Tą vakarą Dievas gavo žmogaus prigimtį


2005-12-23
Tą vakarą Dievas gavo žmogaus prigimtį

Tą vakarą Dievas gavo žmogaus prigimtį

Kalėdų šventė mūsų žvilgsnį kreipia į Juozapo ir Marijos šeimą, kurioje Dievas tapo žmogumi – mūsų Broliu. Šiandien, kai ypač mūsų Vakarų pasaulyje iškilo tiek daug problemų normalios šeimos egzistavimui bei jos supratimui, tas žvilgsnis į šventąją Nazareto šeimą būtinas, norint nepasiklysti dabar peršamų neteisingų šeimos problemų sprendimo būdų labirintuose.

Dievas, gelbėdamas žmones nuo praeities, dabarties ir ateities klystkelių, panorėjo tapti, gimti kūdikiu normalioje vyro ir moters – Juozapo ir Marijos šeimoje. Nors Visagalio Dievo, Dievo Tėvo ir Šventosios Dvasios veikimu Dievas tapo žmogumi, gaudamas žmogaus prigimtį – kūną Mergelėje Marijoje, tačiau Dievas panorėjo, kad Marijos vyras šventasis Juozapas čia, žemėje, būtų Jėzui Jo globėjas, žemiškasis tėvas, šalia Jo Dangiškojo Tėvo. Tuo Dievas davė atsakymą, kokią Jis, mūsų Kūrėjas, yra suplanavęs šeimą, kurioje pagal Jo nustatytą tvarką normaliai gali augti, vystytis ir bręsti laimingam tiek žemiškam, tiek amžinajam gyvenimui žmonių vaikai. Tai negali būti tik dviejų tėčių ar dviejų mamų šeima. Vaikas turi augti ir bręsti globojamas ir mylimas tikro tėčio ir tikros mamos. Skaudu, kai šios elementarios tiesos nebesupranta kai kurie mūsų laikų žmonės, politikai, visuomenės veikėjai. Mūsų, kaip krikščionių, pareiga yra liudyti ir skelbti šių dienų pasauliui normalios šeimos didingumą bei grožį. (...)

Bažnyčia ragina: mylėkite kiekvieną žmogų, neatstumkite nei klystančių, nei nusidedančių! Tačiau tai nereiškia, kad turite priimti, palaikyti, aukštinti jų klaidingą, nuodėmingą elgesį. Tad drąsiai skelbkite, liudykite ir klystantiems tiesą, nes tai yra tikroji artimo meilė – mylėti kartu su Kristumi nusidėjėlius, bet ne klaidas ar nuodėmes. (...)

Raginu visus vyskupijos tikinčiuosius branginti normalią šeimą ir nepasiduoti šių dienų madingiems iššūkiams. Giliai įsijaučiant į Dievo Žodį ir Bažnyčios mokymą likti ištikimiems šviesai ir tiesai, kuri ateina iš aukščiau – iš mūsų visų Kūrėjo Dievo.

Iš Telšių vyskupo Jono Borutos SJ laiško