Klaipėdoje daugėja bendrovių nemokančių "Sodros" įmokų


2010-03-18
Kristina Paukštytė
Klaipėdoje daugėja bendrovių nemokančių

Nors praėję metai "Sodros" Klaipėdos skyriui nebuvo tokie blogi kaip tikėtasi, vis tik šiai institucijai įvykdyti savo užsibrėžtų planų nepavyko.

Ketvirtadienį "Sodros" specialistai pristatė Klaipėdos skyriaus 2009-ųjų veiklos rezultatus.

Pernai šalyje įsisiūbavusi krizė, pasipylęs įmonių bankrotų bei bedarbių skaičius paveikė ir šios įstaigos planus.

Nors pernai Klaipėdos skyrius planavo surinkti per 1 mlrd. litų įplaukų, jų gauta gerokai mažiau - 840 mln. litų. Taip pat gerokai daugiau pinigų prireikė pašalpoms išmokėti. Pernai pensijoms ir kitoms kompensacijoms išmokėti Klaipėdos skyrius išleido beveik 570 mln. litų. Kai tuo metu 2008-aisiais šioms išmokoms išleista 551 mln. litų.

Tačiau gautų pajamų, anot "Sodros" Klaipėdos skyriaus vadovo Valdemaro Anužio, pakako ne tik pensijų bei kitų pašalpų išmokėjimui, bet ir skyriaus išlaikymui.

Kur kas prasčiau prasidėjo šie metai - per pirmuosius mėnesius šiai įstaigai jau pritrūko 10 mln. litų pensijų bei kitų pašalpų išmokoms. Anot "Sodros" Klaipėdos skyriaus direktoriaus pavaduotojos įmokoms Gitos Kvedarienės, taip atsitiko dėl to, jog nuo šių metų ne tik padidėjo išmokų skaičius, bet ir gerokai sumažėjo įplaukų surinkimas.

Be to, jos teigimu, gerokai išaugo įmonių įsiskolinimai Fondo biudžetui, kuris per 2009-uosius padidėjo 65 proc., o jų įsiskolinimo suma sudarė 13 mln. litų.

G.Kvedarienės duomenimis, per praėjusius metus draudėjų, t.y. darbdavių skaičius sumažėjo 5,1 proc., o apdraustųjų  11,5 proc.

Specialistė pastebėjo, kad Klaipėdoje pernai gerokai išaugo ir bankrutuojančių įmonių skaičius. Likviduotos 345 bendrovės, o t.y. 86,5 proc. daugiau nei 2008-aisias, kai bankrotas buvo iškeltas 185 bendrovėms.

Specialistai pastebėjo, kad pernai gerokai išaugo ir vidutinis motinystės (tėvystės) pašalpos dydis, kuris sudarė 2,3 tūkst. litų. 2008-aisiais vidutinė šios išmokos suma siekė 1,7 tūkst. litų.

Minimali išmoka siekė 496 litų, o maksimali -  beveik 7,5 tūkst. litų.

Įtarus galimus sukčiavimo atvejus gaunant nepagrįstai dideles motinystės (tėvystės) išmokas pradėtas 41 ikiteisminis tyrimas, iš kurių 11 buvo nutraukti.