Žuvienė gamtoje praturtina vasarą Pereiti į pagrindinį turinį

Žuvienė gamtoje praturtina vasarą

2008-09-17 16:57

Žuvienė gamtoje praturtina vasarą

Vasara – šašlykų ir žuvienės metas. Bėda tik, kad prasideda pasyviausias žvejybos mėnuo. Liepa yra pats prasčiausias šiltojo laikotarpio žvejybos laikas.

Pati skaniausia žuvienė yra iš šviežios, upinės ir smulkesnės žuvies. Ta, kuri virta dideliame katile ant laužo. Skonio reikalas, iš kokios rūšies žuvų virti sriubą. Vienam pati skaniausia žuvienė yra iš riebios, mažai ašakų turinčios žuvies, pavyzdžiui, lašišos. Prabangos reikalas būtų ant laužo kur nors pamaryje išsivirti katilą ungurienės. Tik kad ungurių mariose beveik nebeliko.

Nusileiskime arčiau žemės. Skani žuvienė gaunasi iš sterkų, vėgėlių, lydekų, karpių. Visai neblogą galima pagaminti ir iš paprastesnių žuvų: ešerių, kuojų ar karšių. Netgi iš menkaverčių žuvų, pavyzdžiui, pūgžlių, galima išvirti puikią žuvienę. Tik su smulkme daugiau vargo.

Žuvienė gamtoje dideliame katile verdama pačiu paprasčiausiu būdu. Gerai nuplauti žuvies gabaliukai iš anksto įtrinami prieskoniais ir kiek palaikomi, kol jų prigers. Į verdančią žuvienę dedami svogūnai, pjaustytos bulvės, morkos, prieskoniai. Bet galima virti žuvienę ir truputėlį kitaip. Pavirintą žuvį išgreibti, atskirti didžiuosius kaulus ir toliau virti su pasirinktomis daržovėmis bei prieskoniais.

Tikra žuvienė - tai būtinai švarus permatomas sultinys, todėl jai nereikia jokių miltinių ar kruopinių priedų, nei keptų svogūnų, nei pakepintų daržovių. Apskritai į žuvienę, išskyrus žuvį, prieskonius ir šaknines daržoves, galima dėti tik bulves ir morkas.

Geriausi žuvienės gamtoje virėjai yra žvejai. Internete aptikau tokį žvejo žuvienės receptą iš bet kokios žuvies: „Nuskusta ir nuplauta žuvis verdama vandenyje, nuo paviršiaus nuolat nugreibiant putas. Žuvį nuolat reikia patrinti bulvių grūstuve, kol visai susitrins. Tai atlikus, visas viralas perkošiamas per sietelį. Į sultinį žuvienei gaminti, jei reikia, įpilama dar šalto vandens ir pastatoma virti. Verdama ant silpnos ugnies, tada ne taip ji drumsčiasi. Dedamos kubeliais pjaustytos bulvės, aliejuje pakepintos morkos, svogūnai ir paprikos. Gerą skonį žuvienei suteikia ir kartu su daržovėmis įdėta saujelė šviežios smulkintos lašišos“.

Klausimas, ar verta prie žuvienės patiekti degtinės? Kiek žinau, Rusijoje tokia tradicija egzistuoja. Netgi teigiama, kad be atšaldytos degtinės žuvienė neturi tikrojo skonio. Lietuvoje tokios tradicijos nėra. Tačiau žinoma, kad geriausi ir subtiliausi žuvienės ant laužo virėjai į ją dar virdami šiek tiek šliūkšteli degtinės. Viralui tai suteikia savotiško skonio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų