Vidaus vandenyse pažeidimų mažėja


2007-08-31
VIKTORIJA JURGULYTĖ
Vidaus vandenyse pažeidimų mažėja

Vidaus vandenyse pažeidimų mažėja

Valstybinei vidaus vandenų laivybos inspekcijai savaitgaliai nėra poilsio metas. Darbo tik padaugėja.

Poilsiautojai pramogaudami užmiršta, kad reikia laikytis saugos taisyklių. Dauguma jų plaukioja be gelbėjimosi liemenių. Nepaisant to, kad patys jų nedėvi, nesirūpina ir vaikų saugumu.

Pažeidimų mažėja

Tačiau Valstybinės vidaus vandenų laivybos inspekcijos viršininko pavaduotojas Jonas Lukša teigė, jog šiuo metu pažeidimų mažėja.

„Daugelis jau įsigijo reikalingų saugos priemonių. Matyt, girdėjo apie nuskendusius, atsakingiau žiūri į kapitono pareigas, nes vis rečiau sugauname vairuojančių neblaivių. Paskutinį kartą prieš porą mėnesių teko vytis vandens motociklą, vairuojamą girto asmens“, - informavo J.Lukša.

Surašyti du protokolai

Sekmadienį Valstybinė vidaus vandenų laivybos inspekcija surašė du protokolus vairavusiems greitaeigius katerius ir neturėjusiems gelbėjimosi liemenių.

Pirmieji buvo sugauti Mingės upėje. Laivo kapitonas teisinosi, jog plaukioja tik šalia kranto.

Antrieji pažeidėjai nubausti Kuršių mariose ties Juodkrante. Trys suaugę ir du mažamečiai vaikai taip pat neturėjo gelbėjimosi liemenių. Baudos skirtos nuo 200 iki 400 litų.

Valstybinės vidaus vandenų laivybos valstybinis inspektorius Vilmantas Tarasevičius stebėjosi žmonių neatsakingumu ir vaikų nepriežiūra: „Vaikai be gelbėjimosi liemenių – baisus dalykas. Juk gali bet kada atsidurti už borto“.

J.Lukša antrino: „Kai kurie visuomenės nariai vietoj saugumo pasirenka brangesnį dalyką – karstą“.

Pakalnės upėje žvejojęs vyriškis buvo įspėtas, kad neturėjo liemenės, o ant valties nesimatė registracijos numerio. Piliečiui buvo liepta lipti į krantą. J.Lukša informavo, kad laivo, neviršijančio 20 km per valandą greičio arba išmetusio inkarą, įgula neprivalo dėvėti gelbėjimosi liemenių, tačiau turėti jas būtina.

Inspektoriai Pakalnės upės krantinėje pastebėjo laivą su išpjautu oro baku, kuris reikalingas tam, kad laivas nenuskęstų, bei galingu varikliu. Inspekcija mano, kad tokias transporto priemones pasidaro žmonės, kurie gabena kontrabandą.

Pažeidėjai baudžiami

Anot J.Lukšos, tie, kurie neturi gelbėjimosi liemenių, reikalingų dokumentų ar vairuoja išgėrę, yra griežtai baudžiami. Baudos nesilaikantiems saugos taisyklių svyruoja nuo 200 iki 5000 litų. Pastaroji bauda skiriama už inspektoriaus darbo kliudymą.

Už pasišalinimą iš avarijos vietos gresia bauda iki 4000 litų.

Paklaustas, ar dažnai žmonės siūlo kyšių, greitaeigio katerio kapitonas J. Lukša prisiminė vieną kuriozinį atvejį, kai pilietis siūlė 1000 litų, nors jam buvo skirta tik 500 litų bauda. „Dauguma žmonių baudas nori susimokėti iš karto, tačiau to padaryti neįmanoma. Tam yra skirtos specialios institucijos“, - pasakoja J. Lukša.