Tik sveiko proto žmonės turi labai stiprų gėdos jausmą: kvailiams jis nebūdingas.


2007-08-31
Dobradziejus Kozjė ogly
Tik sveiko proto žmonės turi labai stiprų gėdos jausmą: kvailiams jis nebūdingas.

Tik sveiko proto žmonės turi labai stiprų gėdos jausmą: kvailiams jis nebūdingas.

Psichoanalitikas

Sėdūnams makulatūra nerūpi

„Margučio“ agentai skaito „Klaipėdą“ ir atostogų metu. Vienas net iš Maljorkos parskrido (nors atostogos tik įpusėjo), kad dalyvautų „Margučio“ posėdyje. Parskridęs agentas kalbėjo ir mąstė tikrai europietiškai. Visiškai priešingai, negu mąsto ir elgiasi kai kurie vadai ir vadukai Klaipėdoje.

Pasirodo, Lietuvoje popieriaus perdirbėjams trūksta makulatūros. Jie priversti ją įsivežti iš kitų valstybių. Bendrovė „Klaipėdos kartonas“ žymią dalį gamybai reikalingos makulatūros taip pat importuoja. Ir tai vyksta jau kelerius metus.

Gamykla galėtų perdirbti didesnį kiekį makulatūros. Tai turėtų būti paskata makulatūros surinkėjams, nes padidėtų jų uždarbis.

Specializuotos įmonės daugiausia makulatūros surenka iš prekybos centrų ir įstaigų. Gyventojų tiekiama makulatūra šiuo metu sudaro nežymią to surenkamo kiekio dalį.

Agentas nespėjo patikrinti paskutinių duomenų. Neseniai buvo planuojama iš buitinių atliekų surinkti 4 proc. popieriaus. Jeigu Vilniuje ši užduotis buvo net viršyta, tai Klaipėdoje liko neįvykdyta.

Tai patvirtina, kad uostamiestyje makulatūros surinkimo iš gyventojų sistema neveikia. Posėdžio dalyviams ėmus šurmuliuoti, pirmininkaujantis paklausė:

- Ar nevykdyti Europos Sąjungai duoto įsipareigojimo perdirbti per 50 proc. viso sunaudojamo Lietuvoje (neišskiriant ir Klaipėdos) popieriaus nėra nedovanotinas aplaidumas?

- Ar pajuokos objektu paversti europietišką buitinių atliekų surinkimo iš gyventojų sistemą nėra piktadarystė?

- Ar tyčiojimasis (kas Klaipėdoje ir daroma) iš sąžiningų ir pareigingų gyventojų nenusipelno bausmės?

Po šių klausimų „Margučio“ posėdžio dalyviai vienbalsiai (o tai retai būna) nutarė priminti atsakingiems už buitinių atliekų surinkimo organizavimą dar vieną Administracinių teisės pažeidimų kodekso nuorodą. Ją pacitavo iš Maljorkos parskridęs: administracinė atsakomybė už šiame kodekse numatytus teisės pažeidimus atsiranda, jeigu savo pobūdžiu šie pažeidimai neužtraukia baudžiamosios atsakomybės.

Atrodo, kad mūsų savivaldybės sėdėtojams šitie dalykai – lyg vanduo nuo žąsies. Galime drąsiai spėti, kad tvarkos šiame fronte dar ilgai nebus.

Sekretoriaujantis

Jau trūksta valytojų

Ne pačius geriausius laikus išgyvena ir kai kurie didieji prekybos centrai.

Žiū, tai trūksta centrams kasininkių, tai salės darbuotojų, tai vežimėlių stumdytojų, vadinamų tankistais, o dabar kai kam sunku susirasti net... valytojų. Ar atlyginimas jų netenkina, ar darbas, ar apskritai valytojų neliko - ką ten žmogus supaisysi. Bet yra kaip yra.

O kada šitaip, centro darbuotojos iš tarnybinio tualeto išeina pažiaukčiodamos. Čia baisi nešvara ir nosį riečiantis kvapas. Tos prekybininkės, kurios žodžio kišenėje neieško, sako taip: dar kokią „kvarabą“ čia gali gauti. Murmėtojos šneka, girdi, apmažintų vadybininkes – už padoresnę algą ir valytoja atsirastų.

Galgi ir teisybę jos sako...