Įsisiautėjusi jūra pažėrė gintarų


2011-08-23
Kristina Paukštytė
Įsisiautėjusi jūra pažėrė gintarų

Smarkiai siautėjusi Baltijos jūra savaitgalį į krantą išmetė tirštų dumblių, tad aprimus audrai klaipėdiečiai skubėjo juose ieškoti gintarų.

Gausybė tokių rinkėjų būriavosi Melnragėje netoli molo, taip pat Karklės paplūdimyje bei ties Olando Kepure.

Kai kurie klaipėdiečiai į pajūrį sekmadienį atvyko nesitikėdami čia rasti šių grožybių, o skubėjo išlydėti didžiųjų burlaivių.

Tačiau išvydę, jog į jūrą įbridę vyrai specialiais sieteliais iš vandens traukia dumblius, o iškratę krante tarp jų ieško gintarų, žmonės taip pat suskubo išbandyti laimę. Kai kuriuos taip pagavo azartas, kad šie saujomis griebė dumblius tiesiai iš gintarų gaudytojų sietelių.

Jau daugybę metų gintarus renkantis bei juos kolekcionuojantis Igoris Osnačius pasakojo, jog po šeštadienį šėlusios audros dėl itin palankaus vakarų vėjo jūra į krantą išmetė kaip niekada daug gintarų.

"Prisirinkau kelis šimtus gramų smulkių gintariukų bei radau tris gana nemažus gabalus – maždaug kiaušinio dydžio, sveriančius po 40–50 g. Tai labai geras laimikis", – įvertino I.Osnačius.

Nors nemažai gintarų buvo galima rasti krante, vis dėlto, pasak pašnekovo, daugiausia jų sumedžiojo tie, kurie nepabūgo bristi į bangas traukti suneštų dumblių.

I.Osnačius pasakojo, jog jūra gintarų dosniausia rugpjūtį bei rugsėjį.

"Tuo metu būna daugiausia audringų dienų, todėl įsisiautėjusi jūra išmeta dumblius arčiau kranto. Gintarų rinkėjai nuolat seka orų prognozes. Vos tik sužinoję apie artėjančią audrą, ima ruoštis gintarų žvejybai", – aiškino pašnekovas.

I.Osnačius paneigė kalbas esą Baltijos jūroje mažėja gintarų. Anot vyro, jų apstu tiek jūroje, tiek Kuršių mariose. Tad jei šėltų daugiau audrų, gintarų į krantą būtų išmesta kur kas daugiau ir dažniau.