Už merginos nužudymą nuteistiems sutuoktiniams – teismo malonė

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį sušvelnino laisvės atėmimo bausmes sutuoktiniams Subočiams, kurie pripažinti kaltais dėl merginos nužudymo.

Apeliacinis teismas nusprendė, kad pora veikė ne organizuotoje grupėje, o kaip bendrininkai. Teisine prasme ši bendrininkavimo forma yra mažiau pavojinga nei organizuota grupė.

Pasikeitus bendrininkavimo formai, pasikeitė ir nuteistųjų įvykdytų sukčiavimų teisinis vertinimas bei sutuoktiniams paskirtų bausmių dydžiai - Rasai Subočienei skiriama 14 metų laisvės atėmimo bausmė, vietoje anksčiau skirtų 15 metų. Jos vyrui Jevgenijui Subočiui bausmė sutrumpinta 2 metais - vietoje 17 metų vyras kalės 15 metų. Pirmuosius penkerius metus jis turės praleisti kalėjime, likusius - pataiso namuose, BNS pranešė teismo atstovė spaudai.

Be to, teismas išteisino sutuoktinius dėl neteisėto J.Ch. elektroninių mokėjimų naudotojo tapatybės patvirtinimo priemonių duomenų įgijimo, nes teisėjų kolegijos vertinimu, byloje nustatyti nuteistųjų veiksmai, kuriais buvo neteisėtai įgyti J.Ch. internetinės bankininkystės vartotojo identifikavimo duomenys.

Apeliaciniuose skunduose dėl nužudymo sumanymo sutuoktiniai kaltino vienas kitą.

Sutuoktinius iš Švenčionėlių daugiau nei prieš metus - kovo 7 dieną - kalėti nuteisė Vilniaus apygardos teismas. Nustatyta, kad auka nužudyta siekiant nuslėpti neteisėtai jos vardu imtus greituosius kreditus.

Trims poros apgautiems asmenims šiuo nuosprendžiu priteista po 144, 289 ir 492 eurus turtinei žalai atlyginti.

Nužudytos merginos šeimai iš poros priteista apie 23 tūkst. 169 eurus neturtinei žalai atlyginti. Vienai greitųjų kreditų bendrei nuteisieji turės sumokėti 2 tūkst. 316, o kitai - daugiau nei 2 tūkst. eurų.

39 metų J.Subočius ir jo sutuoktinė 25 metų R.Subočienė nuteisti už bejėgiškos būklės asmens nužudymą iš savanaudiškų paskatų, neteisėtu elektroninės priemonės panaudojimu ir sukčiavimu.

Pasak prokuratūros, sutuoktiniai prieš porą metų kitų asmenų vardu ėmė greituosius kreditus - po kelis šimtus litų. Vienos merginos vardu jie paėmė greitųjų kreditų už daugiau nei už 6 tūkst. eurų. Kad apgaulė nepaaiškėtų ir nebūtų pranešta policijai, moteris buvo nužudyta. Prieš nužudymą, mergina buvo apsvaiginta alkoholiu.

Kaip skelbė prokuratūra, 2011-2012 metais Subočiai pagal iš anksto parengtą planą, pasiskirstę konkrečias užduotis ir vaidmenis, panaudojo dviejų žmonių duomenis greitųjų kreditų paslaugoms gauti ir taip neteisėtai įgijo svetimą turtą.

Bylos duomenimis, kaltinamieji pasirinko dvi aukas. Pirmuoju atveju jie naudojo J.Ch. tapatybės duomenis, pakankamus finansinei operacijai inicijuoti, juos realizavo ir, pasinaudodami jos vardu, neteisėtai savo naudai įgijo 4 tūkst. 532 eurus. 

Antruoju atveju, veikdami pagal tokią pačią schemą, kaltinamieji, panaudoję A.K. asmenybės identifikavimo bei elektroninės mokėjimo kortelės duomenis, neteisėtai įgijo pinigus. Įgiję pinigus, jie moterį nužudė, kad ši nepraneštų apie įvykdytus nusikaltimus teisėsaugos institucijoms. 

Bylos tyrimą kontroliavęs prokuroras Liutauras Rudzevičius yra sakęs, kad „tai buvo labai gerai suplanuota žmogžudystė su detaliai apgalvotais atsitraukimo keliais". 

2012 metų Švenčionių rajone gegužę Staškinės ežere rastas moters lavonas. Moteris buvo pririšta metaline grandine prie grotų ir nuskandinta. 2012 metų birželį teisėsaugos pareigūnai sulaikė įtariamuosius, teismas leido juos suimti.

Vyras ir žmona nuosprendžio klausėsi būdami suimti, abu anksčiau jau buvo teisti, vyras yra dirbęs ugniagesiu gelbėtoju. Pora augino tris vaikus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gera nuotrauka

gera nuotrauka portretas
Temidė laiko svarstykles, kurių viena lėkštė labiau nusvirusi. Įdomu kiek ant tos lėkštės padėta?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių