M. Kuchcinskis: Lietuvos ir Lenkijos PA susitikimą stabdo biurokratai

Lietuvos ir Lenkijos Parlamentinės Asamblėjos (PA) susitikimas vis neįvyksta, nes per lėtai dirba biurokratai, trečiadienį Vilniuje pareiškė Lenkijos Seimo pirmininkas Marekas Kuchcinskis (Marekas Kuchčinskis).

„Man atrodo, kad tai mėnesių klausimas, kad tas bendradarbiavimas prasidėtų. Tas turi remtis keliais formaliais klausimais, o kaip jūs žinote, biurokratija visur ne taip sparčiai dirba“, – per bendrą Lietuvos ir Lenkijos seimų vadovų spaudos konferenciją sakė svečias.

Anot jo, abiejų šalių parlamentuose veikia dvišalės draugystės grupės, dažni Lietuvos ir Lenkijos parlamentarų kontaktai kituose formatuose.

M. Kuchcinskis svarstė, kad nepaisant to, jog kitais metais bus minimas komunistinio režimo sugriovimo 30-metis, atkurti žmonių tarpusavio santykius esą nelengva. Anot jo, taip pat yra ir su tarpparlamentiniais santykiais.

Pastarąjį kartą Lietuvos ir Lenkijos Parlamentinė Asamblėja posėdžiavo 2009 metų gegužės 11 dieną.

Pagal tradiciją, surengti Lietuvos ir Lenkijos PA turėtų Lenkijos Seimas bei Senatas. Šių metų pavasarį Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui viešint Varšuvoje, žadėta, kad PA susitikimas įvyks dar šiais metais, bet taip nenutiko.

Trečiadienį per spaudos konferenciją V. Pranckietis atkreipė dėmesį, kad šiemet jau ketvirtą kartą įvairiomis progomis susitinka su Lenkijos Seimo pirmininku.

M. Kuchcinskis dabar į Vilnių atvyko atidaryti bendros parodos „Lenkija. Parlamentarizmo tradicijos iki 1791 m.“ Svečias teigė, kad Abiejų Tautų Respublika rodo pavyzdį dabartinei Europos Sąjungai, kaip plėtoti bendrą parlamentarizmą.

V. Pranckietis savo ruožtu tvirtino, kad ir toliau bus stiprinamas dvišalis bendradarbiavimas regioninės gynybos srityje.

„Ypatingų pastangų ir glaudesnio bendradarbiavimo bei veiksmų koordinacijos reikalauja šios sritys: bendradarbiavimas užtikrinant Suvalkų koridoriaus saugumą ir regioninės oro gynybos bei pratybų srityje“, – sakė jis.

Be to, kitąmet bus minimas Rytų partnerystės politikos dešimtmetis.

„Tai bus gera proga ne tik įvertinti pasiekimus nuo prieš 5 metus įvykusio Vilniaus susitikimo, bet ir rengti diskusiją dėl Rytų partnerystės ateities. Planuotume surengti Lenkijos, trijų Baltijos šalių ir trijų Asocijuotųjų šalių parlamentinį renginį, akcentuojantį parlamentinės demokratijos, teisės viršenybės, reformų svarbą, kaip pagrindą tolesnei integracijai, ir dedikuoti jį Rytų partnerystės dešimtmečiui“, – teigė V. Pranckietis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių