Už vairavimą neblaiviam – areštinės gultas ir finansiniai nuostoliai

Vilnietis, praėjusiais metais du kartus policijai įkliuvęs vairavęs neblaivus, sulaukė bausmės.

Vilniaus miesto apylinkės teismas sostinės gyventojui R. D. skyrė 60 parų arešto, uždraudė vairuoti transporto priemones trejus metus ir konfiskavo automobilį. Iš jo bus išieškota dar vieno automobilio, kurį jis vairavo apsvaigęs nuo alkoholio, vertę atitinkanti pinigų suma - 3 330 eurų.

Toks griežtas teismo sprendimas atitiko valstybinį kaltinimą šioje byloje palaikiusio prokuroro lūkesčius. „Kuo nepakantesnė visuomenė bus neblaiviems vairuotojams ir teismai jiems skirs griežtas bausmes, konfiskuodami automobilius bei ilgam laikui atimdami teisę vairuoti, tuo saugesni mes visi jausimės keliuose“, - teigė Vilniaus apylinkės prokuratūros Trečiojo skyriaus vyriausiasis prokuroras Egidijus Motiejūnas.

Vilnietis R. D. buvo teisiamas už tris nusikalstamas veikas. 2015 m. lapkričio mėn., važiuodamas atbuline eiga, jis partrenkė ir sunkiai sužalojo pėsčiąjį. 2017 m. balandį R. D. buvo sustabdytas vairuojantis neblaivus. Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad R. D. jo darbdavio įmonei priklausantį automobilį „Mercedes Benz“ vairavo apsvaigęs nuo alkoholio, kai jo kraujyje etilo alkoholio koncentracija buvo 1,99 promilės. Dar kartą vairuojantis neblaivus ir neturėdamas teisių R. D. buvo sustabdytas birželio mėn. Jam tuomet nustatytas 2,15 promilės girtumas.

Teismas atmetė kaltinamojo sutuoktinės prašymą perduoti R. D. jos atsakomybei pagal laidavimą.

Teismas pažymėjo, kad 2015 m. R. D., vairuodamas automobilį, sunkiai sužalojo pėsčiąjį. Šis ikiteisminis tyrimas, įtariamajam ir nukentėjusiajam susitaikius, 2016 m. pavasarį buvo nutrauktas, bet po šio sprendimo R. D. padarė naujus nusikaltimus, todėl ikiteisminis tyrimas buvo atnaujintas. Teisme suabejota ir sutuoktinės galimybėmis daryti teigiamą įtaką kaltinamajam.

Teismas R. D. skyrė areštą kaip bausmę atsižvelgdamas į tai, kad R. D. buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, bet nepraėjus vienerių metų laikotarpiui padarė kitą nusikaltimą - vairavo transporto priemonę būdamas stipriai apsvaigęs nuo alkoholio. Jau vykstant ikiteisminiam tyrimui R. D., nepaisant to, kad iš jo buvo paimtas vairuotojo pažymėjimas, vėl vairavo transporto priemonę būdamas dar stipriau apsvaigęs nuo alkoholio.

Teismas konfiskavo lizingo bendrovei priklausantį automobilį „Volvo“, kurį neblaivus R. D. vairavo praėjusių metų birželio mėn. Kaltinamasis ir toliau turės mokėti sutartyje su lizingo bendrove numatytas įmokas, kad dėl nusikalstamų R. D. veiksmų lizingo bendrovė nepatirtų nuostolių. Spręsdamas dėl kito automobilio konfiskavimo, teismas pažymėjo, kad 2017 m. balandžio mėn. R. D. apsvaigęs nuo alkoholio vairavo darbdaviui priklausantį automobilį „Mercedes Benz“. Įvertinus tai, kad įmonės, kuriai priklauso automobilis, vadovai negalėjo žinoti, kad minėtas automobilis bus naudojamas nusikalstamai veikai, teismas automobilio nekonfiskavo, tačiau priteisė iš R. D. išieškoti automobilio vertę atitinkančią pinigų sumą - 3 330 eurų.

Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių