Dujos pinga, bet ne gyventojams


2008-12-11
Jolita Skinulytė
Dujos pinga, bet ne gyventojams

Kainų komisijos manymu, gamtinės dujos gyventojams nuo kitų metų turėtų brangti mažiau, nei apskaičiavo "Lietuvos dujos".

Nuo kitų metų "Lietuvos dujos" gamtinių dujų kainą gyventojams prašo padidinti vidutiniškai 32 proc. Kainų komisija, patikrinusi "Lietuvos dujų" pateiktus skaičiavimus, mano, kad dujos gyventojams turėtų brangti mažiau.

"Komisijai kilo tam tikrų neaiškumų, dabar kalbamės su "Lietuvos dujomis" ir bandome nustatyti, kaip turi būti", – sakė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos Dujų skyriaus vedėjas Renatas Pocius.

Anksčiau komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys sakė, kad sparčiai keičiantis padėčiai naftos produktų, nuo kurių priklauso ir dujų kaina, rinkoje, kilo abejonių, kokia bus kitų metų dujų importo kaina. "Lietuvos dujos" pripažįsta, kad jei padėtis smarkiai nepasikeis, kitų metų sausį–kovą stambieji dujų vartotojai už jas mokės net trečdaliu mažiau nei šių metų pabaigoje.

Dujų kaina buitiniams vartotojams Lietuvoje nustatoma kartą per metus. Brangstant dujoms jau nuo pavasario gyventojai mokėjo gerokai mažesnę kainą už dujas, nei šios kainavo importuotojams. Padėtis ėmė keistis ir dujų kainos mati pradėjo tik lapkritį. Per tą laiką "Lietuvos dujos" patyrė nuostolių, todėl juos nori kompensuoti įskaičiuodamos į kitų metų dujų kainą. Įmonės teigimu, spalį ir lapkritį gyventojai mokėjo tik 60 proc. faktinės dujų importo kainos.

"Latvijas Gāze" paskelbė, kad nuo kitų metų 3–5 proc. sumažins dujų kainą Latvijos gyventojams. Pasak R.Pociaus, taip yra todėl, kad Latvijoje dujų kainos gyventojams nustatomos du kartus per metus. Liepą jos buvo peržiūrėtos į tarifą įskaičiuojant beveik didžiausią šių metų dujų kainą. Tad dabar, pingant dujoms, "Latvijas Gāze" gyventojams gali mažinti kainas.


Dujų kainos

Nuo liepos 1 d. latviai, dujas naudojantys maistui gaminti ir vandeniui šildyti, mokėjo po 2,58 lito už 1 kub. m, nuo Naujųjų metų tarifas jiems mažės iki 2,48 lito. Kurie dujas naudojo būstui šildyti, už 1 kub. m dujų mokėjo 1,7 lito, o nuo Naujųjų metų mokės 1,61 lito.

"Lietuvos dujos" prašo, kad nuo kitų metų gyventojai, dujas naudojantys maistui gaminti, mokėtų 38 proc. daugiau – 2,24 lito už 1 kub. m, kurie dujomis šildosi namus, dujos branginamos beveik 37 proc. – iki 1,67 lito už 1 kub. m.

"Lietuvos dujos" siekdamos, kad naujos dujų kainos įsigaliotų nuo sausio 1 d., nelaukė komisijos pritarimo ir lapkričio pabaigoje jas paskelbė viešai. Komisija tikisi kainas patvirtinti tik šį mėnesį. Jei "Lietuvos dujos" būtų laukusios komisijos pritarimo, naujosios kainos būtų įsigaliojusios tik nuo vasario 1 d.