Grybai jau auga


2006-08-14
Grybai jau auga

Grybai jau auga

Po dienos kitos miškuose ir kitur turėtų pasirodyti grybai. Kadangi šie augalai yra daugelio lietuvių prasimaitinimo šaltinis, „Kokteilis“ nori užbėgti įvairioms nelaimėms už akių.

„Kokteilio“ skaičiavimu, Europoje yra 6000 rūšių grybų, iš jų 100-150 rūšių - valgomieji, apie 100 - nuodingųjų, o 6-8 rūšys mirtinai nuodingos.

Lietuvoje mirtinai nuodingos – žalsvoji, smailiakepurė ir baltoji musmirės.

Vienoje iš jų gali būti mirtinas nuodų kiekis!

O štai paprastoji musmirė (ryškiai raudona, baltai taškuota kepurėle) gerai pažįstama daugeliui grybautojų.

Nors ji nuodinga, specialiai paruošta tam tikruose kraštuose tampa delikatesiniu patiekalu.

Grybų yra ne vien nuodingų. Juose yra rachitą gydančio vitamino D, kurio nėra žaliuosiuose augaluose.

Jis nežūva po džiovinimo ar kulinarinio apdorojimo. Valgomosios voveraitės ir baravykai turi ir vitamino C.

Labai vertinamos grybo kvapiosios medžiagos, kurios suteikia patiekalams pikantiško skonio bei aromato. Grybai teigiamai veikia virškinimo procesą ir žarnyno peristaltiką, gerina apetitą.

Smagus sąrašėlis

Adeodadas, Emilas, Emilė, Emilija, Emilijona, Emilijonas, Emilis, Judita, Rama, Ramantas, Ramantė, Ramvydas, Ramvydė, Ramė, Ramys, Ramotas, Saulenė, Kuzma, Demjanas ir Uljana.

Numirčiau iš džiaugsmo, jeigu Klaipėdoje atsirastų Adeodadas. Matyt, atskiras institutas dirba, jei ir tokių vardų yra.

Česka (39 77 19; gero grybų derliaus)