.Mikelionis minimos bylos tyrimo tiesiogiai neatliko, tai darė kitas prokuroras.

„Nebuvo išvis kalbama apie partiją, buvo kalba konkrečiai apie I.Mikelionį, apie jo praturtėjimus, apie brolio gynimą, apie nutrauktas bylas, nutekintą informaciją, mes tą išdėstėm streiko metu. Dėl to mes ir streikavom. Tikrai nebuvo (spaudimas - BNS), aiškiai matyti, kad I.Mikelionis pats, kaip vyriausias prokuroras, neatliko jokių veiksmų su R.Pakso byla“, - kalbėjo K.Komskis.

Kitas prokuroras, kuris tyrė R.Pakso bylą, pasak K.Komskio, aiškiai pasakė, kad jis nejautė jokio spaudimo.

K.Komskio ir Valdo Vasiliausko baudžiamojoje byloje kaltinimą palaikantis prokuroras Stanislavas Barsulas Vilniaus apygardos teismui turės pateikti medžiagą, ar I.Mikelionis atliko ikiteisminio tyrimo veiksmus R.Pakso byloje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

stasius

stasius portretas
geriausia taikaus pasipriešinimo forma yra pykšt į muitininkų tarnybinį šunį.

Jurša

Jurša portretas
Kolektyvinę nuomonę geriausia reikšti taikingais tankais.

Haris

Haris portretas
Reikėjo Gražiuliui apsimauti džinsu su spraga užpakalyje, gal būtų ir pasisekę. Komskių šeima jau gerai žinoma, Paksius - „nubuktuotas", nes buvo prikliuvęs. Ir į tą kompaniją dar įsirašė p. Vasiliauskas ?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių