Vilniaus mieste ir rajone – reidai dėl žolės deginimo

  • Teksto dydis:

Ugniagesiai ir aplinkosaugininkai Vilniuje ir Vilniaus rajone surengė reidus dėl pernykštės žolės deginimo.

Reido metu Šatrininkų seniūnijoje, Karklėnų kaime, Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus  pareigūnai pastebėjo gaisrą atviroje teritorijoje. Ten liepsnojo sausa žolė. Skubios pagalbos telefonu 112 iškvietę priešgaisrines gelbėjimo pajėgas, pareigūnai patys ėmė gesinti žolę ir stabdyti liepsnos plitimą pastatų link.

Karklėnų kaime gyvenanti moteris paaiškino, kad degino į krūvą sukrautas augalinės kilmės atliekas, nuo jų užsidegė sausa žolė. Kadangi gaisro metu buvo padaryta žala gamtai, dėl šio įvykio buvo informuoti Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Vilniaus valdybos pareigūnai.

Jiems atvykus, dalyvaujant gaisro kaltininkei, buvo parodytas gaisro židinys ir paaiškintos gaisro aplinkybės. Pažeidėjai bus skirta administracinė nuobauda bei teks atlyginti gamtai padarytą žalą. Ji siekia ne vieną tūkstantį eurų.

Kaip skelbia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, Valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai reidų metu nustatė dar keletą atliekų deginimo atvejų, kurių metu buvo nesilaikoma Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių reikalavimų, t. y.  nustatytų atstumų iki pastatų. Jie žodžiu įspėjo Kalvelių seniūnijos, Kenos, ir Rukainių seniūnijos, Naujasėdžių kaimų, gyventojus. Šie laužus geranoriškai užgesino ir grėsmės aplinkai neliko.

Reidų metu sutiktiems gyventojams buvo suteikta konsultacija priešgaisrinės saugos klausimais, įteikti informaciniai prevenciniai lankstinukai, taip pat priminta galimybė tapti savanoriais ugniagesiais, o svarbiausia žmonės paskatinti būti pilietiškais ir pastebėjus žolės degintojus apie juos pranešti.

Iki balandžio vidurio vien Vilniaus mieste kilo 216, o Vilniaus rajone – 256 gaisrai atvirose teritorijose, išdeginę daugiau kaip 700 ha pievų.

Siekdami sumažinti šį skaičių, pareigūnai apie šių gaisrų pavojų informuoja visuomenę ir rengia reidus. Aktuali informacija jau išplatinta Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono savivaldybių, Švietimo įstaigų bei Vilniaus arkivyskupijos atstovams. Dėl žolės gaisrų pareigūnai gyventojus įspėja ir lankydamiesi jų būstuose prevencinės akcijos „Gyvenkime saugiai“ metu.

Ugniagesiai gelbėtojai visoje Lietuvoje šiemet jau gesino per 1800 gaisrų, išdeginusių 2065 ha atvira teritorijų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kadangi žolių deginimas naikina erkes, o tai KENKIA farmacininkų skiepų VERSLUI - baust tuos kenkėjus!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių