Kaimo šviesulį įamžino filme


2009-01-22
Lina Bieliauskaitė
Kaimo šviesulį įamžino filme

Kretingos Apsireiškimo vienuolyne „kitokio“ kino gerbėjams šįvakar bus pristatytas režisierės Dalios Kanclerytės dokumentinis filmas „Misionierius“.

Praėjusiais metais sukurta juosta pasakoja apie 14 metų Tūbausių parapijai paaukojusį bavarietį pranciškoną tėvą Leopoldą. Šį dvasininką, nušvietusį Dievo užmirštą Lietuvos užkampį, filmo herojai ir kūrėjai prisimena kaip išskirtinę charizmatišką asmenybę.

D.Kanclerytė pasakojo, jog 42 min. trukmės juostai sukurti prireikė gero pusmečio. Prieš dvasininkui iškeliaujant į gimtąjį kraštą režisierė su operatoriumi Laisviu Karveliu suspėjo įamžinti jo paskutines ilgametės misijos Lietuvoje akimirkas.

„Filme nėra jokių užkadrinių komentarų – vaizdu, pačių parapijos gyventojų lūpomis nušviečiama tėvo Leopoldo kasdienybė. Tai – kontrastų filmas, kuriame tarsi kalbama apie skirtingas bažnyčias – tą, „prie parduotuvės“, ir kitą – į kurią dvasininkas vedė ir kvietė savo parapijiečius. O tai išties nelengva šiandienos prasigėrusiame ir nuskurdusiame Lietuvos kaime“, – sakė šiuo metu ketvirtąjį savo filmą kurianti režisierė.