Menkių yra, bet reikia ieškoti


2005-12-23
Juras Šilgalis
Menkių yra, bet reikia ieškoti

Menkių yra, bet reikia ieškoti

Vėlyva metų žvejyba, kol vandens telkinių nesurakino ledas, dar tęsiasi. Žinoma, žvejų mėgėjų gretos praretėjo, liko tik užsigrūdinę, gerai žvejybai pasiruošę vyrai.

Sekmadienį Andrius su draugu buvo išplaukę į jūrą. Oras nelepino, todėl ir šilto apsirengimo reikėjo, ir atsargos priemonės buvo paruoštos. Bangos tik prie kranto buvo ramesnės, o nutolus jos smagiai mėtė valtį. Tuo įspėdamos, kad toli į jūrą plaukti negalima. Vyrai pasakojo, kad vienu metu banga agresyviai atakavo valtį, teko ne juokais išsigąsti. Gerai, kad tokių atakų daugiau nereikėjo patirti.

Na, o kaip kibo? Prastai. Po trijų valandų dreifavimo (per 2 metrų aukščio bangos nekėlė didelio malonumo ilgai ant jų suptis) žuvautojai prisiviliojo po dvi menkes ir laimingai grįžo į krantą. Jūroje matėsi ir valčių, ir laivų. Bet laimikiais niekas negalėjo pasigirti. Net ir tie žvejai, kurie buvo nutolę nuo kranto 7-9 kilometrus. Menkės tą dieną, matyt, buvo nuplaukusios dar toliau.

Kaip teko sužinoti, tą sekmadienį ir stintininkai negalėjo pasigirti: netiršta tinkluose buvo žuvų. Nors šiaip kitomis dienomis laimikių būta neblogų. Tai matyti ir turguje: stintų yra, bet jos brangokos – aštuoni litai kilogramas. Žmonės perka: kaip čia Kūčių stalas bus be stintų!

Dar nenuleido rankų lydekautojai. Mėgėjai iš “Aisės” savaitgalį bandė laimę Nemune prie Šilininkų. Sąlygos spiningauti blogos: ne visur pakrantės patogios, srovė didelė. Bet, kaip sakoma, kiekvienam žvejui – sava dalia. Vieni tris lydekas užkabino, kiti tik spiningavimo “meną” demonstravo ir tušti baigė žvejybą. Ne pirmas ir ne paskutinis kartas. Nosies niekas nenuleido.

Teko išgirsti, kad tauragiškiai savo vandens valdose žvejojo vėgėles. Reta, atsargi šiemet ši žuvis, prisivilioti ją sunku. Kiek bebandė “specai”, sėkmės nepatyrė. Sako, rankų nenuleisime. Ir toliau bandysime, kol ledas nenutrauks tos žvejybos. Toks jau tikro žuvautojo charakteris.

Laukia nesulaukia savo valandos Smiltynės pakrantės žuvautojai. Jų gausu ir dieną, ir vakare temstant. O stintos kaip neina, taip neina. Tenkinamasi nedidelėmis (kartais ir didesnėmis) plekšnėmis.