A. Davenis: nacionalinį medį rinksime ne pagal grožį ar amžių

Išsirinkę Lietuvos nacionalinį medį, 2016 m. dalyvausime ir Europos medžio konkurse, LRT RADIJO laidoje „Sodai“ sako Lietuvos arboristikos centro direktorius Algis Davenis. „Medis nebūtinai turi būti gražus – svarbiausia, tai turi būti „socialinis“ medis, turintis savo istoriją“, – aiškina arboristas.

Kasmetinį Europos medžio rinkimo konkursą nuo 2011 m. organizuoja Aplinkos partnerystės fondas, remiamas Europos Komisijos. A. Davenio teigimu, kaip rodo praėjusių metų konkursai, laimi tie medžiai, kurie turi tam tikrą vietą bendruomenėje, savo istoriją: „Jei medis neturi istorijos, galima sugalvoti legendą, kuo jis ypatingas, kokią įtaką padarė žmogaus aplinkai, kaip žmonės veikė ir paties augalo gyvenimą.“

Beje, sako A. Davenis, lietuviai dar tik ruošiasi dalyvauti Europos medžio rinkimuose, o estai jau laimėjo 2015 m. konkursą – 150 metų Saremo saloje augantis ąžuolas išrinktas Europos medžiu.

„Ąžuolas įdomus tuo, kad pokario metais, kuriant kolūkį, toje vietoje, kur jis auga, norėta įrengti aikštyną. Du galingi traktoriai medį užkabino plieniniais lynais, traukė, bet lynai nutrūko ir medis išsilaikė. Jis ligi šiol stovi pačiame futbolo aikštės viduryje, o aikštėje vis tiek vyksta futbolo rungtynės“, – pasakoja Arboristikos centro direktorius.

Nors laimėti Europos medžio titulą yra simbolinė garbė, vis dėlto, pastebi A. Davenis, konkursas suteikia ir kitokios naudos: „Kai vyksta konkursas, tiek nacionalinis, tiek europinis, aukojamos lėšos. O tie pinigai skiriami ne tik nominanto priežiūrai, bet ir naujiems medžiams atsodinti.“


Šiame straipsnyje: medisEuropanacionalinis medis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių