LATGA pajūryje ieško “piratų”


2003-07-12
Romualdas PAULIUKEVIČIUS
LATGA pajūryje ieško “piratų”

VIZITAS

LATGA pajūryje ieško “piratų”

Vakar Klaipdos savivaldybs salje Lietuvos autorinių teisių gynimo asociacijos (LATGA) atstovų susitikimas su urnalistais. ios asociacijos agentros generalinis direktorius E.Vaiteknas bei Klaipdos skyriaus atstov R.Jaktyt pasiguod, kad vasar pajrio miestuose atsiranda daug naujų barų bei maitinimo staigų, kurios transliuoja muzik, leidia radij klientams privilioti, bet u tai mokti nenori. Asociacijos darbuotojai nortų apmokestinti kiekvien mikroautobus, kuriame buvusi muzika, kiekvien ukandinę, kurioje groja radijas, kiekvien rengin ar koncert, kuriame skamba dainos, pageidautų u kiekvieno muzikinio krinio atlikim paimti mokest.

Asociacijos funkcionierių nepasitenkinimui ir muzikos transliuotojų diaugsmui mokesių lengvai atgauti nepavyksta. Kai kurios maitinimo ir “girdymo staigos nepaklsta LATGA reikalavimams, nebijo nei policijos, nei teismų. E.Vaitekūnas pagrasino, kad nepaklusniesiems bus taikomos griežtos sankcijos: muzikinės aparatūros konfiskavimas ir baudos iki 2000 litų. Seniau dirbanios mons yra sudariusios sutartis su asociacija, moka jai pinigus, kiekvienais metais ias sutartis pratęsia. Trump laik gyvuojanios mons tokias sutartis sudaryti vengia.

Asociacijos nariai pasakojo, kad jie jau apvaiavo Klaipdos apskrit nuo Skuodo iki Taurags, neaplenkdami Neringos, ir rado nemaai muzikos krinių naudojimo paeidimų. Kai kurie paeidjai sutiko pasirayti sutartis su asociacija.

Priminsime, kad ių metų kovo 5 d. buvo priimtas pataisytas Autorių teisių ir gretutinių teisių statymas. is statymas nustato literatros, mokslo ir meno krinių, atlikjų, fonogramų gamintojų, transliuojanių organizacijų, filmų ir garso raų gamintojų autorių teises. Visi muzikos transliuotojai turi mokti mokesius LATGA,i, o i gautus pinigus perskirsto krinių autoriams. Mokti turi radijo stotys, televizijos, koncertų organizatoriai, barų bei restoranų laikytojai, odiu, tie, kuriems transliuojama muzika duoda peln, padeda privilioti klientų. Mokama net u tai, jei muzika vieose staigose skamba i radijo imtuvų ar televizorių. Pavyzdiui, maiems bariukams toks mokestis yra apie 70 litų, o dideles sales turintiems restoranams - iki keturių imtų litų per mnes. Rinkti pinigus nra lengva, nes visoje vakarinje alies dalyje darb dirba tik vienas mogus, taiau paprastai surenkama apie 80 procentų galimos sumos.