Rusija ir Norvegija pasidalijo šiaurės teritorijas


2011-04-04
Vidmantas Matutis
Rusija ir Norvegija pasidalijo šiaurės teritorijas

Rusija ir Norvegija baigė daugelį metų vykusius ginčus dėl teritorijų Barenco jūroje ir Lediniame šiaurės vandenyne 175 tūks. kv. kilometrų baseine.

Susitarimą dėl teritorijų ratifikavo Rusijos dūma. Rusijoje ne visi susitarimą įvertino palankiai. Neva, Rusija netekusi apie 80 tūkst. kvadarinių kilometrų žvejybos zonų, kur kasmet sugaudavusi iki 300 tūkst. tonų žuvies.

Netgi pasigirdo vertinimų, kad primityvią, aplinkai kenksmingą žvejybą tralais vis dar naudojantys Rusijos žvejai gali būti išstumpti iš bendrų teritorijų su norvegais, kurios pagal susitarimą atiteko norvegų priežiūrai.

Aiškėja, kad Rusija su Norvegija ginčytinose teritorijose jokios nuosavybės teisės niekada ir neturėjo. Abiejų šalių žvejai tuose vandenyse žvejojo taip tarsi jaustųsi jų šeimininkais, o kitos pusės plaukimus į tuos vandenis laikė pažeidimais.

Dabar šalys yra tarsi pasidalinusios vandenis, bet papildomi susitarimai nedraudžia juose žvejoti ir kitos šalies laivams.

Susitarimas dėl bendradarbiavimo šiaurės vandenyse buvo pasirašytas pernai rugsėjį, po įvykusių kelių incidentų, kai Norvegijos žuvininkystės inspektoriai gaudė ne savo plotuose žvejojusius Rusijos žvejus.

Kai buvo pasidalintas ginčytinas rajonas, paaiškėjo, kad tiek Rusijos, tiek Norvegijos valdos juose ne tokios ir mažos. Vien Barenco jūroje Rusijos dalis yra 860 tūkst kv. kilometrų, kai Norvegijos – 510 tūkst. kv. kilometrų.

Rusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad po Barenco jūros ginčytinų teritorijų pasidalinimo Rusijai liko naudingomis iškasenomis, tarp jų ir nafta, labiausiai turtinga šelfo dalis.