„Baltas“ alus – didžioji „Švyturio“ naujiena


2003-07-14
Andrius JUŠKEVIČIUS
„Baltas“ alus – didžioji „Švyturio“ naujiena

BENDROVĖSE

„Baltas“ alus – didžioji „Švyturio“ naujiena

Pasaulio ekspertų pripažinti „Švyturio“ aludariai šeštadienį burlaivio „Meridianas“ denyje pristatė naujieną – „Baltą“ alų. Alaus daryklos gamybos vadovės Džiuljetos Armonienės laboratorijoje užgimė visos (išskyrus „Baltijos”) „Švyturio” alaus rūšys.

Tikras kvietinis alus

Šį pavasarį, po ilgo ir atkaklaus visų „Švyturio” žmonių darbo, lydimo ieškojimų ir atradimų, Džiuljetos Armonienės laboratorijoje užgimė naujas kruopščiai rengto recepto alus. Tokio alaus Lietuvoje ypač pasigendama kaitriomis vasaros dienomis ar rafinuotoje kompanijoje. Tai – tikras kvietinis “Baltas” alus.

Senovėje, kai dauguma alaus rūšių buvo tamsios spalvos, pagrindinis šviesaus alaus apibūdinimas buvo „baltas“. Geriausi aludarystės meistrai šimtmečius tobulino balto alaus gamybos receptus, kol sukūrė ypatingo skonio ir išskirtinės spalvos alų. Tai švelnus, gaivinančio ir maloniai rūgštoko skonio alus, praturtintas vos juntamo gvazdikėlių, keptų obuolių, slyvų, apelsinų žievelių ir šviežios duonos aromato. „Baltas“ alus tapo pirmuoju iš „Švyturio“ tradicinės kolekcijos.

Nebijokite drumstumo

„Baltam“ alui būdinga šviesi, drumsta, šviežią duoną primenanti spalva. Drumstumas – viena išskirtinių „Balto“ alaus savybių, nes tai nefiltruotas alus, tad prieš atidarant buteliuką jį verta supurtyti.

Kaip pasakojo Dž.Armonienė, „Baltą“ alų reikia gerti gerai atšaldytą, o jeigu geriama supilstytą – tik iš atšaldytos taurės. Alaus žinovai pataria jį patiekti kartu su baltos duonos rieke.

„Balto“ alaus pristatymo metu jį buvo rekomenduojama paragauti ir su citrinos griežinėliu. Tokia kompozicija daug kam patiko.

Akcentuodami pajūrio krašto alaus kultūrą, „Švyturio“ aludariai naujojo alaus pristatymą palydėjo jūriniais motyvais: „Baltas“ alus asocijuojasi su balta jūros kriaukle.