„Seneliavimas“ tampa pavojinga veikla


2005-12-23
Neringa Maciūtė
„Seneliavimas“ tampa pavojinga veikla

„Seneliavimas“ tampa pavojinga veikla

Kalėdų Senelį nuo piktadarių saugo jį mylintys vaikai

Šalia jo ne vienas suaugęs žmogus pasijunta kaip vaikas ir, tarsi mostelėjus jo stebuklų lazda, atsiduria vaikystėje, kada dar buvo tikima Kalėdų stebuklais.

Jau 30 metų per kiekvienas Kalėdas Algimantas Bartkevičius dalija vaikams džiaugsmą ir šilumą, kukliai save vadindamas tikrojo Kalėdų Senelio asistentu.

Pasak jo, vaikai šiais laikais yra gudrūs – užduoda tokių klausimų, kad net Algimantas būna priverstas rausti. „Vaikai supranta, kai ateina “dirbantys“ Kalėdų Seneliai. Sako: „Oi, buvo pas mus Senelis, jau toks nevėkšla. O tu kitaip atrodai“.

Jis žino, jog šiuolaikiniam vaikui svarbu ne tik parodyti dėmesį, pabendrauti, bet ir pasirodyti jam tinkamai apsirengus. Kalėdų Senelio rūbus bei aksesuarus Algimantas pradeda ruošti gerokai anksčiau nei atskuba šventės. Štai į lazdą, sveriančią 16 kilogramų, jis “įmontavo“ lemputes, o originalius batus, kaip ir visą kitą aprangą, siuvosi pats.

Jis įsitikinęs, jog perduoti šventinę dvasią yra svarbiau ir vaikams nerūpi vien dovanėlės. „Jeigu su jais kalbi, tai jie apsikabina ir ant kelių pasėdėti, ir kad pakilnočiau nori. Vaikai išsiilgę šilumos,”- tikino Algimantas.

Anksčiau, pasak jo, vaikai prašydavo paprastesnių dovanų – saldainių, pyragų, netgi raudonų pirštinių, panašių į Kalėdų Senelio. Dabar prašo brangių dovanų – kompiuterių, mašinų, žaislų su baterijomis.

Dabar ir „seneliavimas“ yra labai pavojinga veikla – ne kartą jam yra bandę barzdą nutempti. Vyras pasakojo kartą turėjęs ir „apsaugininkų” komandą - keletas vaikų jį lydėję ir saugoję nuo piktų žmonių.

Tačiau tai netrukdo Algimantui Kalėdų pradėti laukti dar lapkričio mėnesį. Kiekvienais metais jis be jokio užmokesčio skuba lankyti našlaičius, neįgaliuosius, neturtingų šeimų vaikus.

Fantazijos nestokojantis vyras, suspėjantis vaikus aplankyti arkliukais kinkyta karieta, dviračiu ar net slidėmis, turi ir savo svajonę - norėtų įsirengti mobilų „Baltąjį namelį“ ant ratų ir juo lankyti mažuosius.