Ignalinos AE ryja milijonus


2010-03-18
BNS inf.
Ignalinos AE ryja milijonus

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas tvirtina, kad Ignalinos atominės elektrinės (AE) eksploatavimo nutraukimo darbai labai vėluoja, kai kurie darbai – net trejus metus, o pinigai tirpsta.

"Iš antrojo bloko iškrauti branduolinį kurą nesaugu, nes tam nepasiruošta", – vakar vykusiame Seimo Atominės energetikos komisijos posėdyje sakė ministras.

Energetikos viceministras Romas Švedas tvirtino, kad panaudoto branduolinio kuro saugyklos statyba vėluoja apie 30 mėnesių, sąnaudos išaugo 13 proc., o radioaktyvių atliekų saugyklos ir įrenginių joms laikyti, kurie turėjo būti baigti praėjusių metų rudenį, sąnaudos didesnės net 50 proc., tačiau kada šios statybos baigsis, neaišku – konkreti data nenumatyta.

Viceministras prognozavo, kad pažeisto branduolinio kuro tvarkymo darbai nuo plano atsiliks apie 40 mėnesių.

"Esminis nesutarimas, kuris dabar likęs, – ką daryti su pažeistu branduoliniu kuru. Tokio yra. Pagal pirminę sutartį pažeistas branduolinis kuras turėjo būti sutvarkytas pirminės sutarties pagrindu, bet persiderėjus tie darbai buvo atskirti, todėl tokį kurą sutvarkyti, mes taip spėjame, užsitęs daugiau nei 40 mėnesių ir tai brangiau kainuos", – sakė R.Švedas.

AE eksploatavimo nutraukimo direktoriumi liekantis Saulius Urbonavičius pabrėžė, kad pažeistas kuras bus tvarkomas "pačioje pabaigoje, kai bus iškrautas kitas kuras".

R.Švedo teigimu, laiku nepadarytų Ignalinos AE veiklos nutraukimo projektų vertė siekia 350 mln. eurų: "Tai galingi projektai, kurie vėluoja, ir dėl kurių vyksta ginčai, kaip mes juos pabaigsime, – dėl datų ir pinigų. Tuo pačiu metu ES pradedamos derybos dėl naujos finansinės perspektyvos, kurioje turėsime sutarti ir užsitikrinti tolesnį Ignalinos jėgainės eksploatavimo nutraukimo finansavimą."

Jis tvirtino, kad bus aiškinamasi dėl to, kas yra atsakingas už vėluojančius darbus, o esant reikalui, medžiaga bus perduota į prokuratūrą.

"Generalinis rangovas, objekto savininkas savo parašais patvirtina keturias sutartis, kurių vertė 350 mln eurų. Visi darbai turėjo būti pabaigti 2009 m. lapkritį. Negali būti taip, kad trejus metus nieko nevyksta – projektų įgyvendinimas vėluoja, o esminių priežasčių mes negirdime ir dėl to niekam galvos neskauda", – kalbėjo R.Švedas.

Jis pabrėžė, kad informacija apie AE uždarymo reikalus Seimui buvo pateikta praėjusių metų pavasarį: "Apie tai, ką mes radome, pasakėme pavasarį, šie skaičiai buvo pateikti tiek komisijai (Atominės energijos komisija – red. past.), tiek Ekonomikos komitetui."

R.Švedas informavo, kad AE uždarymo patarėjų paslaugos kainuoja 4,5 mln. eurų per metus ir "tai yra labai brangu".

Pasak A.Sekmoko, Ignalinos AE veiklos nutraukimo darbų vėlavimo priežastys – ir politinės, nes buvo svarstomos galimybės pratęsti AE darbą.

R.Švedo teigimu, Ignalinos AE uždarymo fonde dabar sukaupta apie 220 mln. litų: "Tie pinigai tirpsta pasakiškai greitai. Šiais metais numatyta išlaidoms 80 mln. litų. Po dvejų trejų metų sąskaitoje liks nulis."

Viceministras informavo, kad jau šiais metais bus pradėti svarstymai, kaip šį fondą papildyti. Nuo 2010 m. AE išlaikyti – darbuotojų algoms, šilumai ir kitoms išlaidoms – reikia apie 70 mln. eurų.