Lietuvoje net šventės švenčiamos pamėkliškai rimtai.


2005-07-26
Lietuvoje net šventės švenčiamos pamėkliškai rimtai.

Lietuvoje net šventės švenčiamos pamėkliškai rimtai.

Dobradziejus Kozjė Šventikas

Klausimai direktoriui

Neringoje pridygo įvairių neteisėtų statinių. Kaip, kokiu būdu jie atsirado?

Atsakymus į tuos klausimus visuomenei turėtų pateikti žiniasklada.

Įvairios televizijos, dideli ir maži laikraščiai galėtų tokiam atviram pokalbiui pasikviesti Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorių Vladą Portapą, kuris atvirai ir nuoširdžiai papasakotų, kaip dygsta savavališkos statybos Neringoje, kaip direktorius su jomis narsiai kovoja.

Tie klausimai galėtų būti tokie:

- Ar matėte, kad kyla statiniai?

- Ar bandėte užkirsti jiems kelią?

- Kaip išdygo 15 kotedžų Preiloje?

- Kas laimino jachtų viešbutį su restoranu Juodkrantėje ant marių kranto?

- Kieno valia pastatytas 32 kotedžų kvartalas Nidoje prie buvusių vyriausybės namų “Rūta”?

- Iš kur atsirado kotedžas prie etnografinių kapinaičių Pervalkoje?

Visos šitos statybos Kuršių nerijos nacionaliniame parke pagal generalinį planą nebuvo numatytos. Todėl būtų labai įdomu išgirsti ir pamatyti, kaip iš šitų pašvinkusių reikalų vyniosis Vladas Portapas.

“Civiliokai” ruoš slėptuves

Po pakartotinio teroristų išpuolio Anglijoje mūsų miesto civilinės saugos specialistai, žmonių vadinami “civiliokais”, neva rengiasi iš slėptuvių išveisti visas parduotuves ir sandėlius.

Bet tai ir viskas. Ką išties reikėtų daryti, jeigu pas mus būtų įvykdytas teroristinis aktas – tarkim, susprogdinta bomba?

Keista: į esminį klausimą nei miesto galvos, nei “civiliokai” atsakymo lig šiol nežino. O gal žino, tik viešai neskelbia, kad jiems patiems vietos slėptuvėje užtektų.

Pagerintos kavos namai

Taip ponia Regina, gyvenanti senamiestyje, pavadino miesto savivaldybę, į kurią užsukus, anot moters, visada trenkia gera kava. Ypač rytmetį, kai atėję į darbą, visi ponai ir ponios užsibarikaduoja kavos gėrimo ritualui ir kvapniai cigaretei. Ponia Regina savivaldybės klerkams, užtūpusiems miesto tvarkymo valdininkų kėdes, vietoje kavos sriūbčiojimo siūlo rytais organizuotai išeiti į gatves ir pasižiūrėti, kaip atrodo miestas. Ypač jo puošmena – senamiestis. Anot moters, jie pamatytų “gražių” vaizdelių – gausybę šiukšlių, išvartytų konteinerių, priterštų skverų, ant suoliukų ir vejų snaudžiančių “bomželių” ir kitokių įdomių dalykėlių.

Dabar moteris suka galvą, kaip išvengti ir apsaugoti nuo jau tradicija tapusio nakties kauksmo, triukšmo ir šlapimo dvoko pas ją atvykusius svečius iš užsienio. Kaip jiems paaiškinti, kodėl taip yra ir kas dėl to kaltas? Gal atsakymą žino miesto tvarkytojai, atsitvėrę nuo netvarkos išblizgintuose kabinetuose su pagerinta kava? - klausia ponia Regina.