Pliaže pasirodė medūzos


2011-08-09
Milda Skiriutė
Pliaže pasirodė medūzos

Kuršių nerijos paplūdimiuose poilsiaujantys žmonės turėtų suklusti. Pakrantėje pasirodė pirmosios medūzos. Alergiškiems poilsiautojams jos gali sukelti sveikatos problemų.

Neringos gelbėtojų vadovas Gintaras Kuprys pasakojo, kad medūzos jau pasirodė, tačiau jų nebuvo daug. Klaipėdos paplūdimių jos dar nepasiekė.

Lietuvos jūrų muziejaus Jūrų faunos skyriaus vedėjas Remigijus Dailidė tvirtino, jog ausytosios medūzos (Aurelia aurita) Baltijos jūros pakrantėje pasirodo kasmet rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais. Tai priklauso nuo srovių, kurios jas atneša prie kranto.

"Medūzos gausiau pasirodo tai vienoje, tai kitoje pakrantėje. Pernai dėl jų labai buvo susirūpinę palangiškiai, šiemet – nidiškiai. Tai priklauso nuo vėjo krypčių", – pasakojo vedėjas.

R.Dailidės teigimu, ausytosios medūzos nepriklauso nuodingųjų medūzų grupei ir nėra labai pavojingos žmonėms. Tačiau alergiškiems asmenims gali sukelti sveikatos problemų.

"Braidyti vietose, kur medūzų yra daug, nerekomenduojama. Alergiškiems žmonėms gali atsirasti odos paraudimų, nudegintos vietos gali ir sutinti. Žmogus dažnai nežino, kam yra alergiškas, kol nesusiduria su problema. Tad geriau nebraidyti iki bambos ten, kur daug medūzų", – patarė vedėjas.

Anot R.Dailidės, žmonės medūzas iš karto atpažins. Paprastai jos būna kumščio dydžio. Gali būti ir didesnės ar mažesnės. Tai priklauso nuo to, iš kur jos atneštos – druskingo ar gėlesnio Baltijos jūros regiono. Sūresnėse vietose jos būna didesnės, gėlesnėse – mažesnės.